Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Ingen tendens som säger att det tar slut

På tröskeln till Premier League 20/21 känns det som det konstigt nog alltid gör. Man har med sig allt från den förra säsongen. Känslan av att i stort sett alla klubbar har blivit bättre är som alltid närvarande. Nu gäller det bara att få ihop det. 

Låt oss analysera, spekulera, gissa om ni så vill. 

Så här slutar Premier League 2021.

Liverpool vinner Premier League för andra årets i rad. Det är vi väl alla överens om? Fotbollslag hamnar ofta i cykler, kanske lite mindre i dag än tidigare främst på grund av den alltjämt mer och mer föränderliga fotbollsindustrin. Det är inget sprängstoff jag skriver men ändå ett viktigt konstaterande när säsonger ska starta och det är lätt att stirra sig blind på nya spelare och försäljningar. Nu är transferfönstret öppet några veckor till, för första gången jag kan minnas, vilket eventuellt skulle kunna förändra förutsättningarna en aning. Men det är också en aning, inte mer. Klubbarnas framgång, eller motgång om man så vill, är redan bestämd. Beslut om sparkade tränare och tillskott till trupper är mest kosmetika vid det här laget. 

Jag har inte samma bild av City 

Ta bara Manchester City som går in i säsongen med en extrem revanschlusta. Uttåg mot Lyon i Champions League, ett helt hav upp till Liverpool. Borde inte de kunna finna kraft för att ställa saker och ting till rätta? Det är många kolleger och vänner som spekulerar så, som ser City och Pep Guardiola ursinnigt hämnas på kritikerna den kommande säsongen. Jag har inte riktigt samma bild av de ljusblå. Dels för att jag tror att Pep Guardiola är för låst i sina principer för att utveckla sitt lag till nya nivåer. Dels för att jag inte ser hur den här truppen ska vara så mycket bättre än den vi såg halka efter i toppstriden redan innan julfotbollen var färdigspelad. 

Chelsea är spännande - Lampard har fattat

Bakom de två stora favoriterna har Chelsea eldat i gång sitt, vad det i alla fall verkade, sovande projekt. Eller Chelsea och Chelsea, Marina Granovskaia är personen bakom den mest spännande klubben inför säsongen. Spännande för att nyförvärven är stora, redan högsta klass men också med potential att nå ytterligare höjder. Spännande för att Lampard fortfarande är i sin linda men har redan visat att han har fattat galoppen. Det finns också en mysig ovisshet med flera nya komponenter och man kan ju faktiskt vända på ovan positiva ton och snarare spekulera i en erfarenhetsbrist i laget. Men jag väljer att tro att Chelsea gör en bra säsong, men det räcker inte till någon stor titel. 

Mindre drama och mer framtidstro i United 

Sen är det Manchester United som gjorde en mäktig spurt under sommaren. Nu ska man spela Champions League igen, runt klubben präglas stämningen av mindre drama och mer framtidstro. Norrbagge eller inte i framtiden, det här ett Manchester United redo att vara med länge i den absoluta toppen den kommande säsongen (och inte bara). 

I en toppstrid finns det inga andra lag som kan potentiellt skulle kunna hota. Nej, inte Mourinhos Spurs och inte heller Artetas småintressanta Arsenal. 

Ingen nämnd klubb räcker dock till för att rå på Liverpool. Det finns inte en enda tendens till att Jürgen Klopps vinnarcykel skulle ta slut nu. Tysken kan förändra, förbättra och förädla som ingen annan i Premier League. Svårare än så är det inte. 

Wilbachers tabelltips

1. Liverpool

2. Manchester United

3. Chelsea

4. Manchester City

5. Tottenham

6. Arsenal

7. Leeds

8. Wolverhampton

9. Everton

10. Brighton

11. Leicester

12. Southampton

13. Crystal Palace

14. Burnley

15. West Ham

16. Aston Villa

17. Fulham

18. Sheffield United

19. Newcastle

20. West Bromwich