Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

I samtal efter bilderna: ”Är inte acceptabelt”

Foto: PHIL OLDHAM/BPI/SHUTTERSTOCK / PHIL OLDHAM/BPI/SHUTTERSTOCK SHUTTERSTOCK
Foto: TOLGA AKMEN / AP TT NYHETSBYRÅN

Marcus Rashfords kamp för att fattiga barn i England ska slippa gå hungriga fortsätter. 

Efter att bilder på undermåliga matbidrag läckt ut på sociala medier tog Manchester United-stjärnan ton och har nu haft ett samtal med premiärminister Boris Johnson. 

”Han håller med om att de matkassar som cirkulerat på Twitter inte är acceptabla”, skriver Rashford på Twitter

På tisdagskvällen spelade Marcus Rashford, 23, fram till matchens enda mål när Manchester United besegrade Burnley med 1-0 och tog över serieledningen i Premier League när drygt halva serien är spelad. 

Samtidigt som Rashford kämpar för en Premier Leaguetitel med sitt United går den engelska landslagsstjärnan en lika outtröttlig kamp utanför planen för att fattiga barn i England ska slippa gå hungriga. 

Rashfords kamp för svältande barn

Under det första halvåret av 2020 bestämde sig den brittiska regeringen för att dra tillbaka matbidraget till 1,3 miljoner utsatta barn under sommarlovet. Rashford engagerade sig direkt. Först skickade han ett öppet brev till regeringen där han bad makthavarna att tänka om gällande matkupongerna. Det omedelbara svaret var nej men därefter meddelade premiärministern Boris Johnson att man gjort en tvärvändning och gett tillbaka matbidraget till de utsatta barnen, detta efter intensivt kampanjande från Rashford. För detta belönades han med en MBE och en hedersdoktorstitel.

Rashford fortsatte därefter att driva kampanjen, i hopp om att stödet skulle delas ut även följande skollov: det kommande höstlovet, och jullovet.

Ett förslag som först röstades ner av Torypartiet, varpå Rashford protesterade på nytt:

”Lägg allt oviktigt åt sidan, alla pikar, all partipolitik, och låt oss fokusera på fakta. Ett betydande antal barn kommer att gå till sängs i kväll, inte bara hungriga, utan också med en känsla av att de inte betyder någonting, tack vare kommentarer som fällts i dag,” skrev han i ett uttalande då.

Ilska mot bristen på mat till barnen

Rashford vände sig då till allt från caféer till restauranger och privatpersoner för att få hjälp med att dela ut mat till de hårdast drabbade i landet. Han fick enormt stöd, vilket på nytt fick regeringen att vika sig. I november meddelade de att de skulle lägga motsvarande 4,5 miljarder kronor under 2021 för att stötta de allra fattigaste i landet. 

Men, när matpaketen började delas ut nu i början på 2021 så blev det tydligt att familjerna fick för lite mat. Det började delas bilder i sociala medier av de undermåliga matpaketen,  bland annat av Rashford själv som skrev: ”Det här ska vara tre dagars mat för en familj. Det är inte tillräckligt”. 

https://twitter.com/MarcusRashford/status/1348736192729251854https://twitter.com/RoadsideMum/status/1348646428084760576

Detta ledde till att företaget Chartwell, som har som ansvar att bistå med maten, fick hård kritik och backade direkt. 

Dessutom har Rashford nu under onsdagen haft ett samtal med Englands premiärminister Boris Johnson. 

”Jag har precis haft ett bra samtal med premiärministern. Han har försäkrat mig om att de ska rätta till problemen med matpaketen. Han håller med om att de matkassar som cirkulerat på Twitter inte är acceptabla”, skriver Rashford på Twitter. 

Nästan en tredjedel av alla barn i Storbritannien lever i relativ fattigdom, en siffra som väntas öka i coronakrisens spår. 

Över 1,4 miljoner av dessa barn får sin skollunch betald av staten – och ytterligare 900 000 har ansökt om det under pandemin, skrev The Guardian i oktober förra året.