Marcos Alonso har gjort succé i Chelsea. Foto: FREJ/PROSPORTS/REX/SHUTTERSTOCK / FREJ/PROSPORTS/REX/SHUTTERSTOCK/ REX FEATURESMarcos Alonso har gjort succé i Chelsea. Foto: FREJ/PROSPORTS/REX/SHUTTERSTOCK / FREJ/PROSPORTS/REX/SHUTTERSTOCK/ REX FEATURES
Marcos Alonso har gjort succé i Chelsea. Foto: FREJ/PROSPORTS/REX/SHUTTERSTOCK / FREJ/PROSPORTS/REX/SHUTTERSTOCK/ REX FEATURES
Förra säsongen fick han lyfta PL-pokalen. Foto: MATTHEW IMPEY/REX/SHUTTERSTOCK / MATTHEW IMPEY/REX/SHUTTERSTOCK/I REX FEATURESFörra säsongen fick han lyfta PL-pokalen. Foto: MATTHEW IMPEY/REX/SHUTTERSTOCK / MATTHEW IMPEY/REX/SHUTTERSTOCK/I REX FEATURES
Förra säsongen fick han lyfta PL-pokalen. Foto: MATTHEW IMPEY/REX/SHUTTERSTOCK / MATTHEW IMPEY/REX/SHUTTERSTOCK/I REX FEATURES

Ilskan mot stjärnan – efter dödskraschen

Publicerad
Uppdaterad

Han har utvecklats till en av Premier Leagues absolut bästa ytterbackar.

Samtidigt spökar hans förflutna.

För sex år sen körde Chelsea-stjärnan Marcos Alonso rattfull – och hade ihjäl en 19-årig kvinna.

När Tottenham körde över Huddersfield med 4-0 innan landslagsuppehållet handlade snacket inte bara om Harry Kane, Dele Alli och Ben Davies. Utan även Marcos Alonso.

Anledningen? En banner som började spridas på sociala medier.

Vissa menar att den även syntes inne på matcharenan John Smith's Stadium, men det har fortfarande inte bekräftats. Och exakt vilka personer som ligger bakom den är också oklart.

Texten på bannern: ”Marcos Alonso – he murdered a girl”.

Bannern dök upp i samband med Huddersfield-Tottenham.Foto: TWITTER.

"Han är oigenkännlig"

För bara några få år sen var det ytterst få i fotbollsvärlden som pratade om Marcos Alonso.

Han lyckades aldrig slå sig in i Real Madrid och hamnade i stället i Bolton Wanderers där han spelade 2010-2013.

– Det var fantastiskt att träna honom, säger den tidigare Bolton-coachen Dougie Freeman.

– Det fanns så mycket att utveckla i honom och jag hade gärna fortsatt. Men vi lyckades inte behålla honom.

Alonso gick till Fiorentina 2013, hoppade sen vidare till Sunderland på lån 2014 innan han plötsligt köptes loss av Chelsea 2016.

Många undrade hur Antonio Conte tänkte. Marcos Alonso var 25 år gammal och hade inte stuckit ut i varken Bolton eller Sunderland. Vad hade han egentligen i Chelsea att göra?

Men ja, han slog sig snabbt in i startelvan och kunde sen, sakta men säkert, utvecklas till en av ligans absolut bästa ytterbackar.

– Han är i princip oigenkännlig om man jämför honom i dag med den spelare han var förut, säger BBC:s expert Garth Crooks.

– Jag är extremt imponerad över hans utveckling. Han har kvaliteter i sin offensiv som väldigt, väldigt få ytterbackar besitter. Antonio Conte har hittat ett guldkorn här som nästan ingen annan såg.

Kompis med Pedro

Hemligheten bakom succén? Enligt Marcos Alonso själv handlar det om att han kommit till en miljö där han trivs, helt enkelt. Atmosfären i Chelsea passar honom.

– Jag tror att det syns när vi spelar, säger Alonso.

– Vi är extremt organiserade, vi vet exakt vad vi ska göra där ute och vi har roligt tillsammans.

Han berättar att hela laget går ut och äter middag tillsammans en gång i månaden och många av spelarna har blivit goda vänner.

– Jag och Pedro har framför allt kommit varandra nära. Vi kände inte varandra sen tidigare, men nu hänger vi tillsammans efter träningarna och så. Han gjorde det enkelt för mig att komma till rätta i klubben.

https://www.instagram.com/p/BTeUYEhDZEc/?hl=sv&taken-by=marcosalonso28

Antonio Conte menar att det är Marcos Alonsos inställning som gjort att han tagit de här enorma kliven.

– Han är en av spelarna som växt allra mest under de två säsongerna jag varit här. Och man märker hur hans självförtroende bara ökar, säger Conte.

– Marcos är en kille som sliter otroligt hårt på träningarna. Hans attityd och hans arbetsvilja är verkligen det som sticker ut. Han har tagit chansen här och han förtjänar alla framgångar.

Men trots succén på planen så blir han ständigt påmind om det som hände 2011.

Slapp undan fängelse

Marcos Alonso var 20 år gammal och spelade fortfarande i Bolton när han susade fram i 122 kilometer i timmen på en 50-väg – med 0,9 promille i blodet.

Till slut kraschade han.

Och en av passagerarna i bilen, en 19-årig kvinna, dog.

En 19-årig kvinna omkom i kraschen.Foto: Nyhetsbyrån EFE.

Det rättsliga efterspelet blev märkligt.

Marcos Alonso dömdes först till fyra års fängelse, men överklagade och fick ner straffet till 21 månader. Sen kom en ny vändning. Han hade lyckats nå en privat överenskommelse med den avlidne kvinnans familj och slapp därmed spendera en enda dag i fängelse – i utbyte mot att han betalade fem miljoner kronor.

Han köpte sig alltså fri. Och uppgörelsen väckte starka reaktioner.

En av de mest upprörda: Pappan till de två barn som Luke McCormick, målvakt i Plymouth Argyle, körde ihjäl 2008.

– Det är äcklande att fotbollsspelare verkar tro att de står över lagen, säger han i en intervju med Daily Star.

Han fortsätter:

– Som tur var är alla i fotbollsvärlden inte så här. När vi förlorade våra pojkar så hörde Sir Alex Ferguson av sig, eftersom de hejade på Manchester United. Och jag är säker på att Sir Alex inte skulle låta någon som kört rattfull spela i hans lag.

"Är extremt opassande"

På lördag startar Premier League igen. Marcos Alonso och hans Chelsea möter Crystal Palace på Selhurst Park – samtidigt som Tottenham tar emot Bournemouth hemma på Wembley.

Frågan är om bannern kommer att dyka upp igen.

– Vi utreder situationen just nu, säger en talesperson för Tottenham.

– Bannern är extremt opassande och om det skulle visa sig att en Tottenham-supporter ligger bakom den, så kommer vi att vidta åtgärder.

Personen som först publicerade en bild på bannern i sociala medier har raderat sitt inlägg.

 

KÄLLOR: BBC, The Times, Daily Mail, Daily Star och Chelseas hemsida.

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Vill du ha fler sportnyheter direkt i ditt dagliga flöde? Följ SportExpressen på Facebook, Twitter och Instagram.

Expressen
Till Expressens startsida

Mest läst i dag