Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

”Behövde offra något – den jag är eller sporten”

Thomas Beattie är den andre brittiske spelaren som kommer ut som homosexuell.
Den förste var Justin Fashanu.Foto: SHUTTERSTOCK EDITORIAL REX/IBL

Justin Fashanu för 30 år sedan – och nu Thomas Beattie.

33-åringen blir den andra professionella fotbollsspelaren från England som kommer ut som homosexuell.

Han förblev tyst så länge han fortfarande spelade.

– Jag kände att jag behövde offra något: den jag är eller sporten jag älskat så länge jag kan minnas, säger Thomas Beattie till Advocate.

Thomas Beattie har bildat en exklusiv duo med Justin Fashanu. Han är nu den andre brittiske proffsspelaren någonsin som kommit ut som homosexuell.

Numera bor Thomas Beattie i Singapore och berättar om sitt beslut att komma ut i en intervju med Advocate.

– Det är fortfarande nytt för mig om jag ska vara ärlig. Jag berättade för nära vänner och familj för tre månader sedan och det var då jag bestämde mig för att påbörja resan och prata öppet om det, säger Beattie och fortsätter:

– När jag var idrottare talades det inte alls om det och det är därför jag vill dela min historia, i hopp om att personer i liknande situationer får mer stöd.

Thomas Beattie kommer ut som homosexuell

Thomas Beattie tillhörde Hull och spelade i klubbens ungdomsorganisation ända upp i reservlaget.

Därefter tillbringade den offensive mittfältaren flera år som proffs i Singapore innan en allvarlig huvudskada tvingade honom att avsluta karriären 2015.

Det var aldrig ett alternativ att komma ut innan dess, berättar han.

– Jag funderade aldrig på att komma ut medan jag spelade. Bokstavligen så kände jag att jag behövde offra något: den jag är är eller sporten jag älskat så länge jag kan minnas. Jag använde fotbollen för att fly och på många sätt räddade den mig.

Han är den första professionella spelaren som spelat i Asien och kommer ut som homosexuell. 

– Samhället sa till mig att maskulinitet är kopplat till sexualitet och att då vara en atlet som utövade en fysisk sport kändes som en stor motsägelse, säger Thomas Beattie.

 

https://www.instagram.com/p/CBx9HKRAOOZ/