Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Cavani försvaras efter rasismavstängningen

Edinson Cavani.
Foto: MARTIN RICKETT / STELLA PICTURES / PA
Han får stöd av bland andra landslagskollegan Lucas Torreira.
Foto: PRESSINPHOTO/SHUTTERSTOCK / PRESSINPHOTO/SHUTTERSTOCK SHUTTERSTOCK

Edinson Cavani fick tre matchers avstängning av FA efter att han använt ordet ”negrito” på Instagram.

Nu stöttas han av det uruguayanska spelarfacket.

”Reglerna bör ta hänsyn till olika kulturer”, skriver de. 

Häromdagen blev det bestämt att Manchester Uniteds Edinson Cavani stängs av i tre matcher och får böta en miljon kronor. Detta efter att han använt sig av ordet ”negrito” i en post på Instagram story i slutet av november.

”Som tidigare nämnt insåg inte Edinson Cavani att hans ord kunde tolkas som nedsättande. Han ber om ursäkt till alla som tagit illa upp”, skrev Manchester United i ett uttalande på sin hemsida. 

De meddelade också att Cavani inte skulle överklaga domen, ”i solidaritet” med kampen mot rasism inom fotbollen. 

Men nu har det uruguayanska spelarfacket släppt ett pressmeddelande, där man ställer sig bakom Cavani och vädjar till det engelska fotbollsförbundet att se över sin beslutsprocess.

”Aldrig uppfört sig rasistiskt”

”Edinson Cavani har aldrig uppfört sig på ett sätt som kan tolkas som rasistiskt. Han använde sig av ett ord som i Latinamerika används i sammanhang där man pratar med någon man håller kär”, skriver de i ett meddelande som Cavanis landsman Diego Godín har delat på Twitter.

De menar också på att det faktum att FA har bedömt Instagram-inlägget som rasistisk är diskriminerande mot uruguayansk kultur.

De skriver vidare:

”Vi vädjar till det engelska fotbollsförbundet att se över sin beslutsprocess i den här typen av ärenden för att undvika den här typen av orättvisa bedömningar igen. Reglerna bör ta hänsyn till olika kulturer. Det första steget till att bekämpa rasism är att respektera våra olikheter.”


https://twitter.com/diegogodin/status/1346079065690808324