Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Bilderna som chockar: ”Jag lyfter inga vikter”

Adama Traoré.Foto: RYAN BROWNE/BPI/SHUTTERSTOCK / RYAN BROWNE/BPI/SHUTTERSTOCK SHUTTERSTOCK
Under tiden som junior i Barcelona.Foto: JOSE BRETON / CORDON PRESS BILDBYRÅN

Det såg länge ut som att Adama Traoré skulle bli ännu en supertalang som aldrig levde upp till sin potential.

Men den här vintern har 23-åringen slagit igenom på allvar och blivit en av Premier Leagues hetaste spelare.

Inte lite på grund av sin fysik.

Under julhelgen spreds en bild på stjärnans muskler som får hela fotbollsvärlden att häpna.

Adama Traoré tog sig aldrig fram till Barcelonas A-lag efter de tre åren i klubbens akademi och andralag. Men när han lämnade klubben för Aston Villa sommaren 2015 var det ändå en hajpad 19-åring som kom till Premier League. 

Förhoppningarna om att Aston Villa knutit till sig en guldklimp inför säsongen var stora och tränaren Tim Sherwood sa att Traoré hade ”lite av både Lionel Messi och Cristiano Ronaldo i sig” när han anlände.

Förhoppningarna på både säsongen och Traoré grusades däremot snabbt. Aston Villa samlade bara ihop 17 poäng i Premier League på hela säsongen och Traore fick knappt spela. 

Han startade inte en enda match och fick totalt 186 minuter som inhoppare. Han dribblade sig ofta fram men hade svårt att omsätta sin teknik till målchanser för sitt lag.

Fick bara spela på tränarens kant

Säsongen därefter blev det mer speltid för Traoré – nu i Middlesbrough – som fick starta sexton matcher och hade Premier Leagues bästa snitt för lyckade dribblingar per match.

Resultatet?

Noll mål och en assist. 

Under säsongen avslöjade Middlesbroughs tränare Aitor Karanka dessutom att han bara lät Traoré spela på samma kant som han själv stod på. För att kunna skrika på Traoré under matchen flyttade han ofta på honom från höger- till vänsterkanten och tvärtom i halvtid.

– Jag gillar att flytta på honom i halvtid så att han är på min sida. Just nu behöver han guidning, men mindre än han behövde för en månad sedan. Jag hoppas att han en dag kan spela på egen hand, sa Aitor Karanka till The Mirror i februari 2017.

– Han måste lära sig att alltid leva i matchen. Han lär sig mycket. I de första matcherna tog han bollen och så var den bara hans, men nu länkar han mycket bättre med de andra spelarna och är mer involverad i spelet. 

Adama Traorés fysik häpnar

Även Middlesbrough åkte ur Premier League och i Championship växlade Adama Traoré till sist upp med fem mål och tio assist, vilket tog honom tillbaka till Premier League igen när Wolverhampton värvade honom.

Första säsongen med Wolverhampton blev ingen succé men den här vintern har han äntligen exploderat i ett Wolves som i högsta grad är inbladade i kampen om Europa-platserna. Och det är ett fysiskt monster som är stekhett.  

De fyra målen och fyra assisterna är det bästa han gjort i Premier League och det är framför allt hans fysik – med både de enorma musklerna och den extrema speeden – som får fotbollsvärlden att häpna.

Under nyårshelgen spreds bilder på när den enorme Traoré styrketränade och reaktionerna har inte låtit vänta på sig.

”Adama Traore ÄR bicep-emojin”, skrev journalisten Joe Crann på Twitter.

Journalistkollegan Jeff Stelling fyllde i. 

”Hur har Nuno (Wolverhamptons tränare Nuno Espírito Santo, reds anm) lyckats få Traore att bli en blandning av Usain Bolt, Anthony Joshua och Didier Drogba?”, frågade han sig. 

Traoré tonar själv ner träningen som ligger bakom hans enorma muskler.

– Jag lyfter inga vikter, det är svårt att tro men jag gör inget sånt. Det här är genetiskt. Jag gör övningar men inte med höga vikter eftersom jag blir stor väldigt snabbt, säger Traoré till den spanska radiokanalen La Sexta.

Jürgen Klopp imponerad av Traoré

Hyllningarna till Traoré har strömmat in under vintern. Han var regissören bakom Wolverhamptons vändning mot Manchester City och det har talats om att han borde komma tillbaka till Barcelona.

När Wolverhampton mötte Liverpool blev motståndarlagets tränare Jürgen Klopp mycket imponerad.

– Han är en stor, stor talang. Man tänker inte att han är så ung men han är fortfarande väldigt ung, sa Klopp efter matchen. 

Även han imponeras över det fysiska praktexemplaret.

– Det var tydligt att det skulle lossna för honom en dag och nu har det gjort det. Bra för Wolves. På stora ytor är Jamie Vardy svår att försvara sig mot men jag skulle säga att Traoré är ännu svårare eftersom hans fart är exceptionell.

Adama Traoré med monsterfysiken har till sist lärt sig att spela på egen hand. Förhoppningsvis också till sin gamle tränare Aitor Karankas stora glädje.

https://twitter.com/YesWeCrann/status/1208442137458741251