Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

”Vad är det för fel på fotbollsvärlden?”

På onsdagen blev det klart att Jose Mourinho tar över tränarjobbet i Tottenham efter Mauricio Pochettino.
Pochetino och Mourinho under förra säsongen.Foto: FACUNDO ARRIZABALAGA / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
José MourinhoFoto: MATT MCNULTY / IMAGO/SPORTIMAGE/IBL IMAGO SPORTFOTODIENST GMBH
Foto: JONAS EKSTRÖMER/TT / TT NYHETSBYRÅN

Under onsdagsmorgonen presenterades José Mourinho som ny tränare för Tottenham – bara en dag efter att Mauricio Pochettino tvingats lämna klubben.

Det har lett till starka reaktioner i fotbollsvärlden.

– Vad fan är det för fel på fotbollsvärlden egentligen, säger TV4-experten Hasse Backe i Fotbollslabbet.

Det var under gårdagen som Tottenham meddelade att man sparkar tränaren Mauricio Pochettino, tillsammans med hans tränarteam, efter mer än fem år i klubben.

Detta efter att årets säsongsinledning enligt Spurs ordförande Daniel Levy varit ”en extrem besvikelse”.

Tottenham slutade under fjolåret på fjärde plats i Premier League och spelade även Champions League-final mot Liverpool.

Den här säsongen har dock fått en tung inledning med endast tre segrar – en trend som Tottenham nu hoppas att José Mourinho kan vända.

”Jag fattar det bara inte”

Beslutet att sparka Pochettino för Mourinho har dock väckt starka reaktioner.

”En ägare som inte har varit tillräckligt hänsynslös för att vare sig sälja spelare eller spendera tillräckligt för att tillfredsställa klubbens ordförande väljer att anlita... José Mourinho? Jag fattar det bara inte”, skriver journalisten Daniel Storey på Twitter.

Han får medhåll av den före detta fotbollsspelaren Stan Collymore.

”Det är otroligt hur vissa väljer att tro på 'Vinnaren Mourinho' utan någon tanke på sättet han lämnat klubbar bakom sig. Obalanserad, trasig, slösande och utan någon själ. Just det som Spurs har försökt undvika”, skriver han på Twitter.

Inte heller Ian Herbert, krönikör för Daily Mail, skräder på orden.

”Det är total galenskap av Tottenham att ha anlitat José Mourinho... Han kommer att suga ut all lycka och själv ur deras spelare och förgöra allt det som Mauricio Pochettino byggt upp”, skriver han. 

Den tidigare tränare Hasse Backe, numera expert för TV4 och C More, säger så här i programmet Fotbollslabbet

– Jag blev faktiskt bestört. Jag tänkte: Vad fan är det för fel på fotbollsvärlden egentligen? Kanske är jag för mycket åt det gillande hållet vad gäller Pochettino och hans fotbollsfilosofi vad gäller utvecklingen av fotbollen. Vad vinner man på det här? Det kommer alltid dippar och det har det gjort nu för Tottenham. Men jag har väldigt svårt att köpa det. För mig är det en svag styrelse och då blir det problem.

”Spurs kan dra nytta av det”

Alla är dock inte lika negativt inställda till tränarbytet. Sky Sports fotbollsexpert Graeme Souness menar att Mourinho och Tottenham är en ”perfekt matchning”.

– Han har vunnit troféer för varje klubb han varit i och jag förväntar mig att han kommer göra samma sak i Spurs. Djupt där inne är han fortfarande en arg och frustrerad man efter vad som hände i United, och jag tror att Spurs kommer att kunna dra nytta av det, säger han.

Daily Mails Martin Samuel skriver:

”Det har inte stått rätt till i Tottenham på ett år. Mauricio Pochettino skapade lika många problem som han löste och ingenting verkade göra honom nöjd. Någonting var tvunget att hända.”