Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Dags att kopiera rivalen – avskeda Solskjaer nu

Lindelöf: ”Det är bra att lyfta frågorna och skapa en diskussion”
Foto: CHRISTER WAHLGREN
Foto: SHUTTERSTOCK / SHUTTERSTOCK

Ole Gunnar Solskjaer sitter kvar på tränarposten, i alla fall för stunden. 

Och därmed är vi tillbaka på ruta ett. 

Manchester Uniteds hantering av situationen är den sämsta tänkbara. 

Låt oss bara avhandla det som måste avhandlas först. Manchester Uniteds insats mot Liverpool i helgen, en 0-5-förlust på hemmaplan för United om ni mot förmodan skulle ha missat det, var en av de sämsta jag sett i Premier Leaguehistorien. 

Det går att vifta med Southamptons 0-9-förluster (ja, det är två), att just United förlorat med 1-6 mot Tottenham (nyligen) och Manchester City (för tio år sedan) samt att Norwich blev demolerat med 7-0 av Chelsea bara dagen innan. 

Men det här är något annat. Det är ett Manchester United fyllt med världsstjärnor som Paul Pogba, Bruno Fernandes och Cristiano Ronaldo. Det är ett lag som ska utmana bland annat Liverpool om ligatiteln, men när de möts ser ut som ett bakfullt korpenlag i jämförelse. Endast Arsenals 8-2-förlust mot just United kommer i närheten för mig, rent historiskt. 

0-5 var dessutom i underkant, för Liverpool slutade spela när segern var i hamn. Insatsen är ovärdig Manchester United och Ole Gunnar Solskjaers dagar som tränare borde vara räknade. 

Men så agerar United i frågan om Solskjaer som de gjort flera gånger förut. 

Helt. Jäkla. Fel. 

Manchester Uniteds usla form

Vi får börja med en lägeskoll här. Efter en positiv start på säsongen som kulminerade med att de värvade tillbaka Cristiano Ronaldo (och att han nätade direkt i återkomsten mot Newcastle) så har problemen hopat sig och gamla sjukdomar fått fäste i laget igen. 

Sedan 4-1-segern mot Newcastle har United spelat totalt nio matcher. De har vunnit tre av dem, samtliga efter att United först hamnat i underläge och avgjort med ett sent segermål. Detta skedde många gånger under fjolåret och går att utläsa som att spelarna visar karaktär. 

Mjo, visst, men främst tycker jag det tyder på bristande organisation. Spelidén, eller frånvaron av densamma, gör att laget hamnar i underläge och tvingas bli räddade av individuell briljans. 

Av sina nio senaste matcher har United förlorat fem, där har ingen individuell briljans kunnat rädda dem. Liverpool-förlusten är det tydligaste exemplet på det. Liverpool är ett rasande bra lag, kanske bäst i hela världen just nu, men de behövde inte ens ta i. 

Trots det kommer det nu samstämmiga uppgifter från brittiskt håll. Ole Gunnar Solskjaer sitter kvar som tränare, för stunden. 

United gör fel igen och igen

Enligt bland andra The Guardian och The Telegraph kommer Solskjaer garanterat att leda laget i ligamatchen mot Tottenham i helgen och dessutom i de efterföljande matcherna (mot Atalanta och Manchester City) innan landslagsuppehållet i november. 

De skriver att Solskjaer hänger löst, men att han kan rädda sitt jobb med positiva resultat de här matcherna. 

Jag får en déjà vu. 

När Solskjaer togs in som korttidslösning efter José Mourinho var hans främsta egenskap att han inte var José Mourinho. Ett Manchester United fritt från portugisens bojor började spela ut och fick flera bra resultat. Där och då gjorde Uniteds ledning sitt första stora misstag, att ge Solskjaer, med meriter från Molde och Cardiff, jobbet som heltidstränare i en av världens största klubbar. 

På de återstående tio matcherna den säsongen vann United bara två. 

Nästa säsong är halvvägs gången när problemen hopar sig för United. På kort tid förlorar United mot Watford, Arsenal, Liverpool och Burnley i ligaspelet. Den sista förlusten, 0-2 mot Burnley på hemmaplan, är en uppvisning i uselhet av United och känslan är att Solskjaer har nått vägs ände. 

Men icke. På kort tid lyckas Solskjaer slå både Chelsea och City, innan coronapandemin släcker ner fotbollen ett tag. 

Och nu står vi här igen. Det är ett på papperet ännu starkare United än tidigare under Solskjaer, men de spelar på något underligt sätt sämre än vad de någonsin gjort förut. 

Trots det får Solskjaer – återigen – chansen att förlänga sin tid med United om han lyckas trolla fram ett par bra resultat. Något som mycket väl kan hända. 

Men sen då? 

Vi kommer stå här igen om ett par månader. Med ett United som är utan spelidé och riktning. 

Kopiera Chelsea – sparka Solskjaer nu

Det är jobbigt det där, att anställa klubbikoner, för att göra sig av med dem riskerar att reta upp fansen. Men just nu känner jag att det finns ett gyllene läge att låta honom gå som tränare nu, efter en sån förlust mot sin värsta rival. 

Ingen skulle sura över det. 

Dessutom så finns en av Europas mest kompetenta tränare i Antonio Conte tillgänglig på marknaden. Nej, Conte är knappast mannen som skapar en ny dynasti i United – han kommer bråka sig bort långt innan dess. Men samtidigt är han en notorisk vinnare som skördar framgång var han än är. 

Den lösningen skulle vara att kopiera Chelseas svåra beslut att avskeda legendaren Frank Lampard till förmån för Thomas Tuchel. Det kändes givetvis för Chelseafansen när Lampard fick gå, men ett halvår senare älskas han fortfarande av dem och Tuchel hade tagit klubben till en Champions Leagueseger. 

Alla vann. 

Om United skulle behålla Solskjaer nu skulle alla bara förlora på det. Han är inte rätt man att leda dem framåt. 

Det har vi tillräckligt med evidens för att säga med säkerhet nu. 

TV: ”Kommer ösa in mål – men det finns ett problem”

"Ronaldo kommer ösa in mål – men finns ett bekymmer"