Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

”Är en skamlig och diktatorisk handling”

Foto: JAVIER GARCIA/BPI/SHUTTERSTOCK / JAVIER GARCIA/BPI/SHUTTERSTOCK SHUTTERSTOCK
Foto: PAUL GREENWOOD/BPI/SHUTTERSTOCK / PAUL GREENWOOD/BPI/SHUTTERSTOCK SHUTTERSTOCK
Foto: MIKE EGERTON / AP TT NYHETSBYRÅN

Dele Alli har varit en bra bit ifrån José Mourinhos startelva en lång tid. 

Den 24-åriga engelsmannen ryktas nu blicka bort från norra London. 

Och frågan är vad som hänt med mittfältstalangen ursprungligen från MK Dons?

I Milton Keynes, en stad i Buckinghamshire, omkring åtta mil norr om London, växte Dele Alli upp och började så småningom spela fotboll i MK Dons FC. Den omskrivna klubben grundades 2004 ur Wimbledon FC och var föreningen där mittfälltalangen formades från 11-års ålder. 

Åtta år senare upptäcktes han av Tottenham Hotspur, en övergång värd cirka fem miljoner pund och den 8 augusti 2015 gjorde Dele Alli debut i Premier League. 

Säsongen 2016/2017 blev en succé för den unge engelsmannen som stod för 18 mål och 11 assist och kunde titulera sig som ligans bästa U21-spelare. Men efter fotbolls-VM 2018 i Ryssland, där Dele sågs som en av Englands största stjärnor, har lovorden omkring honom slagit av på takten. 

I dag ingår han inte längre i Englands landslag – och knappt i Tottenhams matchtrupp i Premier League. 

Dele Alli har varit en bra bit ifrån José Mourinhos startelva en lång tid.
Foto: CLIVE BRUNSKILL / AP TT NYHETSBYRÅN

”Kommer att ångra dig” 

I samband med att José Mourinho tog över Tottenham i slutet av 2019 efter det att Maurico Pochettino fått sparken, annonserades det att Amazon Prime dokumenterat allt. En serie på nio delar skulle visa vad som hände innanför väggarna på Tottenhams träningsanläggning. 

Redan från början var den portugisiska tränaren tydlig med vad han tyckte om Dele Alli.

– Jag frågade honom om han var Dele eller Deles bror. Han svarade mig att han var Dele. ”Ok” sa jag. ”Spela som Dele då”, återgav Mourinho enligt The Guardian. 

I dokumentären kallade Mourinho mittfältaren för lat och beskrev honom som en spelare som inte tränar särskilt bra. 

”Jag vet inte om det har att göra med din livsstil – om du en period är helt en fantastisk professionell spelare men sen en annan period så blir du en partykille. Jag vet inte, säger José Mourinho i dokumentären och forsätter: 

”Jag är 56 nu men det känns som att jag var 20 i går. Tiden går fort. Jag tror att du en dag kommer att ångra dig om du inte når dit du kan nå”. 

Mourinho inför Tottenhams senaste ligamatch.
Foto: NEWS IMAGES / MARK COSGROVE/NEWS IMAGES/SIPA U SIPA USA

Delade med sig av dyster bild 

Dele Allis målproduktion har sedan succésäsongen blivit färre men alltjämt har han setts som en viktig kugge i Tottenhams lagbygge som har gott om offensiva stjärnor som Son Heung-min och Harry Kane. Men i snart ett år har Dele Alli allt mer frekvent blivit förpassad till bänken – och ibland helt utanför matchtruppen. 

I takt med att speltiden uteblivit har flyktryktena tilltagit i styrka. Ett lag som förekommit mest som en potentiell destination för Dele Alli är Paris Saint-Germain, klubben som hans tidigare tränare Maurico Pochettino nu manövrerar från sidlinjen. 

Efter att Tottenham för femte gången den här säsongen tappat ledning till kryss i en match mot Fulham – som Dele bevittnade från bänken – så tappade han tålamodet. På sin story på Instagram postade spelaren en uppmärksammad, påtagligt deppig bild, på sig själv från spelarbussen. 

Hur det blev i matchen därpå? Han var utanför matchtruppen. 

https://twitter.com/SunSport/status/1349664467433500673

Inför Tottenhams match mot Sheffield United förklarade José Mourinho att han ännu inte kan berätta exakt vad han tycker om situationen kring Dele Alli. Men mellan raderna vädrar han ändå någon form av åsikt på frågan om spelaren.

– Du kan ha olyckliga spelare och olyckliga spelare är den som är olycklig men känner att hans plikt är att jobba, jobba och jobba. Sen har du den som är olycklig och tänker att han inte måste göra sitt jobb som är att kämpa och jobba varje minut för laget och klubben, säger han enligt The Guardian.  

Collymore: Skamlig diktatorisk handling 

Stan Collymore, före detta spelare i Premier League och nu tv-expert, tycker att José Mourinho är helt fel ute när det gäller Dele Alli. I en krönika för Daily Mirror är han inte nådig i sin kritik mot den portugisiska tränaren. 

”José Mourinhos senaste grymma förödmjukelse av Dele Alli är en skamlig och diktatorisk handling”, lyder rubriken som Collymore sedermera utvecklar:

”Du kanske tror att han är lat på träning, du kanske tror att han är ute och utforskar nya grejer. Men om du tycker att någon som varit en seriös spelare i Spurs bästa lag på flera generationer förtjänar den värdigheten att någon som gjort absolut ingenting för klubben fått honom placerad på bänken, då måste du tänka om”, skriver han i krönikan. 

Enligt transferexperten Fabrizio Romano är PSG hoppfulla i att de ska kunna knyta till sig Dele Alli, åtminstone på lån. Men trots att Mourinho har sina tvivel kring den 24-åriga spelaren så är han inte redo att svara på hur Tottenham skulle se ut utan honom. 

– Om frågan är om jag låter Dele gå, utan att få en annan spelare i utbyte så tänker jag inte svara på det, säger Mourinho.