Offsiden är tydlig på reprisen. Foto: SVT
Offsiden är tydlig på reprisen. Foto: SVT

Portugal-mål underkänt efter videogranskning

Publicerad

Ett mål bortdömt och ett godkänt.

Videodomartekniken stod i fokus när Portugal och Mexiko spelade 2–2 i för-VM i Ryssland.

Videogranskningsdomartekniken, så kallad VAR, blir en allt vanligare företeelse i A-landslagssammanhang. Tidigare i veckan visades Frankrikes Raphaël Varane ut i den intensiva lanskampen mot England (3–2) i Paris efter granskning av reprisbilder.

På söndagen fick Europamästaren Portugal ett mål underkänt och ett godkänt på samma sätt i gruppspelsmatchen mot Mexiko i Confederations Cup, för-VM, i ryska Kazan.

Efter 20 minuters spel stod fyra portugiser offside utan att den assisterande domaren uppmärksammat situationen. Spelet fick fortgå, storstjärnan Cristiano Ronaldo sköt i ribban och André Gomes tryckte dit det som först såg ut att vara 1–0-målet.

Valde att stoppa spelet

Men argentinske huvuddomaren Nestor Pitana – som kan kommunicera med matchens videodomare via ett headset – valde att stoppa spelet och sedan döma bort målet efter att reprisbilderna granskats.

I den 86:e matchminuten valde domarteamet att granska Portugals Cédric Soares 2–1-mål, men då bedömdes det vara regelrätt gjort. Det målet såg ut att bli matchavgörande, men mexikanske försvararen Héctor Moreno kvitterade till 2–2 i den 91:a minuten.

Övriga mål i 2–2-matchen gjordes av Portugals Ricardo Quaresma och Mexikos Javier Hernández i den första halvleken.

Internationell fotbollsförbundet Fifas beslutande organ Ifab har öppnat för att även använda VAR-tekniken under VM nästa år.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Vill du ha fler sportnyheter direkt i ditt dagliga flöde? Följ SportExpressen på Facebook, Twitter och Instagram.

Expressen
Till Expressens startsida

Mest läst i dag