Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Äger världens dyraste hus – ska köpa United

Domen efter katastrofstarten på ligan
Mohammed Bin Salman.Foto: MANDEL NGAN / AP TT NYHETSBYRÅN
Mohammed Bin Salman och Donald Trump.Foto: EVAN VUCCI / AP TT NYHETSBYRÅN/ NTB SCANPIX
Victor Lindelöf och Ole Gunnar Solskjaer.Foto: RICHARD WAINWRIGHT / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
Chateau Louis XIVFoto: GOOGLE MAPS

Mohammed Bin Salman, 34, försöker köpa Manchester United för 40 miljarder kronor.

Vem han är?

Kronprins i Saudiarabien – och hårt ifrågasatt för sina brott mot mänskliga rättigheter.

Mohammed Bin Salman har tidigare gjort två försök att köpa Manchester United, men fått nobben båda gångerna. Ägarfamiljen Glazer har inte varit intresserade av att sälja.

Nu kan dock situationen ha förändrats.

Enligt uppgifter i Storbritannien har Kevin Glazer, en av bröderna i ägarfamiljen, bestämt sig för att sälja sin andel som ligger på 13 procent av klubben. Och det ska ha väckt ett nytt intresse hos Mohammed Bin Salman som uppges stå redo med ett bud på upp emot 40 miljarder kronor.

Gjort flera lyxköp

Mohammed Bin Salman är kronprins i det hårt kritiserade Saudiarabien. Amnesty skriver att styret har en ”fruktansvärd inställning till mänskliga rättigheter”. 

”Sedan kronprins Mohammed bin Salman kom till makten i Saudiarabien har många frispråkiga aktivister gripits eller dömts till långa fängelsestraff enbart för att de fredligt har utövat sina rättigheter till att uttrycka sina åsikter”, menar Amnesty.

Kungafamiljen uppges ha tillgångar på runt 12 biljoner kronor (alltså 12 miljoners miljoner). Och Bin Salman har ingenting emot att spendera pengar.

2015 köpte han till exempel palatset Chateau Louis XIV för 2,7 miljarder kronor. Det är 54 000 kvadratmeter stort, ligger utanför Versailles i Frankrike och uppgavs då vara världens dyraste hus.

I palatset finns bland annat tio sovrum, två pooler, ett bibliotek och ett gigantiskt akvarium.

https://twitter.com/HistoricAsset/status/692253935059492864

Under de senaste åren har Mohammed Bin Salman också köpt en lyxjakt för 4,7 miljarder kronor och en Leonardo da Vinci-tavla för 4,2 miljarder kronor, skriver The Sun.

Jämförelsevis skulle det kanske kosta runt 900 miljoner kronor att köpa loss en spelare som Saúl Ñíguez från Atletico Madrid, för att stärka upp mittfältet i Manchester United.

Woodward dementerar

Enligt Ed Woodward, vice ordförande i United, stämmer det dock inte att Mohammed Bin Salman skulle vara på väg in som ny ägare i klubben.

Han menar att familjen Glazer blir kvar.

– Som jag förstår det pågår det inte några såna diskussioner alls, säger Woodward enligt The Guardian.

Manchester United kryssade i helgen mot Liverpool (1-1) och har nu spelat fyra raka matcher utan att vinna. De ligger på 14:e plats i Premier League efter nio omgångar.

LÄS MER: Granit Xhaka slår tillbaka mot Evra: ”Skitsnack!”

Lindelöf om säsongen i United

Victor Nilsson Lindelöf berättar om livet i storklubben