Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Här är PL-klubbarna som påverkas mest

Foto: CHINE NOUVELLE/SIPA/SHUTTERSTOCK / CHINE NOUVELLE/SIPA/SHUTTERSTOCK SHUTTERSTOCK

Det senaste beskedet är att Premier League och Championship fortsätter att vara stoppade fram till åtminstone den 30 april. Men planen tycks fortsatt vara att ligorna ska spelas klart.

Men vilka klubbar kan dra mest nytta av - eller riskerar att förlora mest på uppehållet? 

Liverpool

Jürgen Klopps gäng har gjort en makalös säsong och ingenting kan stoppa dem från att ta klubbens första Premier League-titel någonsin i år. Men faktum är att när coronastoppet kom hade de endast vunnit två av sina sex senaste matcher, och dessutom åkt ur både FA-cupen och Champions League. Uppehållet kan mycket väl vara till deras fördel på det sättet att de får tid att skaka av sig den dåliga formen och avsluta säsongen lika storstilat som de genomförde den fram till matchen mot Watford.

 

Leeds United

Leeds leder Championship och inställningen är så klart att den här gången ska de bara upp. Det har varit tungt för klubben sedan de åkte ur Premier League och de senaste säsongerna har det många gånger sett bra ut bara för att i slutänden inte resultera i någonting annat än att de spelar i andradivisionen även det kommande året. Det faktum att de leder med relativt stort poängavstånd till tredjeplatsen talar så klart för att Leeds är favorit att ta en av de två direktplatserna för uppflyttning, men kan ett långt uppehåll innebära att andra lag får ny energi till slutspurten?

 

Aston Villa

Efter en mörk decembermånad där de totalt fick med sig fyra poäng på sju Premier League-matcher lyckades de vända trenden i början på det nya året. Två segrar, ett kryss och en förlust i januari gjorde att de höll sig ovanför strecket med luft under vingarna. I februari lyckades de dock inte ta en enda poäng på tre ligamatcher och ligger på nedflyttningsplats under coronauppehållet. Kan de utnyttja tiden till att samla kraft för att dra sig själva upp ur träsket när det väl är dags?

 

Sheffield United 

De på förhand nedflyttningstippade nykomlingarna har överträffat allas förväntningar den här säsongen. De ligger för närvarande sjua i Premier League-tabellen och har fem poäng upp till en Champions League plats, två poäng till definitivt Europa League. Men om landslagsuppehållen tidigare har kunnat störa lag som befinner sig i sådana lägen som Sheffield United är frågan vad ett flera månader långt uppehåll innebär. Det kan mycket väl vara enbart negativt för Sheffield att det dröjer innan slutstriden ska avgöras.

 

Newcastle United 

Enligt all form av statistik som går att utläsa ska Newcastle vara ett bottenlag den här säsongen. De har sämst expected goals, sämst expected points och står helt enkelt för ett spel som inte ska kunna hålla dem kvar i högstaligan. Men de har överpresterat och ligger på en trettondeplats, hyfsat säkra från nedflyttning. Ett långt uppehåll kan dock fälla dem om de inte lyckas bibehålla det som de faktiskt gjort bra.

 

LÄS MER: Så påverkas alla ligor och idrotter av corona-utbrottet

LÄS MER: Zlatan donerar en miljon kronor

LÄS MER: SHL inför värvningsstopp