Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Därför sprack Werners övergång till Liverpool

Foto: JOHN WALTON / STELLA PICTURES / PA
Foto: NEIL HALL / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN

Det var mer eller mindre klart. 

Timo Werner, 24, skulle till Liverpool.

Men övergång sprack – och tysken är nu detaljer från att skriva på för Chelsea.

Så vad hände? 

Hela våren har Timo Werner kopplats ihop med Liverpool. Jürgen Klopp ringde personligen upp anfallaren för att berätta om sina planer. Båda kom bra överens. Tysken skulle till Liverpool. 

Men så kom kallduschen. 

Under torsdagskvällen började flera trovärdiga engelska medier rapportera att Chelsea aktiverar utköpsklausulen på motsvarande 620 miljoner kronor och att det är dags att inleda förhandlingarna om ett kontrakt. 

Så varför sprack Werners Liverpool-dröm? 

The Athletic skriver att mycket beror på coronakrisen och dess ekonomiska konsekvenser som drabbar storklubbarna i form av tappade publik- och tv-intäkter. Liverpools ägare, FSG, flaggade tidigt för Jürgen Klopp att det inte kommer finnas möjlighet för några större köp den här sommaren. 

Liverpool insisterar att pengar inte var det stora problemet. Däremot var Klopps plan för Timo Werner inte helt övertygande, enligt källor till The Athletic. 

Vill inte peta stjärnorna

Den tyske managern hade en tanke på att Timo Werner skulle inleda sin Anfield-karriär på bänken då han har en fronttrio som håller världsklass – och att det är omöjligt att peta någon av dem.

Däremot skulle Werner få chansen i vintern 2021. Detta på grund av Afrikanska mästerskapet som innebär att både Mohamed Salah och Sadio Mané försvinner i sex veckor på landslagsuppdrag. Men eftersom mästerskapet med stor sannolikhet flyttas till 2022 på grund av covid-19 så ansåg FSG att köpet av 24-åringen nu i sommar omotiverad. 

Jürgen Klopp hade förra veckan kontakt med Timo Werner där han förklarade för honom varför övergången inte blir av. Werner accepterade förklaringen och relationen mellan dem två tycks vara ”mycket god”. 

Var inte ”plan A”

Händelserna följdes noggrant av Manchester United och Chelsea. Ole Gunnar Solskjaer hade ett möte med Werner i februari i Berlin där han samtidigt förklarade att United inte kommer gå för honom om de inte säljer Paul Pogba. 

Frank Lampard hade, till skillnad från Ole Gunnar Solskjaer, en stark vilja att få över honom. Marina Granovskaia, en av världens mäktigaste fotbollskvinnor, och Chelseas klubbdirektör, kontaktade RB Leipzig och berättade att de är beredda att aktivera utköpsklausulen. 

Chelsea var inte Timo Wernes ”Plan A” eller ”Plan B” för den delen. Men från och med hösten (förhoppningsvis) kommer han vara på Stamford Bridge. Och det är ingen större hemlighet att Frank Lampards lagbygge ser mer och mer spännande ut med bland annat Hakim Ziyech, Christian Pulisic, Callum Hudson-Odoi och Tammy Abraham.