Pierluigi Collina, en gigant under sin domarkarriär. Foto: MIKAEL SJÖBERG
Pierluigi Collina, en gigant under sin domarkarriär.  Foto: MIKAEL SJÖBERG

Pierluigi Collinas varning: ”Vi behöver spelarna”

Publicerad

Pep Guardiola vädjade till FA att "ta hand om fotbollens artister" efter att han Citystjärnan Leroy Sané skadades mot Cardiff i FA-cupen. Nu har Uefa meddelat domarkåren att de ska skydda fotbollens image, och straffa allvarliga tacklingar hårdare. 

När Leroy Sané åkte på en rejäl tackling i mötet med Cardiff i FA-cupen blev Citytränaren Pep Guardiola bedrövad. Guardiola vädjade då till det brittiska förbundet FA att ta tag i saken och "ta hand om fotbollens artister". 

Nu svarar Uefa på kritiken och man menar att domarna ska ta i hårdare mot förseelser som kan orsaka skador på spelare. 

– Vi behöver spelarna på planen, så de måste skyddas, säger Uefa:s domarbas Pierluigi Collina enligt BBC Sport

– Vi vill inte ha situationer där en spelares framtid blir osäker på grund av en allvarlig skada orsakad av en tackling, oavsett om den är medveten eller inte. 

"Domare ska inte tolerera press från spelare"

Samtidigt vill Collina att domare inte ska acceptera att spelare ska pressa dem till att fatta vissa beslut på planen. 

– När jag ser spelare gå ihop i grupp kring en domare, det är något som inte är acceptabelt och det är inte ett budskap vi vill att sporten ska leverera, säger Collina. 

Pierluigi Collina ansågs själv vara en av världens bästa domare under sin aktiva karriär. Han la visselpipan på hyllan år 2005. 

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Vill du ha fler sportnyheter direkt i ditt dagliga flöde? Följ SportExpressen på Facebook, Twitter och Instagram.

Expressen
Till Expressens startsida

Mest läst i dag