Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Vägen till toppen – efter skandalen

Phil Foden...
Foto: MALCOLM BRYCE/PROSPORTS/SHUTTERSTOCK / MALCOLM BRYCE/PROSPORTS/SHUTTERSTOCK SHUTTERSTOCK
...ska fylla tomrummet efter David Silva
Foto: DAVID KLEIN / REUTERS BILDBYRÅN

David Silva lämnade ett tomrum i Manchester City när han lämnade i somras – ett tomrum som nu ser ut att fyllas av Phil Foden, 20. 

Foden fick sitt stora genombrott när han var bäst på plan i Citys 4-1-demolering av Liverpool i helgen och han hyllas nu stort över hela världen. 

– Det finns ingen svårare klubb att göra detta i, med tanke på vad de köper, säger C Mores expert Hasse Backe. 

Vägen till toppen har dock inte varit spikrak för ”Stockports Iniesta”, så sent som i september blev han utkastad ur landslaget efter en incident på Island.

Foden slog rekord som den yngsta engelsmannen att debutera i Champions League samtidigt som han vann U17-VM med England några veckor innan. Han hade tidigt fått epitetet ”Stockports Iniesta” och karriären pekade spikrakt uppåt. Han ansågs vara en av Englands största talanger, men röster höjdes om att Foden inte fick nog med speltid och behövde lånas ut eller lämna Manchester City.

Senaste matchen mot Liverpool blev Foden utsedd till matchens lirare och hyllades världen över. Den gamla mittbacksgiganten Carles Puyol stämde in i hyllningskören och publicerade ett inlägg på Twitter med orden ”Vilken grym spelare”.

https://twitter.com/Carles5puyol/status/1358478778977116160

Guardiola: ”Vi behöver inte nya namn, vi har Phil”

När storstjärnan David Silva bestämde sig för att lämna efter förra säsongen började styrelsen att leta efter en ersättare. Med en oändlig plånbok var alternativen många. Men Guardiola ville inte ha något nytt namn.

– Vi har Phil, så vi behöver inte investera i nya namn, sa Guardiola till styrelsen enligt Fourfourtwo.

Manchester Citys tidigare tränare Hasse Backe, numera fotbollsexpert på C More, ser många likheter mellan Silva och Foden

– De påminner om varandra. Inte bara att båda är vänsterfotade, men även rörelsescheman och tekniken. Spelförståelsen är något man ska trycka på när det gäller Phil Foden. Jag tycker att han börjar bli - precis som Silva - att innan han får bollen så hinner han skanna av flera alternativ. Det kännetecknar de riktiga toppspelarna som Xavi och Iniesta kontra ”normala” spelare. Jag tror att Phil Foden med sin spelförståelse kan nå dit, säger C More:s expert Hasse Backe.

Den unga engelsmannen har själv sett upp till den tidigare lagkamraten David Silva, som även han har sina styrkor i det tekniska och kvicka spelet.

– Jag gillade alltid David Silva, jag tyckte att han var en grym spelare varje gång jag såg honom spela.

Han fortsätter:

– Han ser saker på planen innan de händer, och han vet vilka ytor han ska förflytta sig till på förhand.

Men allt har inte varit en dans på rosor för den unga talangen. 

Han fick barn redan som 18-åring med sin jämnårige flickvän. När de flesta unga talangerna försökte att slå igenom i A-laget fick Foden samtidigt lära sig att bli en pappa.

Modellerna på hotellrummet

Vid ett landslagsläger på Island i september blev det stora rubriker när Mason Greenwood, från Manchester United, och Foden blev hemskickade. De hade bjudit upp två isländska modeller till sitt hotellrum. Videoklipp och bilder från händelsen läckte till medier och de båda landslagsspelarna blev omedelbart hemskickade.

https://twitter.com/Marti9al/status/1302930440462897152?ref_src=twsrc%5Etfw%7Ctwcamp%5Etweetembed%7Ctwterm%5E1302930440462897152%7Ctwgr%5E%7Ctwcon%5Es1_&ref_url=https%3A%2F%2Fwww.sportbible.com%2Ffootball%2Fnews-models-in-mason-greenwood-and-phil-foden-saga-break-their-silence-20200908

De hade brutit mot de strikta karantänsreglerna när de bjöd upp två kvinnor till hotellrummet. Foden publicerade själv en ursäkt på sitt Twitter-konto där han bland annat bad om ursäkt till sin familj och landslaget.

”En jäkla karaktär”

Fotbollsmässigt har denna säsong varit Fodens stora genombrott. Den insatte supportern har länge vetat vem han är, men nu på senare tid har han verkligen visat sig för den stora publiken - speciellt efter den senaste insatsen mot Liverpool.

– Han har varit in och ut i startelvan under en lång period och ganska mycket bänk för en så stor talang som han är. Det visar en jäkla karaktär att ändå slåss för möjligheten och att vara förberedd på när han väl får chansen så är han beredd på att ta den, säger Hasse Backe.

Manchester City-supportrar har på senare år inte varit bortskämda med att vittna egna talanger. Laget består av världsstjärnor från alla världens hörn som skapar ett truppbygge värt flera miljarder kronor, men de egna talangerna har lyst med sin frånvaro. Hasse backe vet betydelsen av att supportrarna kan identifiera sig med en spelare från deras områden.

– Det betyder oerhört mycket, det pratar man om konstant.  Det finns ingen svårare klubb att göra detta i, med tanke på vad de köper. Det är lätt att bli påverkad av omgivningen, att de lämnar tidigt för de inte får speltid, de visar karaktären på honom att han verkligen har försökt.