Krafths förklaring till spridda bilden

Emil Krafth anländer till Newcastles första träning.
Foto: Newcastle United TV
Foto: EMMA WALLSKOG / BILDBYRÅN

Flådiga entréer är ingen ovanlig syn när spelarna återvänder från semestern.

Men det finns undantag.

När världens rikaste fotbollsklubb drog i gång säsongen anlände Emil Krafth med en svart sopsäck i näven.

– Det är några i laget som har retat mig, men jag får väl bjuda på det, säger han.

Liverpool, Manchester City och Tottenham.

Och så Newcastle United.

Där har ni de fyra bästa lagen i Premier League efter årsskiftet. En sensationell bedrift av det sistnämnda laget, som alltså tog säsongens första seger i omgång 15.

Lagets svenske högerback Emil Krafth menar att den nye tränaren Eddie Howes del i det hela inte kan överskattas.

– Han har betytt otroligt mycket. Inte bara för mig utan för hela laget. Han är väldigt duktig på att se vad spelare är bra på individuellt och hur han ska använda dem, säger han.

Emil Krafth fortsätter:

– Sen han kom in så har det varit mycket hårt jobb. Långa träningar, intensiva träningar. Han lämnar ingenting åt slumpen. Det är mycket möten där man går igenom detaljerna. Sen vill han att alla ska må bra och vill också lära känna personen bakom spelaren.

Krafth hyllar Howe: ”Fria tyglar”

Landslagsbacken är av uppfattningen att han får ut betydligt mer av sig själv nu.

– Innan Eddie kom så kändes det som att jag inte fick ut min potential. Vi var ganska låga i vårt spel och när vi vann bollen hade vi långt till målet. Nu spelar det ingen roll vilket lag vi möter, Eddie vill att vi pressar högt och försöker vinna boll så snabbt som möjligt. Det passar mig, och många andra, väldigt bra.

– Han ger också lite mer fria tyglar. Han ser vad folk är bra på och försöker utnyttja det så mycket som möjligt.

Småläninngen stod, precis som laget, för en urstark vårsäsong och när lokaltidningarna summerade säsongen så var Emil Krafth en av dem som fick högst betyg.

– Det är klart att det var en rolig säsong om man tänker på den andra halvan. Dels för att det gick så bra för laget, dels för att jag fick spela så mycket. Men man kan inte leva på det för resten av sitt liv, nu är det en ny säsong och det handlar om att visa framfötterna direkt.

Han vet ju att den engelske landslagsstjärnan Kieran Trippier är på väg tillbaka från skada.

– Det sporrar mig jättemycket. Han är en väldigt bra spelare, men jag vill vara där och visa att han ska ha en utmaning. Jag tror att det är bra för oss båda. Ingen ska ta något för givet. Man höjer sig själv ett snäpp, så jag ser det bara positivt att jag har en väldigt bra spelare som jag konkurrerar med, för i slutändan kommer det göra mig till en bättre spelare. 

Emil Krafth om nya ägarna

Med tanke på er vår, vad är rimligt att förvänta sig av Newcastle United den här säsongen?

– Det är en bra fråga, faktiskt. Vi har inte gått igenom några målsättningar än. Men om du frågar mig så tänker jag topp tio. Vi kom ju elva förra säsongen, så jag hoppas att vi ska vara bättre nu. 

Han utvecklar:

– Vi ska fortsätta på det vi startade, men utveckla det. Vi var i en situation i fjol då vi kanske inte hade råd att chansa så mycket. När vi hade inspark var det mer att målvakten sköt upp bollen och så försökte vi vinna den där uppe. Nu tror jag att vi vill bygga upp spelet bakifrån på ett annat sätt. Och så måste vi vara fysiskt förberedda på det här intensiva presspelet.

Emil Krafth går in i sin fjärde säsong med klubben, som i och med de nya saudiska ägarna nu är världens rikaste.

Har du en annan känsla inför den här säsongen?

– Ja, men det har jag. Vi har ett mer slagkraftigt lag. Jag tror att de andra lagen har en helt annan respekt för oss nu och känslan är att vi kan slå alla lag.

Hur förhåller du dig till ägarskapet? Det skrivs en del.

– Det är klart man läser lite av det som skrivs, men jag kan inte säga att jag är med i debatten på något vis. Vi är anställda för att spela fotboll och försöker fokusera på det. 

– Det som händer i övrigt sker över våra huvuden och är inte något man kan påverka i alla fall. Jag tror att de flesta spelare i de flesta lag tänker så, det är så mycket inom fotbollen som man inte kan påverka och då lägger man sitt fokus på själva spelet i stället för det där andra.

Emil Krafths svarta sopsäck

Men när laget återsamlades efter semestern var det många som gjorde sig lustiga över Krafth, då han anlände till träningsanläggningen med en svart sopsäck i handen.

Högerbacken skrattar när bilden, som fått stor spridning på sociala medier, kommer på tal.

– Efter sista matchen i våras så skulle man ta med sig grejerna, från träningsanläggningen hem till Sverige, och då har de oftast bara såna där stora svarta sopsäckar. Sen använde jag den hela tiden. Jag tog med den där sopsäcken till landslagssamlingen också, med skor och benskydd och allt. Sen packade jag bara ner den i resväskan när jag skulle tillbaka hit.

Inte så flashigt i världens rikaste klubb kanske?

– Haha, nej det är väl inte det. Men för mig spelar det ingen roll vad man fraktar grejerna i. Det är mest andra som uppmärksammar det och tycker att det är lite roligt.

Emil Krafth avslutar:

– För mig är det verkligen inga konstigheter, men det är några kompisar och lagkamrater som har retat mig. Men det är bara att bjuda på det.