Zlatans landning. Foto: Kanal 9Zlatans landning. Foto: Kanal 9
Zlatans landning. Foto: Kanal 9
Bilden på Kurt Zouma som många drar paralleller till.Bilden på Kurt Zouma som många drar paralleller till.
Bilden på Kurt Zouma som många drar paralleller till.
Halmstads sjukgymnast Simon Bakkioui är expert på korsbandsskador. Foto: KRISTER ANDERSSONHalmstads sjukgymnast Simon Bakkioui är expert på korsbandsskador. Foto: KRISTER ANDERSSON
Halmstads sjukgymnast Simon Bakkioui är expert på korsbandsskador. Foto: KRISTER ANDERSSON
Simon Bakkioui har hjälpt många elitfotbollsspelare tillbaka efter korsbandsskador, bland andra förre Malmö FF-spelaren Guillermo Molins. Foto: PrivatSimon Bakkioui har hjälpt många elitfotbollsspelare tillbaka efter korsbandsskador, bland andra förre Malmö FF-spelaren Guillermo Molins. Foto: Privat
Simon Bakkioui har hjälpt många elitfotbollsspelare tillbaka efter korsbandsskador, bland andra förre Malmö FF-spelaren Guillermo Molins. Foto: Privat

Bilden som oroar – efter Zlatans skada

Publicerad

Zlatan Ibrahimovic såg ut att skada sitt högerknä illa i slutet av Europa League-matchen mot Anderlecht.

Simon Bakkioui, expert på korsbandsskador, befarar att det är en korsbandsskada utifrån bilderna.

– I nio av tio fall går korsbandet sönder på det rörelsemönstret, säger Simon Bakkioui.

Det var i slutet av Europa League-kvartsfinalreturen mot Anderlecht på Old Trafford som Zlatan Ibrahimovic landade illa efter en luftduell.

Den svenske storstjärnans högerknä tog en hård smäll vid landningen och efteråt vred sig Zlatan Ibrahimovic i plågor. 

På Twitter har många dragit paralleller mellan Zlatans skada och den som Chelseas mittback Kurt Zouma ådrog i februari 2016. Zouma landade på ett liknande sätt efter en luftfärd, vred knäet i en liknande onaturlig vinkel – och drabbades av en korsbandsskada. Zouma var borta från spel i nio månader.

Zlatans skada till vänster, Chelseabacken Kurt Zoumas till höger.Foto: Twitter

På presskonferensen efteråt var United-tränare José Mourinho fåordig om skadorna på Ibrahimovic och lagkamraten Marcos Rojo.

– Jag tror inte att det är lättare skador, men jag föredrar att vänta med att uttala mig till dess att alla tester har gjort, sa Mourinho.

 

LÄS ÄVEN: Zlatan sågas: "Skadan kan vara en välsignelse"

”I nio av tio fall är det korsbandet”

Halmstads sjukgymnast Simon Bakkioui är expert på korsbandsskador och har behandlat många elitfotbollsspelare för just korsbandsskador. Han har sett bilderna på Zlatans skada.

Går det att säga något rent teoretiskt om skadan utifrån bilderna?

– I nio av tio fallen går korsbandet sönder, säger Simon Bakkioui och utvecklar.

– På det rörelsemönstret när du överextenderar knäet går det främre korsbandet ofta av. Men med lite tur och elasticitet, om korsbandet töjer sig till en viss gräns och står emot kraften, då kan man få bara en liten blödning. Men det är ingen som kan säga det nu, det beror på hans elasticitet och kraften i korsbandet, men det rörelsemönstret ger ett korsband.

Att Zlatan Ibrahimovic kunde gå av planen för egen maskin betyder inte något särskilt.

– Det kan man göra. Ofta med korsbandsskador vet folk inte ens att de fått det, de kan gå och jogga, det är jättemånga som försökt fortsätta spela. Effekten kommer först ett par dagar efter.

Kan komma tillbaka

Teoretiskt, om det är en korsbandsskada för Zlatan, vad är hans chanser att komma tillbaka med tanke på att fyller 36 i år?

– Med hans vilja och operationsmetoderna har utvecklats jättemycket... Han är borta mellan sex till åtta månader, de säger upp till ett år. Det beror på vad han säger, men han har en fantastiskt vilja. Rent funktionellt, rent kroppsmässigt har åldern ingen betydelse, säger Simon Bakkioui.

Han skulle kunna komma tillbaka på högsta nivå om han bara bestämmer sig för det?

– Ja, 100 procent. Rent fysiologiskt finns det absolut ingen diskussion.  

Relaterade ämnen
Fredrik Jonsson
Fredrik Jonsson

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Vill du ha fler sportnyheter direkt i ditt dagliga flöde? Följ SportExpressen på Facebook, Twitter och Instagram.

Expressen
Till Expressens startsida

Mest läst i dag