Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Bale döms ut: ”De överväger inte det”

Foto: PAUL TERRY VIA WWW.IMAGO-IMAGES.DE / IMAGO IMAGES/SPORTIMAGE WWW.IMAGO-IMAGES.DE
Gareth Bale och Tottenhams tränare José Mourinho.
Foto: ANDREW BOYERS / AP TT NYHETSBYRÅN
Bale lämnade Real Madrids bänk för Tottenham.
Foto: BRAD PENNER / SIPA USA/IBL

Han var världens dyraste värvning.

Men han blev oönskad både i klubben som köpte honom och klubben som sålde honom.

Gareth Bale, 31, har förlorat status år för år när han har buats ut av egna supportrar och somnat på bänken. Nu kan han snart lämna Tottenham utan att ha satt några avtryck och han anklagas dessutom för att inte ens bry sig om att få spela.

– Han är 31 år gammal och det här borde vara hans tid, säger experten Graeme Souness i Sky Sports.

”Att behålla Bale skulle bara vara en gest för att hjälpa en av sina hjältar från det förflutna”, skriver The Times.

Det är den 26 maj 2018.

Matchklockan tickar upp mot 63 minuter och Marcelo har bollen på vänsterkanten i höjd med straffområdet. Det står 1-1 på resultattavlan när brasilianaren vänder tillbaka och slår ett inlägg med högerfoten.

Då dyker Gareth Bale – som bara varit på planen i tre minuter – upp.

Walesaren flyger upp mot himlen och träffar bollen med en perfekt vrist. Samtidigt som han landar får han se sin cykelspark landa i nätet, helt otagbar för målvakten Loris Karius.

Innan Champions League-finalen mot Liverpool är slut hinner Gareth Bale göra ytterligare ett mål och han är matchens lirare när Real Madrid tar sin tredje CL-titel i rad.

Men vad hände egentligen sen?

Buades ut av egna supportrar

Gareth Bale tog sommarlov som Real Madrids stora hjälte men när säsongen 2018/2019 startade blev det inte alls som han tänkt sig.

Säsongen präglades av skador och det blev bara 21 starter i La Liga och fem matcher från start i Champions League.

Det blev inte heller roligare nästa säsong. Efter att Bale varit med och tagit Wales till fotbolls-EM poserade han vid en flagga med orden ”Wales. Golf. Madrid. I den ordningen” och det rörde upp känslor i Spanien efter att Bale även förtydligat att han kände mer glädje över att representera Wales än Real Madrid.

– Definitivt. Det är som att spela i parken med dina vänner en söndag, sa han.

Efter incidenten och orden blev Bale utbuad på sin egen hemmaplan och saken blev inte bättre sommaren 2020 när bilder på en till synes sovande Bale på läktaren spreds.

Det ledde till ytterligare ilska.

”Har han ingen värdighet eller önskan att spela fotboll?”, frågade sig Marca-journalisten Ruben Jiménez.

Bale har varit petad allt oftare de senaste säsongerna och enligt Real Madrid-tränaren Zinedine Zidane ville han inte ens vara med när Real Madrid slogs ut av Manchester City i Champions Leagues åttondelsfinal i augusti förra året.

– Gareth Bale är en Real Madrid-spelare. Det jag har att säga är att han föredrog att inte spela, sa Zidane.

Situationen i Real Madrid var ohållbar och under hösten blev det till sist klart att Bale skulle återvända till Tottenham. Det var där som Bale slog igenom på den internationella fotbollsscenen innan Tottenham sålde honom för över en miljard kronor till Real Madrid sommaren 2013.

– Gareth älskar fortfarande Spurs. Det är där han vill vara, konstaterade Bales agent Jonathan Barnett för BBC när låneaffären blev klar.

Tottenham vill inte förlänga med Bale

Men inte heller i Tottenham har Gareth Bale visat sin gamla stjärnstatus. Han har haft svårt att producera poäng – och till och med ta en plats i laget.

”Hans fysiska problem och hans oregelbundna speltid gör att situationen i Tottenham börjar se mycket ut som den som han led av i Real Madrid”, skriver Marca.

Tränaren José Mourinho har gått ut och förklarat varför han inte ger Bale så mycket speltid.

– Jag kan inte ge bort minuter. Minuterna på planen är något som jag inte kan ge bort och jag kommer fortsätta på det spåret, sa Mourinho i slutet av januari.

– Alla känner till problemen han haft de senaste säsongerna, alla vet att han kom skadad, alla vet att han även den här säsongen har haft upp- och nedgångar. Han är redo att förtjäna minuter och det är det viktiga för mig.

Även i Tottenham har kritiken börjat hagla mot att Bale ser loj ut och kanske inte ens vill vara på planen.

– Om han inte är nöjd med den här situationen så borde han göra klart för Spurs-fansen att han inte får tillräckligt med speltid. Det är en spelare i världsklass som återvänder till klubben som han älskar och det är som om han vore glad över att sitta på bänken, säger experten Graeme Souness i Sky Sports.

Han fortsätter:

– Han är 31 år gammal och det här borde vara hans tid. Under matcherna fokuserar kameran på honom varje gång de gör byten och det verkar som om han inte har något emot att inte vara en av spelarna som ska bli inbytt.

”Bales situation är långt ifrån att lösas”

Nu ser det ut som att en återkomst till Real Madrids frysbox väntar i sommar. Både på grund av prestationerna på planen och eftersom brexit kan göra att han inte längre räknas som en EU-spelare.

”Bales återkomst kommer bli en kamp med Madrid eftersom spelaren inte är villig att underlätta för en lösning där man bryter kontrakt ett år innan det går ut. Kom ihåg att spelaren var den ende i truppen som förra säsongen vägrade att gå med på en lönesänkning med 10% på grund av pandemin”, skriver Marca.

Real Madrid lär inte heller få någon hjälp från Tottenham när lånet går ut den 30 juni. De kommer inte vilja behålla Bale.

”Bales situation är långt ifrån att lösas, den har försämrats. Tottenham överväger inte ens att behålla honom när lånet går ut”, skriver Marca.

Även The Times skriver att Tottenham ”inte ens överväger” att behålla Bale. 

”Att behålla Bale skulle bara vara en gest för att hjälpa en av sina hjältar från det förflutna”, skriver The Times.