Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

”Det känns lite som en kniv i ryggen...”

Foto: Privat
Foto: PAUL GREENWOOD/SHUTTERSTOCK / PAUL GREENWOOD/SHUTTERSTOCK SHUTTERSTOCK
Foto: SIMON DAVIES/PROSPORTS/SHUTTERSTOCK / SIMON DAVIES/PROSPORTS/SHUTTERSTOCK SHUTTERSTOCK
Foto: PETER POWELL / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN

Liverpool är en av de tolv klubbar som står bakom den nya Super League. 

Under måndagskvällen ställs klubben mot Leeds i ligaspelet i en match som fram tills i dag såg ut att handla om viktiga poäng i kampen om en Champions League-plats.

Nu har allt ställts på sin kant.  

– Det mest spännande i kväll blir vad Klopp och spelarna säger om Super League, inte vad resultatet blir, säger Daniel Forssell, ordförande för Liverpools officiella supporterklubb i Sverige.  

Beskedet om den nya Superligan slog ner som en bomb i fotbollsvärlden då tolv av Europas största klubbar kom med ett gemensamt uttalande. 

En av klubbarna som kommer att delta i ligan - och nobba Uefas turneringar - är de regerande engelska mästarna Liverpool FC, som under måndagskvällen ställs mot Leeds i Premier League. 

Men resultaten i matchen har hamnat i skymundan.

– Vi har ju match i kväll med kamp om topp fyra tänkte man ju. Helt plötsligt så finns det ingen topp fyra att vara intresserad av om man ändå inte ska spela Champions League, säger Daniel Forssell, som är ordförande för Liverpools officiella supporterklubb i Sverige.

– Det mest spännande i kväll blir att se vad Klopp och spelarna säger om Super League, inte vad resultatet blir. Det ska bli kul att se om någon uttalar sig, säger han. 

”Vad ska man spela för?”

Reaktionerna från supportrar i flera olika läger har varit starka och utanför arenor i England har kritiska banderoller satts upp.  

– Jag skulle säga att merparten av de som man varit i kontakt med och som man kan läsa sig till på sociala medier så är det en övervägande negativ bild. Och det skulle jag nog säga att det gäller de flesta klubbarna, säger Forssell. 

Inget enar så mycket som en gemensam fiende. 

– Det känns som om alla känner ungefär samma sak. Amerikanska ägare, ryska ägare som försöker att sko sig själva på sporten. Och det är väl det att det ska vara en stängd liga som man reagerar på, att hela sporten försvinner, fortsätter han. 

– Du behöver inte kämpa för att nå en topp fyra och helt plötsligt så har man sin plats. Då vet jag inte riktigt vad man ska spela för. Visserligen att vinna en liga men man har inget annat att spela för och det känns jättetråkigt måste jag säga. 

Inför matchen bar Leeds spelare tröjor med budskapet ”Fotbollen är för fansen” som en tydlig protest mot Super League. 

Liverpools tränare Jürgen Klopp svarar: 

– Jag tycker samma sak. Det är en tuff situation, folk är inte glada och jag är inte inblandad. Liverpool FC är mer än några beslut. Mitt mål har alltid varit att vara en del av Champions League, säger han till BBC.

”Hur hade det känts om vi inte varit med?” 

Tankarna på en ”superliga” är inget nytt - att det skulle komma nu var däremot inget Forssell tänkt på - vilket gjorde att han först hade svårt att ta in det. 

– Det första man tänkte i går när det kom ut i går var att det var ett krafttag mot Uefa för att sätta press och få till bättre ekonomiska avtal för Champions League. Men det känns ändå så otroligt genomarbetat, det känns närmre än vad det varit innan även fast det funnits i flera år. 

Samtidigt har han en viss förståelse för att Liverpool anslutit sig till skaran av klubbar som vill spela i en ”superliga”.

– Man kan ju vända på det och undra hur det hade känts om man inte varit med. Det känns som om man hamnar på två stolar. 

”En kniv i ryggen” 

Däremot så funderar också kring timingen att släppa det just nu under en pandemi då supportrarna inte är välkoma på arenorna. 

– Jag vet inte om det finns en tanke med att man släpper det just nu, det hade ju antagligen inte varit jättepositivt på läktarna i kväll. 

I skuggan av Super League så presenterade Uefa sitt nya upplägg för Champions League. 

– Jag tror aldrig att det hade blivit ett bra läge. Champions League ändrade sitt upplägg och det känns som om alla varit positiva till det - och så kommer de med det här. Det känns lite som en kniv i ryggen, säger Daniel Forssell.

Hur påverkas ditt supporterskap av det här? 

– Det blir den största anpassningen man gör under min trettioåriga livstid.

Han fortsätter.

– Jag har väldigt svårt att se att det blir: ”nej nu håller jag på Burnley istället”, om detta går igenom. Men det är klart att det tar mycket ifrån en.