"Jag vet så klart vad det ordet betyder"

Foto: MI NEWS/NURPHOTO/SHUTTERSTOCK / MI NEWS/NURPHOTO/SHUTTERSTOCK SHUTTERSTOCK

Erling Haaland är fullt medveten om vad ”sportswashing” betyder. 

Men det var ingenting han tänkte på när han skrev på för Manchester City. 

– Det blir ganska hårda ord, säger han på en pressträff med norska landslaget. 

Erling Haaland gick i sin fars fotspår och skrev den gångna sommaren på för de engelska mästarna Manchester City. 

 Där har han nu fått en drömstart och gjort 14 mål på nio matcher. 

I samband med övergången kritiserades 23-åringen för sitt val av klubblag. Manchester City ägs av Sheijk Mansour bin Zayed Al-Nahyan som tillhör kungafamiljen i Förenade Arabemiraten. Landet kritiseras för sin tillämpling av dödstraff samt bristen på rättigheter för kvinnor, homosexuella och medier. Kitiker menar också att klubben används i sportswashing- syfte, det vill säga förbättra bilden av Förenade Arabemiraten. 

Jag har aldrig träffat dem

Erling Haaland själv tänkte däremot inte på vem som ägde klubben när han skrev på sitt kontrakt värt 4,7 miljoner kronor i veckan. 

– Jag har aldrig träffat dem (ägarna) och känner de inte så. Men det är ganska hårda anklagelser du kommer med när du säger det så. Jag kan inte göra annat än att inte säga så mycket om det. Det blir ganska hårda ord, säger Haaland enligt Dagbladet. 

Han vill inte heller se sig själv som en del av någon sportswashing utan menar att beslutet fattades på sportsliga grunder. 

– Jag har varit ett City-fan hela livet. Min pappa har spelat där hela livet. Jag har gjort 14 mål och fått en bra start på säsongen. Det var det sportsliga jag tänkte på och jag har gjort ett bra klubbval med tanke på tränaren, spelare och allt sådant. Det är det jag tänker på. Jag har alltid varit ett City-fan och det är så det var. 

Han får frågan om sportswashing är något som diskuteras i omklädningsrummet. 

– Det är inget jag har pratat om med Kevin (de Bruyne), Kyle (Walker) eller någon sådan. Men jag vet så klart vad det ordet betyder, säger Haaland.