Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Hotet: Då stoppas de från liga och landslag

Foto: PETER BYRNE / STELLA PICTURES / PA
Foto: MATT WEST/BPI/SHUTTERSTOCK / MATT WEST/BPI/SHUTTERSTOCK SHUTTERSTOCK
Foto: PETER POWELL / STELLA PICTURES / PA

Det är uppgiften som kan splittra fotbolls-Europa: fem stora Premier League-klubbar har skrivit på för en ny ”superliga”, uppger brittiska The Times.

”Klubbarna kommer att bli avstängda från att spela i nationella och internationella turneringar. Och deras spelare kan bli nekade att spela i landslagen”, säger Uefa i ett uttalande

De fem engelska klubbarna som vill vara med i superligan uppges vara Manchester United, Liverpool, Arsenal, Chelsea och Tottenham.

Den brittiska tidningen The Times kommer med uppgifterna med hänvisning till källor med insyn i processen.

Enligt Times uppgifter har däremot Manchester City tackat nej.

Superligan med de största lagen från Europas toppligor, kan komma att förändra fotbollen i grunden. Det skulle vara en ”utbrytarliga” med de största klubbarna i Europa och inte kopplad till europeiskt seriespel. 

Franska RMC:s sportchef Mohamed Bouhafsi menar att klubbarna agerar för att ”starta krig mot Uefa”.

Fifa hotar

Det är oklart om medverkan i superligan innebär att klubbarna skulle sluta spela i sina nationella ligor.

Men den skulle inte vara sanktionerad av Internationella fotbollsförbundet Fifa som i januari varnade storklubbarna att deras spelare därmed skulle kunna stoppas från att spela med sina landslag i EM, VM och Nations League.

Tidigare under söndagen kom uppgifter från Italien om att de tre ledande klubbarna Juventus, Inter och Milan är inblandade i förhandlingar med streamingtjänsten DAZN om den nya superligan.

Uppgifterna kommer dagen innan Uefa väntas fatta beslut om ett nytt upplägg för Champions League, som ska ge fler matcher och högre intäkter till de europeiska storklubbarna.

Det nya upplägget ska träda i kraft 2024 och har kommit till stånd eftersom Uefa försökt gå de stora klubbarna till mötes sedan uppgifterna om att de planerar en egen superliga sipprat ut.

Förutom att ändra det sportsliga konceptet har Uefa även försökt blidka storklubbarna genom att ändra det kommersiella upplägget med mer pengar till de tongivande lagen.

I ett uttalande på Uefas hemsida hotar de, i samband med flera länders ligaförbund och Fifa, att klubblagen som kommer att delta i denna nya superliga, kommer att stängas av från de inhemska ligorna. 

”Klubbarna som är involverade kommer att bli avstängda från att delta i inhemska, europeiska och turneringar på världsnivå. Spelarna i klubbarna kan även bli nekade att representera deras landslag”, skriver Uefa på sin hemsida.

Amerikanska ägare

 Ryktena om att flera av Europas klassiska storklubbar planerar att skippa Champions League och starta en egen liga har florerat i flera år.

När Barcelonas tidigare klubbordförande Josep Maria Bartomeu tvingades avgå i oktober överraskade han alla genom att avslöja att Barcelonas styrelse tackat ja till superligan. Även Real Madrids ordförande Florentino Perez uppges ha varit drivande i projektet.

Den ekonomiska krisen i svallvågorna efter coronapandemin har skyndat på planerna och i centrum finns klubbar som Liverpool som har amerikanska ägare och gärna vill få större utdelning på sina investeringar.

Enligt uppgifter till brittiska Financial Times backas projektet av den amerikanska investmentbanken JP Morgan.