Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Kritiken mot Lindelöfs bild: ”Enorm fullträff”

Foto: IAN TUTTLE/BPI/REX / IAN TUTTLE/BPI/REX/IBL REX FEATURES
Foto: CRAIG DOYLE/PROSPORTS/REX / CRAIG DOYLE/PROSPORTS/REX/IBL REX FEATURES

Manchester United laddar om inför vårsäsongen med träningslägret i Dubai.

Victor Nilsson Lindelöf & co njuter av livet i värmen.

Det uppskattas inte av alla.

– Det är en sak att United drar dit, men den fantastiska reklamen de gör för staden är något helt annat, säger John Peder Egenäs, generalsekreretare för Amnesty Norge, till VG. 

Skulle du vilja åka till Dubai?

Dubai har länge varit ett populärt resmål för fotbollsklubbar världen över. Och även för fotbollsspelarna och deras familjer när det är dags att planera semester.

Men det kan vara kontroversiellt.

Anledningen? De krigsförbrytelser som Förenade Arabemiraten, enligt FN, gjort sig skyldiga till under kriget i Jemen. Dessutom kan homosexuella straffas med upp till två års fängelse i landet.

Flera fotbollsklubbar bojkottar Dubai

IFK Göteborg och Malmö FF har tidigare bestämt sig för att inte överväga Dubai i sina försäsongsplaner. FC Köpenhamn gör sin sista tripp dit nu i vinter. Svenska mästarna AIK tänker annorlunda och meddelade under onsdagsmorgonen att klubben återigen åker dit för träningsläger den 28 januari. 

En klubb som är på plats i emiratet redan nu är Manchester United med nye tränaren Ole Gunnar Solskjaer - och klubbens spelare smattrar ut bilder från äventyret i sociala medier.

 

FÅ BÄST KOLL! Följ Manchester United – direkt i Messenger 

 

Bland annat har Victor Nilsson Lindelöf publicerat en vacker bild på solnedgången från en båt, Jesse Lingard har gått på shoppingjakt i väldiga Dubai Maill och Ander Herrera   har bjudit på filmer när han slappar på lyxhotellet One&Only Royal Mirage Arabian Court Hotel.

Victor Nilsson Lindelöf la ut en bild över solnedgången från en båt utanför Dubai på sin Insta-story under tisdagen. Foto: Instagram.

Norska VG har varit i kontakt med John Peder Egenäs, generalsekreretare för Amnesty Norge, som inte är helt nöjd med spelarnas agerande.

– Jag är kritisk till att United och andra klubbar drar till städer som Dubai och ger dem enormt stor publicitet och positiv PR, som vi vet är en beprövad taktik från dessa stater. De använder den här typen av besök för att visa upp en bild för omvärlden som skiljer sig från den bild som de blir kritiserade för, säger John Peder Egenäs, generalsekreretare för Amnesty Norge. 

 

 

 

Manchester Uniteds förklaring: ”Praktiska skäl”

Manchester United har tidigare förklarat för norska TV2 att de valde Dubai av ”praktiska skäl”.

John Peder Egenäs uppmanar inte till en bojkott av Dubai från fotbollsklubbars sida, men han vill se en förändring.

– Det är en enorm fullträff för Dubai. Det är en sak att United åker dit, men den fantastiska reklamen de gör för staden är något helt annat. De visar bara upp fina bilder över det sköna livet där, men Dubai har en helt annan sida. Det United gör nu är att visa upp en helt okritisk bild av Dubai som semesterresmål under vintern, säger han till VG.

– De säger inte ett knyst om att det sitter folk i fängelse i Dubai för att de är homosexuella eller för att de använt sociala medier för att vara lite kritiska mot regimen. Det här borde vara en tankeställare för en aktör som Manchester United.

 

LÄS MER: Bayern München bekräftar: Värvar fransk VM-guldhjälte 

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!