Gary McAllister. Foto: Jason Dawson/Rex Shutterstock / JASON DAWSON/REX SHUTTERSTOCK REX FEATURESGary McAllister. Foto: Jason Dawson/Rex Shutterstock / JASON DAWSON/REX SHUTTERSTOCK REX FEATURES
Gary McAllister. Foto: Jason Dawson/Rex Shutterstock / JASON DAWSON/REX SHUTTERSTOCK REX FEATURES
Zlatan Ibrahimovic. Foto: Yoan Valat / Epa / TtZlatan Ibrahimovic. Foto: Yoan Valat / Epa / Tt
Zlatan Ibrahimovic. Foto: Yoan Valat / Epa / Tt

Hyllar Zlatan: "Han är en enorm spelare"

Publicerad

Henke Larsson skulle vara den ultimata svenska förbundskaptenen.

Och Zlatan Ibrahimovic är en perfekt Liverpool-värvning.

SPORT-Expressen har pratat med den tidigare Liverpoolstjärnan Gary McAllister som inför kvällens toppmöte mot Manchester United tror att Liverpool är på väg att gå förbi ärkerivalen.

– Vi borde ha vunnit den första Europa League-matchen med 5-0, säger Gary McAllister.

Gary McAllister spelade på Liverpools mittfält i två år. Han arbetade som assisterande tränare i klubben i tre månader innan managern Brendan Rodgers fick sparken i oktober förra året. Nu arbetar han som ambassadör för klubben och befinner sig i Stockholm för att utbilda tränare och spelare i "The Liverpool way" på Liverpool FC International Academy in Scandinavia.

– Liverpool-sättet har alltid varit samma sak, att ha en fantastisk attityd, att respektera motståndaren, att spela med bra teknik, mening, mål och hunger, säger Gary McAllister.

Spelar de "The Liverpool way" nu under Jürgen Klopp?

– Ja, under fyra eller fem matcher den här säsongen har Liverpool verkligen imponerat på mig. Jag tänker på matchen på Stamford Bridge, insatserna mot Manchester City i ligan och senaste Europa League-matchen mot Manchester United. Då spelade vi teknisk fotboll, kortpassningsspel, i högt tempo. Men jag tycker det viktigaste Jürgen Klopp gjort är att få spelarna att inse vikten av hårt arbete när man inte har bollen.

"De var så svåra att möta"

Den tidigare Leicester och Leeds-spelaren tycker att Liverpool spelar som tidigare mästarlag.

– Jag minns hur det var att spela mot Liverpool när de senast vann ligan, då minns jag hur man tänkte att man aldrig fick tid att lyfta blicken och passa bollen. De var så svåra att möta. Så har de spelat i de där fem matcherna.

Han ser fram emot kvällens returmatch mot Manchester United.

– Vi kunde ha vunnit matchen mot Manchester United med 4-0 eller 5-0. Slutresultatet 2-0 är smickrande för Manchester United. Det skulle de också medge. De räddades, som så ofta, av David de Geas räddningar.

Han tror att Liverpool är på väg uppåt samtidigt som Manchester Uniteds framtid ser mer negativ och osäker ut.

– Det där går i cykler. Först var Liverpool starkast, sedan kom Uniteds dominans, därefter Arsenals tid i toppen som "Invincibles" och sedan Chelsea med sina finansiella muskler, men nu känns det som att vi är på väg mot en tid då Liverpool återvänder till toppen. Under de där fyra fem matcherna jag nämnde har Liverpool spelat på den nivån.

"Jag är ett stort fan av Ibrahimovic"

– Philippe Coutinho, Firmino och Adam Lallana har utvecklats väldigt bra den här säsongen och de har bra understöd av James Milner, Jordan Henderson och Emre Can. I sommar kommer Jürgen dessutom kunna värva egna spelare för första gången och förstärka laget ytterligare.

Kan Zlatan Ibrahimovic vara en sommarvärvning för Liverpool?

– Ja, det skulle vara en rejäl kupp i så fall! Jag är ett stort fan av Ibrahimovic. Han är en enorm fotbollsspelare. Och Premier League är en liga som passar hans stora personlighet. Även om jag hade önskat att han kom till oss tidigare tror jag att han fortfarande har några år av bra fotboll kvar. Och han har ju en rätt hyfsad cv, säger Gary McAllister och skrattar.

– Men alla i Storbritannien vill att Zlatan kommer till just deras klubb.

Lika hoppfull som Gary McAllister är för Liverpool, lika deppig blir han när nedflyttningshotade Aston Villa kommer på tal. McAllister hoppade in som klubbens tränare när managern Gérard Houllier blev sjuk 2011.

– Det är en fantastisk klubb, men de har bytt tränare för ofta och sålt spelare som Ashley Young, Steward Downing, Fabian Delph och Christian Benteke. Säljer man så många viktiga spelare är utgången oundviklig. De har dessutom en ägare som försökt sälja klubben en tid och inte är lika engagerad som han var tidigare.

En del tror att de kan falla djupare än Championship.

– Nej, jag tror att de kommer vara väldigt självkritiska i sommar och jag tror att de kommer att vara förberedda för nästa säsong. Jag tror de kan komma tillbaka rätt snart.

Tror på Mellberg i Villa

Gary McAllister menar att Aston Villa nu behöver en spelartyp som påminner om deras tidigare mittback Olof Mellberg.

– Han är den stora personligheten de behöver, någon som är lika älskad av fansen som han fortfarande är. Den typen av spelare skulle de behöva i Championship nästa säsong för att ge lite trygghet och stabilitet. Han är en naturlig ledare.

Gary McAllister tror att den nyblivna BP-tränaren Mellberg kan bli en framtida manager i Aston Villa.

– Men Aston Villa är kanske en för stor klubb nu, så tidigt i tränarkarriären, men utan att känna honom personlighet hade han en personlighet på plan som passar väldigt bra när man går in i tränarrollen. Han kan läsa spelet, få ut sina idéer och elda på en grupp spelare.

Många vill se Henrik Larsson som nästa svenska förbundskapten. Vad tror du om det?

– Han har de ultimata ingredienserna för att vara förbundskapen. Du behöver kunna nå mästerskap, du behöver erfarenhet, men det enormt viktiga som Henrik Larsson har är en enorm respekt från andra fotbollsspelare. Han var ren klass i hela sin karriär. Har man den respekten som han har så blir man en bra förbundskapten. Jag menar inte att man måste ha varit spelare på toppnivå för att bli en bra tränare, men det är en stor fördel att ha varit med om toppfotbollen själv och sett allt på nära håll.

McAllister är ett fan av Larsson.

– Framför allt eftersom han hade den där förmågan att aldrig ge upp. Han var en extremt teknisk fotbollsspelare, men det främsta med honom var kanske att han alltid var 100 procent koncentrerad och alltid gav allt på plan.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Vill du ha fler sportnyheter direkt i ditt dagliga flöde? Följ SportExpressen på Facebook, Twitter och Instagram.

Expressen
Till Expressens startsida

Mest läst i dag