Bilden som oroar – efter Zlatans skada

Zlatans landning.
Foto: Kanal 9
Bilden på Kurt Zouma som många drar paralleller till.
Halmstads sjukgymnast Simon Bakkioui är expert på korsbandsskador.
Foto: KRISTER ANDERSSON
Simon Bakkioui har hjälpt många elitfotbollsspelare tillbaka efter korsbandsskador, bland andra förre Malmö FF-spelaren Guillermo Molins.
Foto: Privat

Zlatan Ibrahimovic såg ut att skada sitt högerknä illa i slutet av Europa League-matchen mot Anderlecht.

Simon Bakkioui, expert på korsbandsskador, befarar att det är en korsbandsskada utifrån bilderna.

– I nio av tio fall går korsbandet sönder på det rörelsemönstret, säger Simon Bakkioui.

Det var i slutet av Europa League-kvartsfinalreturen mot Anderlecht på Old Trafford som Zlatan Ibrahimovic landade illa efter en luftduell.

Den svenske storstjärnans högerknä tog en hård smäll vid landningen och efteråt vred sig Zlatan Ibrahimovic i plågor. 

På Twitter har många dragit paralleller mellan Zlatans skada och den som Chelseas mittback Kurt Zouma ådrog i februari 2016. Zouma landade på ett liknande sätt efter en luftfärd, vred knäet i en liknande onaturlig vinkel – och drabbades av en korsbandsskada. Zouma var borta från spel i nio månader.

Zlatans skada till vänster, Chelseabacken Kurt Zoumas till höger.
Foto: Twitter

På presskonferensen efteråt var United-tränare José Mourinho fåordig om skadorna på Ibrahimovic och lagkamraten Marcos Rojo.

– Jag tror inte att det är lättare skador, men jag föredrar att vänta med att uttala mig till dess att alla tester har gjort, sa Mourinho.


LÄS ÄVEN: Zlatan sågas: "Skadan kan vara en välsignelse"

”I nio av tio fall är det korsbandet”

Halmstads sjukgymnast Simon Bakkioui är expert på korsbandsskador och har behandlat många elitfotbollsspelare för just korsbandsskador. Han har sett bilderna på Zlatans skada.

Går det att säga något rent teoretiskt om skadan utifrån bilderna?

– I nio av tio fallen går korsbandet sönder, säger Simon Bakkioui och utvecklar.

– På det rörelsemönstret när du överextenderar knäet går det främre korsbandet ofta av. Men med lite tur och elasticitet, om korsbandet töjer sig till en viss gräns och står emot kraften, då kan man få bara en liten blödning. Men det är ingen som kan säga det nu, det beror på hans elasticitet och kraften i korsbandet, men det rörelsemönstret ger ett korsband.

Att Zlatan Ibrahimovic kunde gå av planen för egen maskin betyder inte något särskilt.

– Det kan man göra. Ofta med korsbandsskador vet folk inte ens att de fått det, de kan gå och jogga, det är jättemånga som försökt fortsätta spela. Effekten kommer först ett par dagar efter.

Kan komma tillbaka

Teoretiskt, om det är en korsbandsskada för Zlatan, vad är hans chanser att komma tillbaka med tanke på att fyller 36 i år?

– Med hans vilja och operationsmetoderna har utvecklats jättemycket... Han är borta mellan sex till åtta månader, de säger upp till ett år. Det beror på vad han säger, men han har en fantastiskt vilja. Rent funktionellt, rent kroppsmässigt har åldern ingen betydelse, säger Simon Bakkioui.

Han skulle kunna komma tillbaka på högsta nivå om han bara bestämmer sig för det?

– Ja, 100 procent. Rent fysiologiskt finns det absolut ingen diskussion.