Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Förklaringen bakom United-fansens ilska

Fansen stormar Old Trafford – timmar innan stormötet
Foto: RUI VIEIRA / AP TT NYHETSBYRÅN
Foto: NEWS IMAGES / NEWS IMAGES/SIPA USA SIPA USA
Foto: MARTIN RICKETT / STELLA PICTURES / PA
Foto: JON SUPER / AP TT NYHETSBYRÅN

Gräsmattan fylls av ilskna supportrar.

De som älskar Manchester United har fått nog och vill att klubben ska ta sig ur ägarfamiljen Glazers grepp.

Bakom stormningen av Old Trafford ligger ett decennium av kontroverser, skulder och misstro.

Omkring 10 000 supportrar har fått nog och vill ta saken i egna händer. Inför stormötet mot Liverpool samlas Manchester United-anhängarna utanför arenan. 200 stycken lyckas också storma Old Trafford.

De vill bli av med ägarfamiljen Glazer.

– Fansen har fått nog. Det vi ser i dag är en markering mot att de inte längre tolererar ägarna, säger klubbens tidigare spelare Roy Keane.

Manchester United är den senaste i raden av Premier Legaue-klubbar vars supportrar tagit sig ut på gatan för att protestera.

När Super League lanserades rann bägaren över. Och för United handlar det om en bägare som fyllts på med misstro i över ett decennium.

Köpte United för lånade pengar

Amerikanska Glazerfamiljen kom in i bilden 2003 och ökade på bara några månader sitt ägande i klubben till 15 procent. Grunden las snabbt och några år senare var övertagandet fullbordat – Manchester United var i amerikanska händer.

Affären var kontroversiell.

Majoriteten av pengarna som Glazers använde för att köpa loss klubben kom via lån, säkrade mot klubbens tillgångar. Det innebar en årlig ränta på omkring 700 miljoner kronor och snabbt var klubben skuldsatt.

Åren som följde avslöjade brittisk press Glazerfamiljens egna ekonomiska problem och hur de tagit miljonlån från United för att finansiera sin livsstil.

Konflikten mellan ägarna och supportrarna har alltså brunnit sedan övertaget.

Trots det ställde sig dåvarande tränaren och United-ikonen Sir Alex Ferguson sig bakom Glazerfamiljen. När kritiska röster höjdes mot familjen, tryckte på att de bara ville tjäna pengar, att fotbollen skulle ta skada, viftade Ferguson bort dem.

Gary Neville: ”Farligt för engelsk fotboll”

Men när planerna om Super League och att Manchester United är en av klubbarna bakom blir offentliga är till och med Ferguson kritisk.

För klubbens supportrar blottlade Super League vad ägarna egentligen vill med klubben, och många kan inte längre väja med blicken.

”Slåss mot girighet, slåss för United”, går det att läsa på en kartongbit utanför Old Trafford på söndagskvällen.

Tidigare United-spelaren Gary Neville är tydlig med sin ståndpunkt.

– Jag tycker alla fotbollsfans borde ställa sig bakom det Uniteds supportrar gjort. För det Glazerfamiljen gjorde för två veckor sen var riktigt farligt för engelsk fotboll, vi får inte glömma bort det, säger han i Sky Sport.

Målvakten gör en jättetabbe: ”Vad är det som händer?”