Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Hjärnan bakom Chelseas galna övergångssommar

Foto: DAVE SHOPLAND / SHUTTERSTOCK EDITORIAL REX/IBL
Foto: SHUTTERSTOCK EDITORIAL REX/IBL
Foto: ANDY ROWLAND / IMAGO/IBL
Foto: JAVIER GARCIA/BPI/SHUTTERSTOCK / JAVIER GARCIA/BPI/SHUTTERSTOCK SHUTTERSTOCK
Foto: SASCHA STEINBACH / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN

Frank Lampard har fått bästa möjliga förutsättningar för att lyckas. 

Chelsea har värvat friskt det här transferfönstret. 

Bakom den totala renoveringen står Marina Granovskaia. 

Nu återstår frågan – hur långt kan det räcka? 

Chelseas ägare, oljemiljardären Roman Abramovitj köpte klubben 2004 och har sedan dess investerat enorma summor för att etablera Chelsea som en av världens allra största klubbar. Kvittot på succén kom 2012 då Chelsea vann Champions League efter straffdrama mot Bayern München. 

Under åren som har gått har Londonklubben värvat oändligt många spelare – samtidigt har deras transferstrategi ifrågasatts av experter, som menar att unga spelare inte riktigt får en ärlig chans. Exempel finns det gott om, ta bara Kevin de Bruyne, Mohamed Salah och Romelu Lukaku. Alla tre nobbades av ... well ... José Mourinho, för att sedan gå till ligakonkurrenter och utföra stordåd. För övrigt framröstades Kevin de Bruyne nyligen, av spelarna själva, som Premier Leagues bästa spelare för 58:e raka säsongen. 

2019 straffades Chelsea av Fifa efter att ha brutit mot reglerna gällande internationella  transfers och registrering av spelare under 18 år. Domen: förbud mot att värva spelare under två transferfönster. Alltså sommaren 2019 och vintern 2020. 

”Den riktiga Special One”

Sedan kom sommaren 2020 och då gasade klubben – rejält. 

Plånboken öppnades åt alla sina håll och stjärna efter stjärna värvades in. 

Bakom alla dessa värvningar står givetvis Roman Abramovitj – men också en person som han litar väldigt mycket på. 

Marina Granovskaja, 45, utbildad på musik- och dansskolan School 1113 i Moskva började sin karriär 1997 på oljebolaget Sibneft – som ägs av Abramovitj. Hon började snabbt klättra i hierarkin. Granovskaja imponerade stort på den ryske miljardären och när han köpte klubben 2003 fick hon en nyckelroll. Genom åren har deras relation byggts på tillit och hårt jobb. När vd:n Ron Gourlay hastigt sa upp sig 2014 efter en intern konflikt med sportsliga ledningen tog 45-åringen över hans plats. Då hade hon redan ett ett par års erfarenhet i nacken eftersom hon 2010 utsågs till ägaren och styrelsens representant. 2013 tog hon sig in på allvar i Chelseas klubbstyrelse. Alla värvningar klubben gör – såväl köp som sälj – går via Marina Granovskaja. Det var hon som köpte Hazard från Lille och det var hon som sålde honom till Real Madrid. 

Den engelska tidningen The Telegraph kallar henne för ”fotbollens mäktigaste kvinna” och London Evening Standard har valt att kalla henne för ”den riktiga special one”, med hänvisning till José Mourinhos smeknamn. Marina Granovskaja sköter den vardagliga verksamheten i klubben. Hon håller kontakt med Abramovitj, med spelartruppen och med tränaren. Hon syns överallt men ställer aldrig upp på intervjuer.

Kepa fortsatt osäker

Chelsea har stärkt backlinjen, mittfältet och anfallsuppsättningen. Med Timo Werner får de ett snabbt djupledshot som dessutom är pricksäkert. Bakom honom kommer Hakim Ziyach och Kai Havertz, och i backlinjen har man tagit in Ben Chillwell, Malang Sarr och Thiago Silva. Största frågetecknet är målvaktpositionen då varken världens dyraste målvakt Kepa Arrizabalaga eller Willy Caballero håller om man vill slåss om stora titlar. 

Marina Granovskaja är kvinnan som har befunnit sig mitt i en sommar där Chelsea byggt om, byggt för framtiden och nu gasat för att på allvar utmana om Premier League-titeln – för allt annat vore ett misslyckande.