Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Kritiken mot Haaland efter flytten till City: ”Hårresande och stötande”

Foto: NICK POTTS / STELLA PICTURES / PA

Erling Haalands drömflytt till Manchester City är ett faktum.

Det ställer Norges förbundskapten Ståle Solbakken inför ett dilemma. 

I Norge ifrågasätts nu stjärnans klubbval samtidigt som Manchester Citys kopplingar till Förenade Arabemiraten åter seglat upp på agendan. 

”Det är hårresande och stötande”, skriver tidningen Dagavisen.

Förra våren var Erling Haaland en del av det norska landslag som tydligt markerade mot det stundande världsmästerskapet i fotboll som spelas i Qatar. 

Mästerskapet har kritiserats brett då det ses som ett försök från Qatars regim att rentvå bilden av en stat som förtrycker människors rättigheter. Bland annat har Amnesty uppmärksammat hur över 6 000 migrantarbetare mist sina liv i samband med förberedelserna inför mästerskapet. 

Inför mötet med Gibraltar gick Haaland och resten av det norska landslaget ut på planen iklädda tröjor med texten ”Mänskliga rättigheter - på och utanför planen”. 

Ett par månader efter att de norska spelarna markerat mot VM i Qatar hamnade däremot Haaland i blåsväder. Anfallaren reste till Marbella för att återhämta sig efter en skada och la då upp en bild på sig själv iklädd Boca Juniors tröja som pryddes Qatar Airways logotyp. 

– Om jag hade fått bestämma hade han haft på sig en annan tröja. Då hade han haft på sig den norska landslagströjan, till exempel, sa Norges förbundskapten Ståle Solbakken till Dagbladet i samband med att bilden publicerades. 

Männen bakom Manchester City 

Spolar vi ett år framåt i tiden är nu Norges störste stjärna klar för Manchester City. 

Därmed går Erling Haaland i sin fars fotspår och kommer från och med nästa säsong att spela för den ljusblåa delen av Manchester, precis som Alf-Inge Haaland gjorde mellan 2000 och 2003. 

Övergången presenterades i början av veckan och enligt Fabrizio Romano väntas Haaland tjäna 4,7 miljoner kronor i veckan. 

Vad är det då för klubb Haaland kommer till?

Sedan 2008 ägs klubben av Abu Dhabis vice premiärminister Schejk Mansour bin Zayed Al-Nahyan och sedan 2013 styr han klubben via bolaget City Football Group. 

Under Schejkens tid vid rodret har Manchester City gått från att vara en anonym pjäs inom engelsk ligafotboll till att skörda flera inhemska framgångar och har tagit sig till en Champions League-final.

Samtidigt beskrivs situationen i Förenade Arabemiraten som likvärdig den i Qatar. Homosexuallitet är förbjudet, kvinnors rättigheter är mycket begränsade och press och yttrandefriheten är snudd på obefintlig och meningsmotståndare fängslas och torteras. 

– Förenade Arabemiratens enorma investering i Manchester City är ett av de fräckaste försöken till att ”sportswasha” ett lands skamfläckade bild genom sportens glamor, sa Amnestys Gulfstat-forskare Devin Kenney till The Independent år 2018. 

Och klubbens ägarskap stannar inte vid Schejk Mansour

Den norska sajten Josimar Football skriver att City i mångt och mycket styrs av Mansours bror, Kronprins Mohammed bin Zayed Al-Nahyan. Kronprinsen anklagas bland annat för att ligga bakom krigsförbrytelser under kriget i Jemen.

Solbakkens dillemma 

Går det då att å ena sidan protestera mot en regim men samtidigt representera en klubb som ägs av en annan?

I Norge har frågan kring Citys ägarskap åter hamnat på agendan. 

”Det är hårresande och stötande att se hur vana vi har blivit vid 'sportswashing' inom internationell fotboll och idrott i allmänhet. Alldeles för mång av oss har accepterat dess förekomst utan att höja sina röster”, skriver Dagavisen. 

Även NRK:s Jan Petter Saltvedt lyfter frågan men menar att Haaland bara är en del av ett större problem. 

”Stjärnspelare och deras rådgivare vet tillräckligt. Men de är bara en del av ett system som ledarna inom fotbollen och politikerna låtit växa obehindrat. Det är de som fattar besluten som ska sätta stopp för den här typen av ägare inom fotbollen”.

Vidare skriver NRK att Haalands nya klubb försätter Norges förbundskapten Ståle Solbakken och Erling Haaland i en knivig situation. 

De norska fotbollsherrarna väntas även framgent ta ställning för mäskliga rättigheter. Samtidigt är lagets fixstjärna nu frontfigur för en klubb vars ägare står för raka motsatsen. 

Eller som Josimar Football skriver på Twitter. 

”Ska vi jubla över detta? Det är som att kalla Qatar-VM för en folkfest”.

Annons | Svenska spel sport & Casino AB

Få 100 kr i bonus – bli kund och spela på sport!
Den som vet mest, vinner mest.
Åldersgräns 18 år. Stödlinjen.se
Till Oddset