Foto: Imago Sportfotodienst
 Foto: Imago Sportfotodienst

Därför tänker FA ändra på reglerna

Publicerad

Enligt ESPN funderar FA på att slopa omspel i FA-cupen samt dubbla semifinaler i Ligacupen.

En av anledningarna bakom den planen ska vara att de engelska klubblagen har haft det tufft i Europaspelet de senaste åren.

Det engelska spelschemat är alltid hett omdebatterat. Det täta matchandet över jul- och nyårshelgen får varje år kritik från spelare och tränare från andra länder samt att de dubbla inhemska cuperna innebär ett ännu tätare matchande.

Men det kan komma att bli ändring på det framöver.

Enligt källor till ESPN så planerar FA (det engelska fotbollsförbundet) och Premier Leagueklubbarna att föreslå att man slopar omspel i FA cupen samt att man skrotar de dubbla semifinalerna i Ligacupen, allt för att minska antalet matcher toppspelarna i England tvingas spela.

Så dåligt har det gått för PL-klubbarna i CL

Målet med förändringen ska vara att se till att klubbarna kan prestera bättre i såväl Europaspel som i sina respektive landslag.

Än så länge finns inget konkret förslag formulerat från de båda parterna, men för första gången ska de vara överens om att en förändring måste till. Med risk för flera omspel i FA cupen samt dubbla semifinaler så riskerar de engelska CL-klubbarna att spela betydligt fler matcher än sina konkurrenter.

Chelsea vann Champions League 2012, men sedan dess har framgångarna i CL lyst med sin frånvaro för de engelska lagen. Manchester Uniteds kvartsfinalsförlust mot Bayern München är det bästa resultatet sedan dess.

Matchandet påverkar förhandlingar negativt

Dessutom så erfar ESPN att toppklubbarna i England är oroliga för att det hårda matchandet påverkar dem negativt när det kommer till spelarköp, då storspelare hellre väljer klubbar som Barcelona, Real Madrid och Bayern München då de har ett mer bekvämt spelschema.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Vill du ha fler sportnyheter direkt i ditt dagliga flöde? Följ SportExpressen på Facebook, Twitter och Instagram.

Expressen
Till Expressens startsida

Mest läst i dag