Målvaktslegendaren Peter Schmeichel, numera ambassadör för Manchester United, besökte i går Friends Arena inför Manchester Uniteds träningsmatch mot AIK. Foto: Roger Vikström
Målvaktslegendaren Peter Schmeichel, numera ambassadör för Manchester United, besökte i går Friends Arena inför Manchester Uniteds träningsmatch mot AIK. Foto: Roger Vikström

"Jag tror att Zlatan är född United-spelare"

Publicerad

Peter Schmeichel, 49, är fortfarande en man med starka åsikter.

När SPORT-Expressen träffar honom inför Manchester Uniteds möte med AIK slår han bland annat fast vad som är David Moyes största utmaningar som ny tränare - och varför det är så viktigt att han ger Wayne Rooney speltid på Friends Arena.

- Wayne spelar inte en match med den här betydelsen om han inte finns med i tränarens framtida planer, säger Schmeichel.

Peter Schmeichel är en av sex ambassadörer i Manchester United som reser världen över för att representera klubben i olika frågor.

I går mötte han ett antal medier på Friends Arena inför träningsmatchen mot AIK i nästa vecka.

Den danska målvaktslegendaren tror inte på någon typisk försäsongsmatch.

- Nej, nej. På tisdag, när laget kommer hit, det är den mest viktiga matchen för David Moyes. Han måste bestämma sig, vem ska jag spela med och hur han ska göra det. I Community Shield som kommer sen, där kan han inte testa något, då måste han veta vilka han ska spela. Förhoppningsvis är Wayne fit att spela, Vidic är tillbaka, han kanske har full trupp och kan testa de bästa spelarna.

Schmeichel medger att han var nedstämd när sir Alex Ferguson tackade för sig efter att ha basat över United sedan 1986. Men han tror att Moyes är rätt man.

- Jag tror inte du kan kopiera allt som sir Alex har gjort, han måste gå sin egen väg. Samtidigt tror jag inte man kan ändra så mycket med United, han kommer göra saker med sin stil, han kommer prata med media på sitt sätt.

Hur tror du då Moyes relation till Chelsea och Mourinho kommer vara?

- Media i England har nu testat att attskapa någon sorts speciell rivalitet mellan José Mourinho och David Moyes likt sir Alex, men han är väldigt smart och slår bara det ifrån sig: "Jag har ingen otalt med honom".

Ogillar Rooneydiskussion

Det mest aktuella ämnet runt Manchester United nu är Wayne Rooneys framtid.

Anfallaren har tidigare i år bett om att få bli såld - men klubben har sagt nej.

Schmeichel ogillar att diskussionen hela tiden finns närvarande.

- Jag tror det är skapat av media. Men det rullar på hela tiden med snack runt honom och det jag inte förstår är varför ingen lagt locket på, Moyes har försökt men medierna fortsätter veva på. David har sagt att Rooney inte är till salu, men det verkar som att ingen lyssnar.

Schmeichel fortsätter:

- Därför vore det fantastiskt om Wayne startar matchen mot AIK. Är han "fit" så gör han det. Wayne spelar inte en match med den här betydelsen om han inte finns med i tränarens framtida planer.

Zlatan en favorit

En av Peter Schmeichels favoritspelare är inte helt oväntat - Zlatan Ibrahimovic.

Den danska legendaren vill gärna se honom i Premier League i framtiden.

- Jag skulle gilla att se honom där. Jag skulle vilja se honom i United. Jag tror att han är född Manchester United-spelare. Det skulle vara strålande. Gör han den flytten, då flyttar han inte igen.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Vill du ha fler sportnyheter direkt i ditt dagliga flöde? Följ SportExpressen på Facebook, Twitter och Instagram.

Expressen
Till Expressens startsida

Mest läst i dag