Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Från stjärnvärvning – till hån på Twitter

Foto: VEGARD WIVESTAD GRØTT / BILDBYRÅN NORWAY
Foto: ANDY ROWLAND / IMAGO IMAGES / PRIME MEDIA IMAGES WWW.IMAGO-IMAGES
Foto: CAL SPORT MEDIA / CAL SPORT MEDIA/SIPA USA/IBL SIPA USA

Mesut Özil kom till Arsenal under storslagna former.

Sju år senare sitter han i sitt lyxhem i London och kommenterar lagets förluster på Twitter.

Några veckor senare lämnar han klubben gratis, och som en symbol för klubbens sportsliga förfall.

Vad hände egentligen på vägen?

Arsenal hade tagit fram den stora plånboken och löst en prestigevärvning. Med en timme kvar av transferfönstret sommaren 2013 presenterades tysken. Arsene Wenger var nöjd, klubben var spända. Saker var på gång.

När Özil sitter på ett flyplan på väg till Turkiet lämnar han Arsenal som en dålig investering, och kanske den bästa symbolen för klubbens senaste sju år.

Att kärlekshistorian mellan Özil och Arsenal skulle sluta som den gjorde var svårt att förutse. För till en början var Mesut Özil en hyllad spelare i den rödvita tröjan. Mittfältaren levererade det publiken och Wenger förväntade sig, framspelningar i världsklass och i förlängningen poäng på kontot. Säsong 2015/2016 är han kanske som bäst och laget tar en andraplats i Premier League, tio poäng bakom segrande Leicester.

Därefter går det utför. Özil spelar inte på samma nivå och säsongen 2016/17 missar Arsenal Champions League för första gången på 20 år. När Unai Emery tar över tränarrollen 2018 ser mittfältaren inte ut att vara i form. Han får problem med ryggen och tyska experter pekar ut tv-spelet Fortnite som problemet. De menar att stjärnan lägger ner för mycket tid framför tv:n och i stället för att använda sitt spelsinne på planen gör han det online.

https://www.instagram.com/p/Bs5xSWWlDaB/

Kontroversiellt ställningstagande

Unai Emery lyckades inte fylla Wengers skor. Efter sju raka förluster i november 2019 blir situationen ohållbar och spanjoren sparkas. Resultaten sviker, klubben behöver en ny riktning och sin stora stjärna som tar täten.

När Mikel Arteta tar över taktpinnen ser Özil också ut att vakna till liv. Men han svalnar lika snabbt. Trots en lön på fyra miljoner i veckan gjorde Arteta det tydligt att mittfältaren inte var en del av planerna för den pågående säsongen.

Bara dagarna efter att Arteta blir klar som ny tränare gör Mesut Özil ett tydligt ställningstagande. På sociala medier skriver han om de över en miljon uigurer – den muslimska minoritetsgruppen i Kina – som är instängda i så kallade ”omskolningsläger”, enligt flera humanitära organisationer. Arsenal tar avstånd från uttalandet samtidigt som kinesiska tv-bolag slutar sända klubbens matcher.

Det är inte första gången 32-åringen är politisk. När han gifte sig med svenska Amina Gulse var Turkiets omstridde president Recep Tayyip Erdogan på plats. Tysklands förbundskansler Angela Merkels stabschef uttryckte sin besvikelse över valet. Och den mångåriga samarbetspartnern Adidas dumpade Özil.

Foto: REUTERS BILDBYRÅN

Skriver öppet om petningen

Valet att tala öppet om uigurernas situation i Kina gör situationen i Arsenal allt mer infekterad. Han ramlar helt ur Arsenals startelva och blev därefter placerad utanför truppen. I oktober går han öppet ut på Instagram och adresserar petningen.

Det här är ett väldigt svårt meddelande att skriva till er Arsenal-fans, som jag har spelat för de senaste åren. Jag är otroligt besviken över att inte ha blivit registrerad i vår Premier League-trupp. När jag skrev på mitt nya kontrakt 2018 svor jag min lojalitet till klubben som jag älskar, Arsenal, och det gör mig ledsen att jag inte har fått svar på det. Som jag nu fått reda på, är lojalitet svårt att få nuförtiden”, skriver han på Instagram.

Arteta tar kort därefter på sig fullt ansvar för valet att hålla Özil utanför truppen.

– Jag har ett rent samvete för jag har varit väldigt tydlig med honom, säger han i brittisk press.

Mer aktiv på Twitter än på planen

Under sommaren skapar tysken återigen rubriker för annat än fotboll. När klubben vill sänka spelarnas löner med 12,5 procent på grund av coronakrisen vägrar Mesut Özil ställa upp. Han vill veta hur pengarna ska fördelas.

När hösten kom blir det noll matchminuter och desto fler tweets. Medan Arsenal går tungt i Premier League och fastnat i mittenskiktet av tabellen har stjärnan följt matcherna hemifrån. När laget spelar tar han till Twitter. Där söker Özil medhåll från supportrar som fortfarande tycker om honom, och tycker Arsenal gör fel. Efter förluster delar han brustna hjärtan och gråtande emojis. En av klubbens dyraste värvningar sitter alltså hemma i sitt lyxhem i London och kommenterar ”Gunners” sportsliga nedgång.

På en tiondeplats i ligan och flera år utanför toppstriden i Europa har Arsenal när 2021 startar tappat mark i fotbollens hierarki. Samtidigt har Mesut Özil gått från ett spelgeni i en av världens bästa klubbar till en högt avlönad mittfältare som mest skapar rubriker utanför fotbollsplanen.