Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Platini släppt efter långa polisförhör

Michel Platini har släppts av fransk polis.Foto: FRANCOIS MORI / AP TT NYHETSBYRÅN
Ett stort medieuppbåd väntade på förre Uefa-presidenten. Foto: FRANCOIS MORI / AP TT NYHETSBYRÅN
Här lämnar Platini efter många timmars förhör.Foto: FRANCOIS MORI / AP TT NYHETSBYRÅN

Michel Platini har släppts av fransk polis. Efter många timmars förhör var den förre Uefa-ordföranden fri att lämna polishuset.

– Det tog lång tid men med tanke på hur många frågor de hade kunde det bara ta lång tid, säger han.

Den förre Uefa-ordföranden hämtades under tisdagen av fransk polis, misstänkt för korruption i samband med att Qatar tilldelades fotbolls-VM 2022. Efter många timmars förhör fick 63-åringen lämna polishuset strax före klockan 01.

Platini nekar till alla anklagelser och när han var fri att lämna polisen tillbakavisade hans advokat William Bourdon alla uppgifter om att det handlade om ett gripande.

– Det har var varit mycket väsen för ingenting, sade han.

Många frågor

När den forne storspelaren och fotbollspampen slutligen lämnade den franska antikorruptionspolisens kontor i Parisförorten Nanterre kommenterade han kort förhören och att han varit hos polisen i många timmar.

– Det tog lång tid men med tanke på hur många frågor de hade kunde det bara ta lång tid. Jag fick frågor om EM 2016, VM i Ryssland 2018, VM i Qatar 2022 och Fifa, sade Platini innan han lämnade platsen.

Även Claude Guéant, före detta fransk inrikesminister och stabschef hos förre presidenten Nicolas Sarkozy, förhördes av polis under tisdagen. Enligt uppgifter till tidningen France Football ska Sarkozy ha deltagit i ett möte med Platini och Qatars nuvarande emir Tamim bin Hamad Al Thani, i Elyséepalatset veckan innan Qatar tilldelades fotbolls-VM.

Stor korruptionshärva

Platini var tidigare ordförande för Europeiska fotbollsförbundet (2007–2015), men har varit avstängd från all fotbollsrelaterad verksamhet de senaste åren. Korruptionsmisstankarna har varit stora ända sedan 2 december 2010 då Ryssland tilldelades VM 2018 och Qatar VM 2022.

Michel Platini spåddes efterträda Sepp Blatter som Internationella fotbollsförbundet, Fifas, ordförande, innan båda drogs in i en stor korruptionshärva 2015. Både Platini och Blatter stängdes av i flera år och lämnade sina poster, bland annat efter en olaglig penningtransaktion på motsvarande 17,2 miljoner kronor mellan pamparna.

När Qatar tilldelades VM, som ska arrangeras i november–december om tre år, var Platini och Blatter Uefa- respektive Fifa-ordförande.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.