Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Potter: ”Tyvärr finns det alltid en mörkare sida”

Foto: JOHN SIBLEY / REUTERS BILDBYRÅN
Foto: GARETH EVERETT/HUW EVANS/REX / GARETH EVERETT/HUW EVANS/REX/IBL REX FEATURES
Foto: TOBY MELVILLE / REUTERS BILDBYRÅN
Foto: TOBIAS NYKÄNEN / BILDBYRÅN

Han stod inte ut med den engelska fotbollen och avslutade spelarkarriären.

Nu är Graham Potter tillbaka i Premier League.

I en intervju med SportExpressen berättar han om den ökade pressen, vänskapen med Daniel Kindberg och sin syn på den omdebatterade svenska läktarkulturen.

– Atmosfären i allsvenskan är fantastisk och supportrarna är livsviktiga för ligan, säger han.

Efter sju och ett halvt år i Jämtland lämnade Graham Potter Östersund för Swansea förra sommaren.

Sejouren i Wales blev kort.

I måndags skrev 44-åringen på ett fyraårskontrakt med Brighton och i augusti kliver han för första gången in i Premier League som tränare.

– Jag fick veta om det för ett par dagar sen. Brighton var ute efter en ny tränare och hörde av sig. Det var många tankar som snurrade och det var ett väldigt stort beslut att fatta, säger Potter och fortsätter:

– Vi hade varit i Swansea i ett år och det är en stor grej att flytta familjen igen. Vi var väldigt lyckliga i Swansea, klubben är otrolig och har fantastiska fans. Men det var omöjligt att stå emot erbjudande att möta de bästa spelarna i världen. Det är en stor utmaning och jag är väldigt exalterad.

När SportExpressen når Potter har den värsta turbulensen lagt sig. Kontraktet är påskrivet, han har presenterats av Brighton och hunnit stöka av de inhemska medierna.

Graham Potter: ”Jag är inte orolig”

Den nyblivne Premier League-tränaren har tidigare sagt att han avslutade sin egen spelarkarriär då han var trött på den destruktiva spelstilen i England. Han tog universitetsexamen och började träna Leeds universitetslag, innan han hamnade i den dåvarande division två-klubben Östersunds FK inför säsongen 2011.

Nu är han tillbaka i Premier League där han som spelare representerade Stoke, West Bromwich och Southampton – och i en helt annan verklighet.

– Jag slutade för ganska länge sen och fotbollen i England har förändrats väldigt mycket de senaste åren. Mycket tack vare influenserna från utländska tränare och spelare, så klart, men också för förbundet (FA) har jobbat långsiktigt med att utveckla engelsk fotboll.

Samtidigt har utvecklingen medfört en ökad press på Premier League-tränarna.

Och ett mindre tålamod hos klubbarna.

Lovar inget kulturprojekt i Brighton

Det fick Graham Potters företrädare Chris Hughton uppleva då han fick sparken, detta trots säkrat Premier League-kontrakt för andra säsongen i rad och semifinal i FA-cupen.

– Jag skulle inte säga att jag är orolig, för jag vet att det är en resultatinriktad business och det måste man förhålla sig till och visa utveckling. Det ligger i den här industrins natur, så det finns ingen anledning för mig att oroa mig. Man får jobba så hårt man bara kan och försöka fatta så bra beslut som möjligt, säger Potter.

Hur ser du på Brightons utvecklingspotential?

– Diskussionerna med klubbledningen har varit väldigt positiva. Det är ett stort projekt och de har planer på att utvecklas på lång sikt, men också på kort sikt. Det är en extremt hög nivå man har kommit till, kanske den högsta i världen, men jag imponeras av ambitionerna.

Kommer vi få se Brightons spelare sjunga och dansa precis som spelarna i ÖFK?

– Haha, well... man vet aldrig. Vi var väldigt lyckosamma i Östersund med de sakerna. Men det hade varit fel av mig att implementera exakt samma saker i Brighton, som är en helt annan miljö. Men vi kommer fortsätta jobba med att utveckla killarna som människor också, inte bara som fotbollsspelare.

Potter om Kindberg: ”Vi har kontakt”

Hur mycket följer du allsvenskan?

– Jag följer Östersund, det är självklart. Det är en plats och en stad som alltid kommer vara väldigt speciell för mig. Klubben har en massa nya spelare och normalt att det tar tid att få allt att stämma. De gör ett väldigt bra jobb och fortsätter att utvecklas.

Graham Potter flyttar till Englands sydkust tillsammans med hustrun Rachel och parets tre söner.

Den äldste sonen bodde i Sverige i sju av sina första åtta levnadsår och pratar flytande svenska. För honom var det en stor omställning att lämna Sverige för Wales och i början frågade han ofta när de skulle flytta ”hem till Sverige igen”.

Familjen har kvar sitt fritidshus i Jämtland, men känner att de har rotat sig i Storbritannien igen.

– Ja, det tycker jag. Min äldste son var väldigt lycklig i Sverige och det var en stor omställning för honom att flytta från alla kompisar. Nu är han exalterad över att flytta igen, säger han och skrattar.

Samtidigt som Östersunds tidigare tränarstab har skrivit på lukrativa kontrakt med Brighton är det fortsatt turbulent kring den allsvenska klubben. I sommar startar rättegången mot den förre ordföranden Daniel Kindberg, som är misstänkt för grov ekonomisk brottslighet.

Graham Potter har tidigare medverkat i SVT:s ”Uppdrag granskning” där han sa att han aldrig har misstänkt Kindberg för någonting och att han inte haft anledning till det heller.

I övrigt har han inte mycket att säga.

– Jag läser ingenting om honom, om jag ska vara ärlig. Jag vet ju om hans situation. Han är min vän och vi har absolut kontakt med varandra. Senast för ett par dagar sen då han gratulerade mig på min födelsedag och han sa också grattis med anledning av kontraktet med Brighton.

Hyllar svenske supertalangen Gyökeres

Under våren har den svenska supporterkulturen och den svenska polisen uppmärksammats i en rad artiklar. Bland annat har polisen under flera matcher utfärdat förbud mot så kallade OH-flaggor, med argumentet att större tygstycken kan användas för att gömma pyroteknik.

Graham Potter har bara positiva saker att säga om de svenska supportrarna.

– Fansen är livsviktiga. Utan dem är det inget kul. Det är en fantastisk atmosfär i allsvenskan. Visst, motståndarfansen gillade kanske inte alltid mig eller mitt lag, men jag kände aldrig något obehag. Jag gillade alla tifon och banners, men tyvärr finns det alltid en mörkare sida och det handlar inte om fotboll, det är ett samhällsproblem i stort. Det är synd, för allsvenskan är fantastisk.

I Brighton kommer den 44-årige engelsmannen träna den svenske supertalangen Viktor Gyökeres.

Och Graham Potter har naturligtvis koll på anfallaren.

– Absolut. Jag kommer ihåg honom från tiden i BP, där jag såg honom flera gånger. Han är ung och har stor potential. Jag har följt hans utveckling och jag ser fram emot att träffa honom och hjälpa honom att utvecklas ännu mer, säger Graham Potter.