Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Ilskan mot Mourinho: "Han måste må dåligt"

Eva Carniero. Foto: Bpi/Rex Shutterstock
Lundblad. Foto: Jörgen Jarnberger
Mourinho. Foto: Bpi/Rex Shutterstock

Enligt brittisk press är José Mourinho på väg att peta Chelseas lagläkare Eva Carneiro.

Men nu får Carneiro uppbackning av svenska vännen och kollegan Matilda Lundblad, läkare i allsvenska Elfsborg och damallsvenska Kopparbergs/Göteborg.

– Han skapar en osäkerhet i hela ledarstaben. Han sätter ribban otroligt lågt, säger Lundblad.

Kontroversen utspelade sig under slutminuterna av Chelseas ligapremiär mot Swansea. De regerande mästarna jagade efter ett segermål på övertid, när Eden Hazard plötsligt föll till gräset i smärtor.

Chelseas lagläkare Eva Carneiro sprang in på plan för att vårda belgaren – vilket tränaren José Mourinho bemötte med raseri från sin plats vid sidlinjen. Efter matchen gick han ut i brittisk press och riktade skarp kritik mot Carneiro och hennes stab.

– Jag var inte nöjd med dem, för även om du är en läkare på bänken, så måste du förstå sporten. Om du går in på plan och hjälper en spelare, då måste du vara säker på att spelaren har allvarliga problem. Jag är säker på att så inte var fallet med Eden. Han fick en liten smäll och var väldigt trött, sa Mourinho.

Nu rapporterar brittiska medier, däribland ansedda The Guardian, att Carneiro kommer att bestraffas av Chelsea. 41-åringen kommer inte längre att få närvara vid matcher, träningspass eller få tillträde till spelarhotellen.

"Beslutet låg inte hos henne"

Men nu har Carneiro fått blågul uppbackning. IF Elfsborgs och Kopparbergs/Göteborgs klubbläkare Matilda Lundblad träffade Carneiro i Porto för tre år sedan på ett Uefa-möte och har därefter haft kontakt med henne i samband med olika Uefa-uppdrag.

Hon står bakom sin vän och kollega.

– Min första spontana tanke var att det inte är läkaren själv som bestämmer när de går in på plan, det är domaren som kallar in läkaren. Och då är det hennes uppgift att springa ut på plan, säger Lundblad.

– För mig låg inte det beslutet hos henne. Det är i så fall om hon sprang in utan att få en signal från fjärdedomaren, och det har jag väldigt svårt att tro att hon skulle göra.

Tycker du att Mourinho är fel ute i den här frågan?

– Det tycker jag absolut. Jag vet att hon är väldigt professionell och en väldigt duktig yrkeskvinna. Det kan finnas andra grejer som kan ligga till grund för att det har skurit sig där. Som lagläkare är man i en väldigt utsatt position. Tränarna ser ofta det som är bäst för spelet och läkarteamet tänker långsiktigt på spelarna. Så det finns många potentiella bitar där det kan skära sig. Men grunden är att det ska vara en god kommunikation mellan tränare och läkare.

"Han måste må väldigt dåligt"

Lundblad reagerade också på att Mourinho valde att ventilera sin frustration framför reportrarna.

– Han skapar en osäkerhet i hela ledarstaben. Han sätter ribban otroligt lågt, att man kan gå ut i medierna och slå ifrån sig. Han är förmodligen i en oerhört stressad situation, förmodligen måste han må väldigt dåligt själv, annars får man bara hoppas att han är mer omtänksam mot sina medarbetare, säger hon.

– Det är synd att det ska bli så här. Vad jag vet så är hon och jag de enda kvinnliga klubbläkarna inom Champions League- och Europa League-fotbollen. Hon är en förebild för andra kvinnor och nu blir man kanske inte så sugen på att skaffa det här jobbet om tränaren går ut i medierna och säger så här. Det hade varit bra om någon annan i klubben hade kunnat gå ut i medierna och visa sitt stöd för henne.

"Måste sätta ner foten"

Just den här balansakten mellan det sportsliga och det medicinska är en viktig del av samarbetet mellan tränare och läkare, menar Lundblad.

– Vi läkare försöker också tänka på spelet, det måste man göra, men samtidigt måste man tänka långsiktigt och inte ta några medicinska risker för spelarna, säger hon.

– En ledstjärna är att man aldrig tillåter spel på medicinskt tveksamma grunder.

– Ibland lämnar man utrymme för tränarteamet att göra en bedömning, ibland sätter man ner foten och säger: "Det här är vår bedömning och han kan inte spela".