Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

”Det har jag aldrig upplevt tidigare”

Kristoffer Nordefeldt.
Foto: NILS PETTER NILSSON
Graham Potter.
Foto: JOHN SIBLEY / REUTERS BILDBYRÅN

Kristoffer Nordfeldt har äntligen fått spela i Swansea. 

Nu hyllar landslagsmålvakten tränaren Graham Potter - som värvades till Premier League och Brighton efter säsongen. 

– Han är en person som kan få folk att göra saker de egentligen inte kan, säger han. 

Efter ett par säsonger med lite speltid har Kristoffer Nordfeldt blivit förstemålvakt i Swansea och föregående säsong gjorde han 22 matcher från start. 

– Det har varit en bra säsong sett till min situation och hur den har sett ut tidigare så det har känts bra, säger Nordfeldt 

Du är målvakten som får speltid av landslagsmålvakterna nu? 

– Tyvärr har det varit så om man ser det ur ett landslagsperspektiv där det är bättre att alla spelar. 

Ändrar det oddsen något i landslaget tror du?

– Det vet jag inte, det är det Janne som sköter. 

Vad säger du om FA-cupkvartsfinalen mot Manchester City (förlust 2-3 trots ledning 2-0)?

– Det är lite blandat, det är speciellt på sättet vi förlorar med de kontroversiella målen som överglänser prestationen vi gjorde. Men vi ska vara stolta över den prestationen vi gjorde och det var verkligen ”The Swansea way.”

– Vi vågade göra det vi är bra på men i slutändan är det ingen som kommer ihåg en förlust. 

Nordfeldt om Graham Potter: ”Jättetrist”

Graham Potter lämnar klubben, hur ser du på det?

– Jättetrist. Han var väl, om inte den enda som en av anledningarna till att jag valde att stanna kvar efter att vi hade åkt ut. Om man ser till vad han har lyckats med om man ser objektivt på den trupp vi har, så är det väl nog över förväntan om man ska vara ärlig. 

Tror du det blir en annan sommar nu än tidigare?

– Allt beror på vad ägarna vill. Nu har vi ingen tränare så det är ovisst. Man får ta tag i allt det där efter landslagsuppehållet. 

Hann du säga hejdå till Graham?

– Ja, jag har pratat med honom och de andra som drog till Brighton. 

Vad hann du få för uppfattning av honom som tränare?

– En person som verkligen kan få folk att göra saker de egentligen inte kan. Om jag ska hårddra det. Om man gick in i den här säsongen och tittade på den fotboll vi spelat de senaste åren, där vi egentligen bara släckt bränder för att hänga kvar, till att i stort sett bli av med alla som spelade från start och inte få några pengar att värva för, och ändå få ihop det bra. 

– Vårt lag bestod av spelare som inte fått chansen tidigare och han fick oss att tro på det han ville göra och tro på oss själva. Väldigt imponerande på en sådan kort tid. 

Går det att jämföra det lite med hur ni jobbar i landslaget?

– Jo, det finns likheter, men grejen är den att Graham har fått möjligheten att jobba med spelarna varje dag medan Janne har en samling var tredje månad. 

”Det har jag aldrig upplevt tidigare”

Är du förvånad att Graham försvann från Swansea?

– Både och. Men är man lite insatt hur saker och ting funkat i vår klubb de senaste åren är det väl inte jätteförvånande. Men jag trodde han kanske skulle ta något år till. 

– Hade vi kunnat fortsätta med det här ett år till hade vi kunnat ta steget upp (till Premier League), men med det sagt kan vi göra det med en annan tränare också. 

– Han har fått tillbaka vad folk verkligen tror på, The Swansea Way, lite vad vi har gått ifrån de senaste åren bara för att vi ska hålla oss kvar. 

Du har fått mycket speltid i Championship-miljö, hur har det varit?

– Det är väldigt annorlunda jämfört med vart jag varit innan.  Lagen som är topp tio eller topp 12 håller riktigt bra kvalitet. 

– Resten är klassiskt brittiskt. Skillnaden är att jag aldrig har varit med om lag som är så bra på att göra det klassiskt brittiska. Dom är grymma på det, de tar bollen, slår långt och sätter upp den. 

Du har fått mer stryk på planen än tidigare?

– Mycket mer stryk. Men jag tror att en generation till så kommer de här klassiskt brittiska försvinna mer och mer och fotbollen med mer bollinnehav kommer slå igenom, så är det överallt. 

– Men just det här att lagen är så bra på att så långt, det har jag aldrig upplevt tidigare.