Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Hon pekas ut – som världens mäktigaste

Ur ”Sportklubben”: Studioexperterna analyserar Chelseas transferstrategi.
Timo Werner väntas skriva på för Chelsea.
Foto: HARTMUT BOESENER VIA WWW.IMAGO-IMAGES.D / IMAGO IMAGES/HARTMUT BÖSENER WWW.IMAGO-IMAGES.DE
Marina Granovskaia och Petr Cech.
Foto: ANDY ROWLAND / IMAGO/IBL
Marina Granovskaia.
Foto: SHUTTERSTOCK EDITORIAL REX/IBL
Hamimr Ziyech är klar för Chelsea.
Foto: PRESSINPHOTO / PRESSINPHOTO/SIPA USA SIPA USA
Klubben är också på jakt efter Kai Havertz.
Foto: THOMAS THIENEL /EIBNER-PRESSEFOTO VIA / IMAGO IMAGES/EIBNER WWW.IMAGO-IMAGES.DE
Chelseas ägare Roman Abramovitj.
Foto: BPI/REX/SHUTTERSTOCK / BPI/REX/SHUTTERSTOCK REX FEATURES
1 / 7

Chelsea rustar upp truppen för att slåss om Premier League-titeln. 

Londonklubben har redan säkrat upp Hakim Ziyech och är detaljer från att presentera Timo Werner. Och för att spetsa till offensiven ytterligare vill de ha Bundesligas storstjärna Kai Havertz. 

Bakom dessa spelare står en kvinna. 

Hon heter Marina Granovskaja och nämns som fotbollsvärldens mäktigaste kvinna. 

Chelsea förbjöds från att värva spelare förra året. Det fick Frank Lampard att ändra strategin och i stället satsa på unga spelare från egna leden. 

Men det var då. 

Nu får Chelsea värva – och som de har gjort det. 

Ajax Champions League-hjälte Hakim Ziyech säkrades i januari. Timo Werner skriver på när som helst och i går rapporterade The Guardian om klubbens intresse för Kai Havertz. Dessutom vill Lampard fortsätta satsa på engelska spelare och har fått upp ögonen för Leicesters Ben Chilwell. 

Kallas för ”Special one”

Pengarna kommer förstås från klubbens ägare Roman Abramovitj och oljebolaget Sibneft. När den ryska miljardären köpte klubben 2003 behövde han en person som skulle få en nyckelroll för att sköta klubbens affärer. 

Marina Granovskaja, 45, utbildad på musik- och dansskolan School 1113 i Moskva, fyllde den profilen och började snabbt klättra i hierarkin. I dag är hon den personen som sköter allt i den dagliga verksamheten. Om någon från klubbledningen vill prata med Abramovitj får hen först vända sig till Granovskaja. Om någon har en fråga kring den sportsliga verksamheten – ja då är det Marina Granovskaja som svarar. 

London Evening Standard började kalla henne för den riktiga ”Special One”, ett smeknamn som förknippas med José Mourinho. Och det är inte konstigt. 

Granovskaja har aldrig gett en enskild intervju och när Marco Alonso förlängde sitt kontrakt förra året fanns hennes namn med i det officiella pressmeddelandet som skickades ut från klubben. Detta samtidigt som dåvarande tränaren Maurizio Sarris namn saknades. Det var också hon som gav grönt ljus för Thibaut Courtois att skriva på för Real Madrid. Något som inte landade väl hos vissa av dem högt uppsatta styrelsemedlemmar. Anklagelserna började välla in och många påstod att hon hade gjort klart affären för sin egen vinning sedan tidigare.  

– Marina är tillräcklig tuff att ha att göra med. Människor, vars jobb är att förhandla om övergångar, kontrakt och lön är skickliga eftersom de förmodligen har världens tuffaste jobb. Efter VM (2018) såg det länge ut som att jag inte kommer få igenom övergången. Mycket berodde på att ersättaren de (Chelsea) ville ha var för dyr. Men en dag kallade hon in mig till sitt kontor och bara sa: okej jag låter dig gå, sade Courtois i en tidigare intervju med Sky Sports och fortsatte: 

Syns överallt

Granovskaja stal bokstavligt talat Willian från Tottenham. Brassen var mer eller mindre klar för Spurs och många hävdade att han satt i helikoptern på väg till Enfield Training Centre, Tottenhams träningsanläggning när agenten sträckte fram handen till piloten och gav honom en ny destination. 

När Chelsea värvade en annan brasse, mittbacken David Luiz från Benfica 2011 för 200 miljoner kronor och ett par år senare sålde honom för över en halv miljard kronor till franska storlaget Paris Saint-Germain höjde alla på ögonbrynen. Pengar som klubben sedan använde för att värva Cesc Fabregas och Diego Costa. Dessa spelare, tillsammans med Eden Hazard var avgörande i det laget som vann Premier League 2015. 

Business as usual. 

Marina Granovskaja hörs knappt men när det gäller som mest syns hon överallt. 

Så vem hon är? 

Bara världens mäktigaste fotbollskvinna.

Stephanie Frappart dömde supercupfinalen 2019 mellan Liverpool och Chelsea och blev första kvinna att döma en toppmatch i herrfotboll.