Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

”Finns ett enkelt svar – som inte alla vill höra”

Lindelöf om lagkamraten.
Dejan Kulusevski.
Foto: MATT WEST/SHUTTERSTOCK / MATT WEST/SHUTTERSTOCK SHUTTERSTOCK
Anthony Elanga.
Foto: ACTION PRESS/SHUTTERSTOCK / ACTION PRESS/SHUTTERSTOCK SHUTTERSTOCK
Zlatan Ibrahimovic.
Foto: FABRIZIO CARABELLI/LIVEMEDIA/SHUTTERSTOC / FABRIZIO CARABELLI/LIVEMEDIA/SHUTTERSTOCK SHUTTERS

De är Sverige hetaste fotbollsspelare just nu. 

Men deras väg till Premier League-succén sticker ut. 

Hur tog sig Dejan Kulusevski och Anthony Elanga till fotbollens största scen – och hur ser förbundet på hur svenska talanger tar sig ut i Europa? 

– Det finns ett enkelt svar som inte riktigt alla vill höra på, säger Claes Eriksson, chef för U21-landslaget.

Flera unga svenska fotbollsspelare har varit en del av uppmärksammade övergångar de senaste åren. 

De flesta fick chansen att glänsa i allsvenskan innan flytten ut i Europa. 

Alexander Isak frälste AIK-fansen under en säsong innan det bar av till Borussia Dortmund, Anel Ahmedhodzic tog två SM-guld med Malmö FF före vårens lån till Bordeaux och Jesper Karlsson imponerade stort i Elfsborg innan succétiden i nederländska AZ Aklmaar. 

2019 berättade Svensk elitfotboll att de jobbat aktivt för att få lovande spelare att stanna kvar längre i de inhemska ligorna. Dels för att höja statusen på allsvenskan, men det påstods också att det skulle gynna spelare att flytta som mer etablerad snarare än som talang. 

En utveckling som gick tvärtemot vad Zlatan Ibrahimovic önskat några år tidigare

– Sedan är de för fega. Skicka fram talangerna tidigare. Men då blir det politiksnack, de är för unga, de klarar inte av det. Messi var 17 år när han kom fram och tog över allting. När du är 17 i Sverige får du inte ens vara på bänken i ett allsvenskt lag, sa Zlatan. 

Men vintern 2022 gör två svenska unga spelare stora avtryck i några av Premier Leagues största klubbar. Dejan Kulusevski och Anthony Elanga står båda på två mål för Tottenham respektive Manchester United, och har hyllats för sina insatser. 

– Rangnick var imponerad av Elanga redan på första träningen. När United behöver göra mål litar de ofta på att han ska kunna komma in och förändra matchbilden, säger Richard Fay, som bevakar United på nära håll för lokaltidningen Manchester Evening News. 

Elanga och Kulusevski – så tog de sig till PL

– Det är jättekul och det visar att vi är på rätt väg i svensk fotboll i den utveckling och utbildning vi har, säger Claes Eriksson, chef för U21-landslaget och tidigare utvecklingsansvarig inom svenska fotbollförbundet. 

Både Elangas och Kulusevskis disciplin och träningsvilja har lyfts på flera håll i engelska och italienska medier.

– De är fokuserade och målmedvetna, det är ingen tillfällighet att man blir så här duktig. Ibland får man känslan att det är tillfälligheter, men det här är killar som jobbat under lång tid och är dedikerade, säger Eriksson. 

Så hur tog sig den heta Premier League-duon sig hit? Såldes de vidare från Sverige som etablerade allsvenska stjärnor eller lovande talanger? 

Varken eller.

Dejan Kulusevski lämnade Brommapojkarna för Atalantas ungdomslag som 16-åring, Anthony Elanga blev en del av Manchester Uniteds akademi kort efter att han flyttat till England med familjen som 12-åring. Ytterligare ett exempel är hur Malmö FF 2020 tappade den då 14-årige jättetalangen Roony Bardghji till FC Köpenhamn. 

Richard Fay tror att Elanga gynnats av sin tidiga kontakt med den engelska fotbollsmiljön.

– Hans flytt till England visar hur dedikerad Elanga är till att uppfylla sina drömmar. Han har anpassat sig otroligt bra till livet i Manchester och det är galet hur enkelt han har fått övergången från ungdomsfotboll till A-laget att se ut, säger Fay.

Så tänker förbundet kring talangerna

– Det finns ingenting som säger att den ena vägen är bättre än den andra. I grund och botten handlar det om att man får en bra träning och att man hamnar i en miljö där man utvecklas och känner sig sedd. Det är svårt att säga, många vill ha ett exakt svar. Det finns ett enkelt svar, som alla inte riktigt vill höra på, att du ska träna väldigt mycket och med god kvalitet, säger Claes Eriksson. 

Sef har uttryckt en vilja att unga spelare ska stanna längre i Sverige, hur ser du på det?

– Från förbundets sida är det en väldigt bra väg att gå, men det bygger också på att du får chansen. Det är inte säkert att du får spela allsvensk fotboll när du är 16 år. Du ska inte stanna om du inte får chansen. Det bygger på att du får chansen och lyckas som Alexander Isak och Jesper Karlsson, annars kan det finnas andra vägar. 

Så det här som Zlatan var inne på, att Sverige inte vågar släppa i väg unga spelare, det finns egentligen ingen sådan linje från er utan det handlar om hur miljön ser ut i varje enskilt fall? 

– Ja, det är vår linje. Det finns ingen enkel lösning eller en mall att gå efter. Det vill alla ha. Det enda jag kan säga är att du måste träna jättemycket. Du kommer inte bli bra om du inte tränar, men det finns tusen saker att väga in det här. Hur går det för dig i skolan, hur ser det ut i din närmiljö? Du kanske behöver göra ett uppbrott från din närmiljö, om den inte är så positiv. 


Annons | Svenska spel sport & Casino AB

Ta del av vårt erbjudande – bli kund, spela på sport och få 100 kr i välkomstbonus!
Den som vet mest, vinner mest.
Åldersgräns 18 år. Stödlinjen.se
Till Oddset