Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Kräver förändring – efter miljardaffären

Foto: ANDY RAIN / POOL / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
Foto: DAVID WHINHAM / SPLASHNEWS.COM / STELLA PICTURES / SPLASH NEWS

Saudiarabien bryter mot mänskliga rättigheter, inskränker kvinnors frihet och saknar demokratiska val. 

Trots det fick landets prins köpa Premier Leagueklubben Newcastle. 

Med anledning av affären ber Amensty nu om få till ett möte med Premier League i hopp om att förändra de krav som ställs på ägare, skriver Sky Sports. 

Över en natt blev Newcastle världens rikaste klubb då den saudiske kronprinsen Mohammed bin Salman via Public Investment Fond - som sägs vara god för 320 miljarder pund - klev in och köpte klubben. 

Bin Salmans förflutna rör upp känslor.  

Förutom att Saudiarabiens brister när det kommer till mänskliga rättigheter och demokrati så misstänks även kronprinsen ligga bakom mordet på journalisten Jamal Khashoggi år 2018. 

Att han nu blir delägare i en Premier League klubb får människorättsorganisationen Amnesty att agera.  

Vill få till möte

Premier League godkände ägarbytet efter att ha fått rättsliga garantier om att den saudiska staten inte ska ta kontroll över klubben. 

Men Amnesty har däremot tidigare beskrivit affären - som sägs gå på 3,5 miljarder kronor - som: ”En extremt hård smäll för mänskliga rättighetskämpar

Chefen för Amnestys avdelning i Storbritannien, Sacha Deshmukh, bjuder nu in Premier Leagues vd Richard Masters till ett möte. 

Sättet Premier League drev igenom den här affären väcker problematiska frågor om sportswashing, om mänskliga rättigheter och sport och den engelska fotbollens integritet”, skriver Amnesty i ett brev enligt Sky Sports.   

Amnesty vill nu att ligan ser över det ägartest som ställs på ägare till Premier Leagueklubbar . 

Amnestys analys visar att det nuvarande ägarskapstestet har många allvarliga brister, det att det inga hinder för de som som är medskyldiga till tortyr, slaveri, människohandel eller till och med krigsförbrytelser”, skriver de i brevet.  

”Vi hoppas att Richard Masters ser att genom att göra fotbollsägarreglerna kompatibla med mänskliga rättigheter långsiktigt kommer att vara bra för sporten