Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Då gjorde det ont att se Kulusevski

Dejan Kulusevski jublar med Sergio Reguilón.
Foto: MATTHEW CHILDS / BILDBYRÅN

Det fanns en tid då det gjorde ont att se Dejan Kulusevski spela fotboll.

Den tiden är förbi.

Starten i Tottenham är faktiskt sensationell och logisk på en och samma gång.

Ofattbart svängiga Conte-Tottenham gjorde den så kallade processen kort med Everton.

Redan efter 17 minuters spel hade Spurs skaffat sig en 2-0-ledning, där Dejan Kulusevski spelade fram Son Heung-min till det andra. 

Den andra halvleken hade knappt hunnit börja innan det var dags för nästa Kulusevski-assist. Den här gången till Sergio Reguilón, som varit på plan i några sekunder när han behärskat kunde placera in bollen.

Tottenham vann med förkrossande 5-0.

Och för Dejan Kulusevski fortsätter den närmast sagolika starten på Premier League-karriären. Svensken har nu gjort sex framträdanden i ligan, varav fem från start.

Hans facit? Två mål och fyra assist.

Det är inte bara exceptionellt bra siffror, det är också en rejäl käftsmäll till alla som tvivlat.

För visst var det många som höjde ett eller kanske till och med två ögonbryn när Tottenham under transferfönstrets sista dag plockade in en svensk 21-åring från Massimiliano Allegris turinska frysbox.

Det hette att han var för långsam för Premier League. Att han inte hade några siffror från poängprotokollet att tala om.

Det sistnämnda fanns det fog för.

* * *

För det fanns en tid då det gjorde ont att se Dejan Kulusevski spela fotboll i Juventus. 

När han väl fick spela, det vill säga.

Han som hade kommit till en av Europas absolut största fotbollsklubbar för en monstersumma. Han som hade fått så stort förtroende av Andrea Pirlo under debutsäsongen – men som efter tränarbytet drevs till en skugga av sig själv.

I Allegris ärvda och snedvridna truppbygge, med mängder av snarlika spelare på samma positioner, men utan vare sig spets eller vidare spelidé, åkte Dejan Kulusevski in och ut ur startelvan.

Mest ut, faktiskt.

Självförtroendet såg stundom ut att vara i det närmaste obefintligt. Och när januari skulle gå över i februari hade han noterats för ett mål och tre assist i Serie A på 20 framträdanden.

Då ringde Tottenham.

Och verkligheten nu? Den diametralt motsatta.

Dejan Kulsuevski har på väldigt kort tid gått från ifrågasatt nyförvärv till en läktarfavorit, där läktarramsan ”Gimme Gimme Gimme a Ginger from Sweden” snabbt etablerats.

Hur kunde det bli så?

Kulusevskis inledning på Premier League-karriären är egentligen lika sensationell som logisk.

* * * 

Sensationell i avseendet att vi har en svensk 21-åring, ja, det är faktiskt lätt att glömma bort det ibland, som producerar mål och assist borta mot Manchester City och som levererar direkt i en av Englands största klubbar.

Logisk i avseendet att Dejan Kulusevski alldeles uppenbart har kommit till en klubb där han vet att såväl ledning som tränare verkligen vill ha honom.

Det har de ju visat så tydligt – även tidigare.

Det var Tottenhams inför säsongen nytillträdde sportchef Fabio Paratici som värvade Kulusevski till Juventus.

Där och då snuvade han Inter på supertalangen.

Ett Inter som tränades av.. Antonio Conte.

 – Han (Paratici) värvade Kulusevski bara för att såra mig, har Conte tidigare sagt.

Tillsammans med en återuppstånden Harry Kane och Son Heung-min bildar Dejan Kulusevski – visst är väl Lucas Moura petad på riktigt nu? – en väldigt potent anfallstrio.

Och det är också alldeles uppenbart att han njuter av det här förtroendet, det går knappt att jämföra dagens kroppsspråk med det han hade under de mörkaste perioderna i Italien.

– Jag tror att miljöombytet var väldigt skönt för honom och det är skönt att se honom tycka fotboll är kul igen, sa Kulusevskis flickvän Eldina Ahmic till SportExpressen förra veckan. 

Det är väldigt svårt att argumentera för något annat.

Annons | Svenska spel sport & Casino AB

Få 100 kr i bonus – bli kund och spela på sport!
Den som vet mest, vinner mest.
Åldersgräns 18 år. Stödlinjen.se
Till Oddset