Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Efter kritiken – nu ställer även Premier League in

Evenemangen som påverkas av coronaviruset
Foto: MARK COSGROVE/NEWS IMAGES/SHUTTERSTO / MARK COSGROVE/NEWS IMAGES/SHUTTERSTOCK SHUTTERSTOC
Foto: JAVIER GARCIA/BPI/SHUTTERSTOCK / JAVIER GARCIA/BPI/SHUTTERSTOCK SHUTTERSTOCK
Foto: PETER POWELL / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN

Premier League och all annan elitfotboll i England ställs in till den 3 april på grund av det nya coronaviruset.

Det meddelar Premier League på sin hemsida under fredagen. 

– Hälsan hos våra spelare, personal och supportrar är främsta prioritet, säger vd:n Richard Masters.

Storbritanniens premiärminister Boris Johnson har inte utfärdat ett förbud mot större folksamlingar, som bland annat den svenska regeringen gjort. 

Därmed har det varit fritt fram för Premier League-spel med fans på läktarna, vilket också var planen att det skulle ske i helgen. Det meddelade ligan i ett pressmeddelande på torsdagskvällen, samtidigt som de noterade att Boris Johnson har öppnat för att sätta stopp för större folksamlingar som idrottsevenemang. 

”Vi jobbar därför för att relevanta beredskapsplaner ska vara på plats om läget förändras”, skriver Premier League. 

Premier League fick stark kritik

Premier Leagues beslut att spela fotbollsmatcher framkallade starka reaktioner på att de inte följer utvecklingen i resten av fotbollsvärlden, där ligaspel stoppas eller spelas inför tomma läktare. 

”De misslyckas totalt med att skydda fans när de behöver det som mest. Det här är skamligt”, skrev den förre spelaren Stan Collymore, numera tv-expert, på Twitter. 

”En uppvisning i okänslighet”, menade ESPN:s Leonardo Bertozzi. 

Men efter Premier Leagues besked dök de första coronafallen upp i ligan. Först Arsenal-tränaren Mikel Arteta och någon timme senare Chelseas supertalang Callum Hudson-Odoi. Därefter har även Everton meddelat att de har ett misstänkt fall och flera lag sitter nu i karantän.

Därför tog Premier League, tillsammans med det engelska fotbollsförbundet FA, Championship och Women's Super League det gemensamma beslutet att skjuta upp all professionell fotboll i landet till och med den 3 april. 

– Det här är en exceptionell situation, vi jobbar tätt med klubbarna, regeringen, FA och EFL och kan försäkra att hälsan hos våra spelare, personal och supportrar är vår främsta prioritet, säger Premier Leagues vd Richard Masters i ett uttalande på Premier Leagues hemsida.

Filippa Wallén: ”Det är jättetråkigt”

Filippa Wallén, som lämnade BP för West Ham United i januari, har haft en turbulent säsong.

– Det har varit så mycket frågetecken och man har haft så många teorier hit och dit. Men nu känns det som vi har en lite klarare bild av vad som händer, säger hon.

Hur reagerade du på beskedet?

– Det var väl hyfsat väntat. Jag förstod att Liverpools match mot Atlético var den sista i England som spelades med publik. Och när sedan beskedet om att Arsenals tränare var sjuk i corona förstod man att damverksamheten skulle stängas ner där också. Så det var hyfsat väntat. Men det är rent ut sagt jättetråkigt.

– Det har varit en otroligt speciell halv säsong här för mig om man säger så. Det har varit stormar och planer som inte har gått att spela på, vi har redan så många matcher som har blivit framflyttade. Det har varit så mycket förhinder. 

Vad har ni fått för information från klubben?

– Just nu tar man det lite vecka för vecka. Vi får ny information för nästa vecka hur vi väljer att lägga upp det. Det blir otroligt speciellt, hälften av laget är inte ens i England utan har varit på landslagsuppdrag. Vi får se vad som händer, otroligt ovisst fortfarande. Det är så mycket frågetecken men lite mer klarhet nu,

Har ni tränat som vanligt?

– Ja exakt. Jag har däremot haft en vanlig influensa och varit borta från träning men resterande av laget har hållit i gång.

Hur märker man av oron?

– Det känns som man är lite mer orolig i Sverige om jag ska vara ärlig. Det är en otroligt stor stad så jag märker inte av det på så sätt. Jag märkte när jag skulle gå och köpa toapapper att det inte fanns toapapper kvar. 

– Självklart märker jag av det men inte på samma sätt som hysterin är i Sverige.

FA meddelar samtidigt att Englands kommande landskamper mot Danmark och Italien ställs in.