Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Försvarstalet efter kritiserade bilden

Foto: MIKE HEWITT / STELLA PICTURES / PA

Edison Cavani blev hjälte för Manchester United mot Southampton.

Men anfallaren har efter matchen hamnat i blåsväder efter att ha kallat en vän för ”ett rasistiskt ord” på Instagram. 

Nu utreds United-spelaren av FA och riskerar ett hårt straff. 

– Jag är helt emot rasism och raderade meddelandet direkt, säger Cavani.

Manchester Uniteds nyförvärv Edinson Cavani gjorde två mål mot Southampton och blev därmed stor matchvinnare i 3-2-vinsten. 

Anfallaren, som startade matchen på bänken, fick efter slutsignalen ta emot mycket beröm för sin fina insats. 

Cavani tackade då en vän genom att skriva ”ett rasistiskt ord”, vilket har resulterat en i stor kritikerstorm mot uruguayanen. Tre timmar efter att inlägget publicerades raderades det och Cavani sa till sitt försvar att ordet inte har samma nedsättande betydelse i Sydamerika som i engelskspråkiga länder. 

FA undersöker ärendet

Det engelska fotbollsförbundet FA är medvetna om vad Cavani har postat och enligt Daily Mail undersöker förbundet ärendet. 

Cavani har därför bett om ursäkt på Manchester Uniteds officiella hemsida.

– Meddelandet som jag publicerade efter matchen i söndags var menat som en kärleksfull hälsning till en vän och jag tackade honom för hans gratulationer efter matchen. Det sista jag ville göra var att skada någon, säger Cavani och fortsätter:

– Jag är helt emot rasism och raderade meddelandet direkt när jag fick förklarat för mig att det kunde tolkas annorlunda. Jag vill verkligen be om ursäkt för det här.

Jämförelser görs nu med landsmannens Luis Suárez uttalande från 2011 då han sa ”n-ordet” till Uniteds dåvarande back Patrice Evra. Stjärnan straffades då med en avstängning över åtta matcher och nästan 400 000 kronor i böter. 

Hårdare straff

Suárez försökte argumentera med FA och hävdade att ”n-ordet” inte var ett nedsättande ord i Latinamerika. Han skrev senare i sin bok att han inte var medveten om att ordet är ”betydligt mer stötande” på engelska än spanska. 

Enligt Suárez kan en människa med mörkt hår kallas ”n-ordet” och hävdade att hans fru kallar honom det med jämna mellanrum. 

För ett försök att minska rasism genomförde FA en uppdatering mot sina riktlinjer för straff mot diskriminerande beteende. 

Varje diskriminerande kommentar på sociala medier ska straffas med tre matchers avstängning, medan spelare kommer straffas mellan sex till tolv matcher om den diskriminerande kommentaren fälls på planen.