Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Ilskan mot Lineker – efter orden i BBC

Gary Lineker i BBC:s sändning.Foto: BBC
Premier League-legendaren Alan Shearer.Foto: CRAIG BROUGH / REUTERS BILDBYRÅN

Tv-profilen Gary Lineker skämtade om kollegan Alan Shearers tunnhårighet i direktsändning.

Nu skriver Daily Mirror att statliga BBC inlett en intern undersökning efter den massiva kritikstormen.

– Det är skamligt att medieprofiler använder sin plattform för att uttrycka sig negativt om håravfall, säger en företrädare för stödgruppen Alopecia UK. 

Gary Lineker är en tidigare storspelare i fotboll och har efter den aktiva karriären sadlat om till en uppskattad programledare för BBC:s Premier League-sändningar.

Men efter sändningen i lördags hamnade Lineker i blåsväder.

Lineker hade sällskap av de tidigare engelska landslagsmännen Alan Shearer och Danny Murphy i studion.

Då passade Lineker på att skämta med herrarna.

– Det har varit en stark start på säsongen. Stundtals hårresande, så vida du inte heter Alan Shearer eller Danny Murphy, sade Gary Lineker och syftade på de båda männens tunnhårighet.

Ilskan efter hårskämtet i tv: ”Skamligt”

Skämtet föll i god jord hos bägge två som skrattade åt Linekers utspel, men det fanns desto fler som kunde hålla sig för skratt.

Statliga BBC har mottagit massvis med kritik efter Linekers utspel, skriver The Telegraph och Daily Mirror, då kritikerna menar att hans ord bryter mot BBC:s värdegrund.

Alopecia UK, en stödgrupp för personer med håravfall, har uttalat sig.

– Det är skamligt att medieprofiler använder sin plattform för att uttrycka sig negativt om håravfall. I dagens samhälle verkar det vara mer accepterat att skämta om skalliga män och inte om skalliga kvinnor eller barn. Detta kan leda till att män med håravfall känner sig motarbetade under kampen för att acceptera sin situation, säger de i ett uttalande.