Kaptenen lämnar City – är klar för ny klubb

Vincent Kompany lämnar Manchester City
Foto: NEIL HALL / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
Foto: FACUNDO ARRIZABALAGA / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN

En era är över i Manchester City.

Lagkaptenen Vincent Kompany lämnar storlaget efter elva år.

”Manchester City har gett mig allt. Jag har försökt ge tillbaka så mycket jag kan”, skriver försvararen i ett öppet brev. 

Nu blir belgaren spelande tränare för Anderlecht.

Vincent Kompany har under elva år blivit synonym med Manchester City. Belgaren kom till Eastlands 2008 i början av klubbens storsatsning och fick tre år sedan ta över lagkaptensbindeln.

Sedan dess har försvararen varit fansens favorit och en av de viktigaste spelarna under Manchester Citys framgångsrika era under 2010-talet.

Men nu är den tiden förbi. I ett öppet brev på sin Facebook-sida bekräftar Kompany att han lämnar City när hans kontrakt går ut i sommar. Gårdagens FA-cupfinal blev hans 360:e och sista match för klubben.

”Otaliga gånger har jag tänkt på den här dagen. Trots allt har slutet känts nära i så många år. Det känns fortfarande inte verkligt. Manchester City har gett mig allt. Jag har försökt att ge tillbaka så mycket jag kan”, skriver Kompany på sin Facebook-sida. 

Hyllar Pep efter avskedet

33-åringen blev minst sagt tongivande i Premier League-striden när han stod för ett matchvinnande drömmål i den näst sista omgången mot Leicester. Efter avskedet hyllar han tränaren Pep Guardiola.

”Du har varit superb. Du har följt mig genom så mycket lidande. Du fick mig att komma tillbaka starkare varje gång. Tack så mycket”, skriver belgaren.

Med Manchester City har Vincent Kompany vunnit Premier League fyra gånger, tagit hem två FA cup-titlar samt fyra ligacuptitlar. Förra sommaren var han med och tog VM-brons med Belgien. Säsongen 2011/2012 valdes han till Premier Leagues bästa spelare.

Nya beskedet – blir spelande tränare

Några timmar efter avskedet från England bekräftade Kompany sin nya klubbadress. Han blir spelande tränare i belgiska Anderlecht – dit han kom första gången som 17-åring.

”Detta kan komma som en överraskning för er. Det är det mest passionerade men också radikala beslutet jag någonsin tagit”, skriver Kompany.

https://twitter.com/rscanderlecht/status/1130050310066638848

Belgaren vann ligan två gånger med Anderlecht innan han lämnade för Hamburg 2006. Nu ska han alltså anta dubbla roller i sin gamla klubb. Kontraktet sträcker sig över tre säsonger. 

”Jag vill dela med mig av min kunskap till nästa generation. Med det kommer jag också ta med en bit av Manchester till hjärtat av Belgien”, skriver stjärnan.


Se Vincent Kompanys drömmål mot Leicester i klippet under.