Cristiano Ronaldo saknas på Manchester Uniteds träningar: ”Perfekt att sälja nu”

Foto: CRAIG BROUGH / BILDBYRÅN

Han sågs som en hjälte när han kom.

Ett turbulent år senare tränar Cristiano Ronaldo inte med Manchester United och uppges ha bett om att få lämna klubben. 

Hur publiken på Old Trafford kommer att minnas sin portugisiske storspelare återstår att se. 

– För United vore det perfekt att sälja honom, säger Viaplays Premier League-expert Pontus Kåmark. 

Transferbomben slog ner den 27 augusti i fjol. 

Framför näsan på lokalrivalen Manchester City stal Manchester United Cristiano Ronaldo och presenterade den portugisiske anfallaren som sin senaste av stjärnor. Därmed blev återkomsten som många av klubbens supportrar drömt om sedan portugisen lämnade klubben för Real Madrid sommaren 2009 äntligen av. 

I och med övergången blev Ronaldo ligans bäst betalde spelare med en månadslön på över 27 miljoner kronor. 

Men portugisens första år har varit upp och ner och Ronaldo har både hyllats och kritiserats. 

– Jag kan både förstå och inte förstå kritiken. Det är klart att jag har sett matcher där han inte har varit den gamla Cristiano Ronaldo och kanske har en annan spelstil. Samtidigt, tittar man på statistiken så kom han fyra i skytteligan. Frågan är väl nästan hur United hade gått utan Ronaldo, säger Viaplays Premier League-expert Pontus Kåmark. 

”Då ska de låta honom gå”

Sin vana trogen har Ronaldo öst in mål.

24 stycken på 38 matcher blev det och för sina insatser utsågs han till årets spelare av klubbens supportrar. Efter säsongen berättade Ronaldo själv i en intervju med klubbens egna kanaler att han var glad över att tillhöra Manchester United.

– Att känna supportrarnas glädje var toppen. Jag var, och är fortfarande, väldigt glad över att vara här. Jag vill berätta för fansen att de är fantastiska. 

Så långt allt väl. 

Men vid flertalet tillfällen har det den gångna säsongen kommit uppgifter som vittnar om en annan bild. 

Rapporterna gäller missnöje över klubbens faciliteter, maktkamper i omklädningsrummet och en frustration över uteblivna resultat. 37-åringen ska även varit en av de drivande spelarna bakom att Ole Gunnar Solskjaer slutligen fick lämna sitt jobb som tränare för klubben i slutet av november. Inte heller interimtränaren Ralf Ragnick uppges ha fallit Ronaldo i smaken.

Pontus Kåmark
Foto: KARL NORDLUND/ / VIASAT

I april tvingades Ronaldo dessutom be om ursäkt efter att ha slagit suporter som filmade honom. 

– Om han inte vill själv eller om det har med pengar att göra eller att han är missnöjd, då ska de låta honom gå i min värld, säger Kåmark. 

Frågan är om Ronaldos missnöje leder honom bort från klubben?

Stöttar Erik ten Hag 

Den portugisiske världsstjärnan har avtal med Manchester United som sträcker sig även över nästa säsong men redan i vintras började rykten om en flytt till sommaren att få fäste. 

Pontus Kåmark menar att det kan vara läge för United att sälja sin stjärna. 

– För United vore det perfekt att sälja honom. Han har ett år kvar på kontraktet och så cashar man in. Det kanske är säljläge för United.

När Erik ten Hag presenterades som ny Unitedtränare tändes däremot en förhoppning om att Ronaldo skulle bli klubben trogen. Stjärnan gick ut och stöttade den nye tränaren samtidigt som han berättade om sina målsättningar för klubben. 

– Vi måste ge honom tid och saker behöver förändras på ett sätt han vill ha det, sa han till Manchester Uniteds hemsida.

– Jag hoppas så klart att vi kommer att bli framgångsrika. Har du framgång kommer hela Manchester att ha framgång, fortsatte portugisen. 

Saknas av personliga skäl 

Men att Ronaldo är en del av på Erik ten Hags resa i United är fortsatt långt ifrån säkert. 

När Manchester United under måndagen återsamlades efter sommarledigheten saknades lagets största stjärna med hänvisning till ”familjeskäl”. 

Inte heller på tisdagens träning syntes stjärnan på Carringtons träningsanläggning och enligt the Times har Ronaldo meddelat klubben att ”det är dags för honom att lämna”. Anledningen sägs vara Ronaldos strävan efter att vinna titlar och att klubben inte spelar i Champions League. 

Enligt Sky Sports är det även osäkert huruvida portugisen kommer att resa med truppen till stundande träningslägret i Australien och Thailand dit det bär av under fredagen. 

Ronaldos agent Jorge Mendes har dessutom inlett samtal med såväl Barcelona som Chelsea, två lag som med tanke på Ronaldos historik, kan röra upp en del känslor. 

Pontus Kåmark tror inte att en eventuell flytt skulle påverka Ronaldos eftermäle på Old Trafford. 

– Det tror jag inte. Jag tror att han inte har den betydelsen nu.  Det kan ju till och med ha positiva effekter. Man vet ju inte hur han är i omklädningsrummet, om han kräver att få spela. Det kan skapa konflikt. Som tränare är man nog tudelad över att ha en så dominant spelare som är lite ”over the hill”. 

Däremot riskerar klubben att tappa en del i intresse om Ronaldo lämnar. 

– Han säljer ju hyfsat mycket tröjor och det är ett intresse runt klubben. Du har ju en marknadseffekt på det också. Skulle han försvinna och man inte fyller på med någon som är lika så tappar man lite tittarvärde. Han är ju i blickfånget, säger Kåmark. 

”Kan tycka att något är fel”

Medan de senaste årens topplag Liverpool och Manchester City både sålt och köpt stora namn under sommaren dröjde det för Manchester United till tisdagen innan den första värvningen presenterades i form av Tyrell Malaca.

En försäljning av Ronaldo i sommar skulle frigöra löneutrymme för Erik ten Hag att bygga sin trupp och klubben sägs förhandla med såväl Ajax Lisandro Martinez, Barcelonas Frenkie de Jong och den danske landslagsmittfältaren Christian Eriksen. 

Kåmark tror dock att Ronaldo blir kvar i klubben där han kan bidra med en vinnarkultur och föregå med exempel. Han menar samtidigt att United tar en risk som fortsatt satsar på en 37-årig anfallare. 

– I en klubb som United tycker jag att man ska leta efter en ersättare som håller i många år om man ska börja bygga nytt. När man börjar komma upp i den åldern så kan jag tycka att något är fel om man står och faller med en sån spelare, säger han. 

TV: Här välter Zlatan bordet