Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Avslöjar Klopps ord: ”Kriminell handling”

Liverpool åkte ur Champions League efter att ha förlorat i förlängning mot Atletico Madrid. Efter returmatchen var Jürgen Klopp bitter.
Foto: JON SUPER / AP TT NYHETSBYRÅN
Foto: JAVIER GARCIA/BPI/SHUTTERSTOCK / JAVIER GARCIA/BPI/SHUTTERSTOCK SHUTTERSTOCK
Foto: REUTERS
Foto: REUTERS

Champions Leaguematchen mellan Atalanta och Valencia den 19 februari har av Atalantas borgmästare pekats ut som en stor anledning till spridningen av coronaviruset i Bergamo. 

Nu pekas två andra matcher ut som möjliga smittspridare, bland annat Liverpools Champions Leagueretur mot Atletico Madrid den 11 mars. 

– Jürgen Klopp sa till mig att det var en kriminell handling att den matchen spelades, jag håller med, säger Evertontränaren Carlo Ancelotti enligt Football Italia. 

Den 23 februari konstaterades det första fallet av coronaviruset covid-19 i Italien. I dag är landet ett av de hårdast drabbade av viruset, med tusentals döda. 

En av de hårdast drabbade städerna i landet är Bergamo, och staden Bergamos borgmästare Giorgio Gori har tidigare lanserat en teori om att Champions Leaguematchen mellan Atalanta och Valencia den 19 februari starkt bidrog till smittspridningen i staden. 

– Vi hade en fullsatt arena. Efteråt samlades folk på barerna. Folk var verkligen i närkontakt med varandra den kvällen och viruset kunde spridas från person till person, sa Gori som kallade matchen för ”en biologisk bomb”

Matcherna pekas ut som storspridare av coronaviruset

Nu pekas två andra matcher, i Tyskland och England, ut som möjliga smittspridare. I Tyskland handlar det om 2. Bundesligamötet mellan Stuttgart och Armina Bielefeld den 9 mars. 54 302 åskådare hade tagit sig till Mercedes-Benz-Arena i Stuttgart, trots att det länge funnits ett förslag om att spela matchen inför tomma läktare.

Så sent som morgonen den 9 mars diskuterades det om matchen skulle spelas inför tomma läktare, men beslutet att spela matchen som planerat togs. 

– För två veckor sedan var världen helt annorlunda - särskilt här i Tyskland. Vi var i ständig kontakt med myndigheterna, säger Stuttgarts sportchef Thomas Hitzlsperger enligt Echo24

Sven Matis, talesperson för myndigheterna i Stuttgart, berättar att de delvis tog beslutet att spela matchen med publik för att ett sent besked hade inneburit ”stora problem”

– Det hade samlats tusentals människor i ett trångt utrymme utanför arenan. Dessutom hade de varit upprörda och risken för smittspridning hade varit lika stor, säger han. 

Jürgen Klopp: ”En kriminell handling att spela den matchen”

Även Champions Leaguereturen mellan Liverpool och Atletico Madrid på Anfield uppmärksammas som en smittspridare. 

När matchen spelades, den 11 mars, hade Spanien dagen innan fått sitt första dödsfall till följd av coronaviruset och i flera områden i Spanien hade förbud införts mot folksamlingar över 1000 personer. 

Trots det tilläts tusentals spanjorer resa till Liverpool för att se Champions Leaguematchen på plats på ett proppfullt Anfield, trots att ett flertal matcher i Champions League hade spelats inför tomma läktare redan. 

Matchen borde inte ha spelats med publik enligt Liverpooltränaren Jürgen Klopp. Det är Evertontränaren Carlo Ancelotti som berättar i en intervju med Corriere dello Sport att han varit i kontakt med Klopp som berättat att han ser det ”som en kriminell handling” att matchen spelades inför publik. 

– Jag tycker han har rätt, säger Ancelotti och fortsätter: 

– I dag är hälsan vår enda prioritet. Vi ska begränsa smittan. När fotbollen startar eller slutar... tro mig, jag bryr mig inte. Det är det sista jag tänker på just nu. 

Matchen slutade med seger för Atletico Madrid som slog ut Liverpool ur Champions League. 

I början av mars fick Jürgen Klopp frågan om han var oroad över coronavirusets utbrott – och Liverpooltränaren blev rejält irriterad på frågan.