Det är ovärdiga bilder – bara sparka honom

Foto: CARL RECINE / REUTERS BILDBYRÅN

Skamstraff praktiseras inte längre i Storbritannien. 

Trots det är det Steve Bruce som håller i Newcastles presskonferens inför helgens match mot Tottenham.

I någon slags filosofisk kontext lever vi alla på lånad tid. Men ingen mer än Steve Bruce. 

För en vecka sedan klev Saudiarabien, via sin statliga investeringsfond PIF, in och köpte Premier Leaguelaget Newcastle United. Som då på en sekund gick från att vara ett krisande bottenlag (de är det väl förvisso fortfarande i någon mån) till att bli världens rikaste fotbollsklubb. 

Låt oss dock inte luras av teknikaliteter, PIF är Saudiarabien och det finns mängder att saker att problematisera med det här köpet. Det har jag personligen gjort i bland annat en tidigare krönika samt i podden Kick and Rush

Nu vill jag bara prata om hur synd jag tycker om Steve Bruce. 

Steve Bruce är en ”dead man walking”

Saudiarabien hade knappt hunnit swisha över de 3,5 miljarder kronor som klubben kostade till den förre ägaren Mike Ashley innan spekulationerna började. 

Vem tar över efter Steve Bruce? 

Bruce, som framgångsrik som spelare i Manchester United på 1980- och 90-talet har inte nått samma höjd som tränare. Och definitivt inte i Newcastle. 

Bruce tog över klubben sommaren 2019 och har lett laget i 96 matcher. Han har på dessa 96 matcher det, diplomatiskt uttryckt, undermåliga snittet 1.17 poäng per match. Hans Newcastle har inlett den här säsongen uselt och ligger näst sist med noll segrar och bara tre inspelade poäng på sju matcher.

Bruce sa nyligen att han med sin rutin ”hoppas kunna hålla klubben där den är”

Det rimmar knappast med den ambition Saudiarabien.

Det är ovärdiga bilder på Steve Bruce

Så han har varit en ”dead man walking” sen sekunden Saudiarabien klev in i klubben. Så därför är jag smått chockad att det är han som sitter och håller i presskonferensen inför helgens match mot Tottenham. 

Han vet, spelarna vet, alla journalister på plats vet, folk som inte är intresserade av fotboll vet. 

Till och med mamman i Good Bye Lenin vet. 

Steve Bruce kommer att få sparken från Newcastle. Det kan ske om nån månad (knappast), eller någon minut (mer troligt). Men Bruce är inte mannen som ska leda Saudiarabiens Newcastle framåt. 

Så varför tvingas han sitta här och svara på frågor? 

Jag förstår att ägarna inte hittat den perfekta ersättaren än, men visst skulle det vara mer rimligt att låta Bruce gå och sätta en interimlösning på plats. 

Det här är bara förnedrande för Bruce och jag tycker så synd om honom. Oavsett vad man har för åsikt om hans tränargärning så är det ovärdigt. 

Låt honom bara gå. Att ge honom sparken är schysstare. 

Newcastlesvensken Emil Krafth om snuslarmet i England

Krafth berättar att många i Newcastle snusar.