Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

”Den som kom på det här är ett geni”

Foto: MICHAEL REGAN / STELLA PICTURES / PA
Foto: SIMON DAVIES/PROSPORTS/SHUTTERSTOCK / SIMON DAVIES/PROSPORTS/SHUTTERSTOCK SHUTTERSTOCK

En axel ur led höll på att förstöra flytten till Wolverhampton och fyra axelskador senare blev Adama Traore desperat.

I dag smörjer anfallaren in armarna med babyolja över ett lager med vaselin.

– Den som kom på det här är ett geni, säger den erfarna fysioterapeuten Nick Worth till The Athletic.

Den senaste säsongen har Adama Traore, 25, uppmärksammats för sina glansiga armar. Enligt The Athletic kommer inspirationen från forntida grekisk brottning och syftet är enkelt – bli mer hal. På så sätt blir det svårare för motståndare att stoppa honom.

Men varför behöver Traore, som gjort sig känd för sin fysik och muskler, hjälp med det?

Bakom de glänsande armarna gömmer sig en lång historia av axelproblem.

Inför flytten till Wolverhampton, 2018, hoppade Adama Traores vänstra axel ur led i en träningsmatch med Middlesbrough. Klubbytet blev försenat och i Wolves fortsatte problemen. Under förra säsongen hoppade anfallarens axel ur led fyra (!) gånger. Tre av tillfällena spelade Traore vidare efter att han ”hoppat tillbaka axeln”.

Problemen resulterade i både smärta och sämre prestationer.

Vaselin och babyolja

Efter coronauppehållet kom klubbens medicinska team på idén med babyoljan. Men det är bara en bråkdel av jobbet som görs för att 25-åringen ska slippa genomgå operation. Enligt The Athletic lägger han ner en timme varje dag på att stärka upp sina axlar.

– Jag skulle föreställa mig att det finns mycket specifikt arbete som handlar mindre om att lyfta vikter och mer om att använda motståndsband för att kunna replikera hur det är när han känner sig öm, säger fysioterapeuten Nick Worth till sajten.

Utöver träningen smörjer Adama Traore alltså in sina armar med ett lager vaselin innan han avslutar med babyolja inför varje match.

– Om man tittar på den psykiska aspekten såväl som den fysiska så spelar han nog med mer självförtroende nu, säger Worth.