Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Därför agerade Liverpool i panik under deadline day

Jürgen Klopp sa ifrån på en presskonferens.
Foto: DAVID BLUNSDEN / IMAGO IMAGES / ACTION PLUS WWW.IMAGO-IMAGES.DE
Foto: PHIL NOBLE / AP TT NYHETSBYRÅN
Foto: RHR-FOTO/TIM REHBEIN VIA WWW.IMAGO-IMAGES.DE / IMAGO IMAGES/RHR-FOTO WWW.IMAGO-IMAGES.DE

Skador är det stora signumet för Liverpool säsong.

När januarifönstrets sista dag närmade sig blev situationen till sist ohållbar och Liverpool gick ifrån sin vanliga strategi. 

Lugn blev panik och det ledde till att Ben Davies och Ozan Kabak spelar för klubben under våren.

Det var några avgörande punkter som ledde fram till Liverpools panikdrag.

Virgil van Dijk försöker nå bollen i Evertons straffområde. 

Men samtidigt som Liverpools mittbacksklippa sträcker sig mot bollen kommer också Jordan Pickford ut. Målvakten kastar sig fram med benen före och träffar van Dijk som faller till marken i smärtor. 

Händelsen blev symbolen för Liverpools säsong 2020/2021 hittills. Virgil van Dijk haltade ut och fick sin korsbandsskada bekräftad kort därefter. Sedan fortsatte mardrömmen för Liverpool när även hans lagkamrater i backlinjen föll bort en efter en.

I mitten av november var hela Liverpools ordinarie backlinje skadad och laget började dessutom tappa poäng på ett sätt som man inte gjort på länge. Liverpool slåss just nu snarare om en Champions League-plats nästa säsong än om en ligatitel.

De dåliga resultaten har rört om i klubben och när transferfönstret var på väg att stängas i slutet av januari agerade man inte som man brukar.

Hur hamnade man där?

Liverpool väntade med att värva

”Under den nuvarande regimen med sportchefen Michael Edwards ses panik som ett tecken på ett dåligt styre, ett misslyckande med planeringen. De var gladast när de inte behövde göra några affärer alls i januari. Det visade att deras långsiktiga planering fungerade.”

Så skriver Mirror om Liverpool när man djupdyker i klubbens januarifönster.

Men det finns anledningar till att den så lyckade och hyllade sportchefen Michael Edwards agerade på ett annat sätt än han brukar och slog till dubbelt på transferfönstrets sista dag.

Under förmiddagen på ”deadline day” den sista januari värvade Liverpool först från Championship när den 25-årige Preston-spelaren Ben Davies blev klar och lite senare kom även Ozan Kabak, 20, från Schalke 04.

Att värva en 25-åring från Championship ingick knappast i Michael Edwards planer men faktum var att det helt enkelt inte riktigt fanns några alternativ som Liverpool hade råd med.

”Även om det var absolut nödvändigt att agera direkt när transferfönstret öppnade den första januari var det inga spelare tillgängliga i Liverpools prisklass”, skriver Mirror.

Eftersom det inte fanns några perfekta alternativ på marknaden fortsatte Liverpool spela med spelarna man hade i början av januari och resultaten blev lidande. Det ledde till att tränaren Jürgen Klopp blev mer och mer upprörd och till sist bestämde han sig för att göra något som han inte brukar göra.

Jürgen Klopps ord påverkade

Klopps desperation efter nyförvärv fick honom att sätta offentlig press på de som har hand om ekonomin i hans klubb när frågor om nyförvärv kom upp.

– Som ni kan föreställa er jobbar vi med det. Men vi har inte pengarna som vi vill ha och jag kan inte spendera pengarna. Jag tar inte besluten, konstaterade Klopp.

– Det finns människor som är ansvariga för allt och jag kan inte fatta deras beslut.

Liverpools ledning behöll dock sin iskyla men två nya skador blev till sist avgörande efter Klopps påtryckningar. 

Fabinho, som ofta vikarierar som mittback, ströks ur truppen inför matchen mot Tottenham fyra dagar innan transferfönstret stängde och om det fortfarande fanns hopp om att man skulle klara sig försvann det under matchen. Mittbacken Joël Matip tvingades gå ut i halvtid och när hans säsong konstaterades vara över agerade Liverpool på marknaden.

Ben Davies har skrivit kontrakt med Liverpool fram till 2025 och Ozan Kabak lånas fram till sommaren med en köpoption.