Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Avslöjat: Beslutet som kan ha dödat stjärnan

Emiliano Sala och ex-fFoto: INSTAGRAM
Foto: CRAIG MERCER / IMAGO/SPORTIMAGE/IBL IMAGO SPORTFOTODIENST GMBH

Fotbollsstjärnan Emiliano Sala tros ha omkommit när hans plan kraschade utanför Frankrike 

Nu påstår franska L'Equipe att det var agenten Willie McKay som fick honom att avstå reguljärflyg – och som fixade fram privatplanet som sedan störtade. 

Sökandet efter fotbollsspelaren Emiliano Sala och piloten David Ibbotson har pågått från och till i åtta dagar. I går gick franska myndigheter ut med nyheten att delar av planet kan ha spolats upp på en strand i närheten av staden Surainville på landets nordvästra kust. Det handlar om ett par flygsäten som enligt de franska myndigheterna "troligen tillhört det försvunna planet". 

Sedan planet försvann i förra veckan har en fråga återkommit i rapporteringen: varför åkte Sala privatplan och inte reguljärflyg? Cardiff City, som köpte Sala från franska Nantes, hävdar att man erbjöd sig att köpa flygbiljett till anfallaren – men fick höra att frågan redan var löst.  

– Vi hade inget med planet att göra, säger Cardiffs ordförande Mehmet Dalman enligt Daily Mail.

Oklarheter kring planet

I dag går franska L'Equipe ut med helt nya uppgifter om planet. De hävdar att det var agenten Willie McKay som sa till Sala att nobba Cardiffs flygbiljetter och i stället låta honom fixa fram ett privatplan. "Det kommer att gå mycket snabbare", ska McKay ha sagt till Sala. Ett WhatsApp-samtal som Sala hade med en grupp vänner i samband med avresan från Nantes har lett till spekulationer om att planet var i dåligt skick. 

– Jag är här uppe i planet och det verkar som att det är på väg att gå i bitar, sa Sala i den upphittade ljudfilen. 

– Om ni inte hör nåt nytt från mig på 1,5 timme så behöver ni inte skicka någon att leta efter mig, för ni kommer inte hitta mig... Shit vad rädd jag är!

”Då hade han levat”

McKay uttalar sig i L'Equipe-artikeln.

– De senaste åtta dagarna har varit en mardröm. Om jag inte hade genomfört den här affären hade han fortfarande varit vid liv, säger McKay.

L'Equipe skriver också att den förste tänkte piloten David Henderson vägrade uppdraget och i stället rekommenderade sin vän, David Ibbotson. Hendersons namn har ändå dykt upp sin utredning, eftersom han lånade ut sitt kreditkort till Ibbotson när denne behövde boka ett hotellrum i Nantes.