Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Pia Sundhage inför matchen mot Sverige

Pia Sundhage.
Foto: HENRIK ISAKSSON/TT / HENRIK ISAKSSON TT NYHETSBYRÅN
Stina Blackstenius.
Foto: LUDVIG THUNMAN / BILDBYRÅN

Pia Sundhage tror på svenskt EM-guld. 

Nu hyllar hon spelarna som förvandlats sedan hon lämnade över förbundskaptensjobbet till Peter Gerhardsson.  

Hon njuter extra mycket av hur Stina Blackstenius blivit en världskänd anfallsstjärna.

– Hon ville inte göra intervjuer och sprang där uppe och stångades, säger Pia Sundhage om sin tid med målskytten. 

Sverige möter Brasilien i veckans EM-genrep. 

På andra sidan står förre förbundskaptenen Pia Sundhage, 62, som nu leder en generationsväxling i Brasilien. 

Borta är Cristiane och Formiga. Dessutom är Marta knäskadad. 

Vad det är för motstånd som väntar Sverige? Det vet inte ens Sundhage. Hon säger att nybygget Brasilien är ”briljant ibland, och riktigt dåligt ibland”.   

Sundhage tror att matchen mot Sverige blir en viktig påminnelse för hennes spelare om vad som krävs på den högsta världsnivån.

– Ska Brasilien ta steg så måste vi spela mot bra lag och Sverige är ett av de absolut bästa lagen i världen nu, säger hon.

Vad som gör Sverige till världsledande?

Sundhage pekar på spelare som förvandlats till viktiga stjärnor och förebilder sedan hon slutade som förbundskapten.

– Du kan ta Blackstenius som inte ville göra intervjuer till en början och som, ja, hon sprang där uppe och stångades så där, säger Sundhage. 

– Eller Fridolina Rolfö, som var lite skadad. De två har framträdande roller nu, det är a och o. Jag har följt dem var de tagit vägen och det är fantastiskt. Så de har blommat ut de spelarna. Sedan har Peter hittat en och annan ny spelare som också betyder mycket för laget. Vi hade ju med bland annat Lina Hurtig som vi inte riktigt tyckte höll. Och Olivia Schough som vi inte tyckte riktigt... Och ”Magda” Eriksson. I samma veva lirar Seger där i mitten likt förbannat. Det är makalöst att kunna hålla så över tid

”Det är fantastiskt”

Hon tror på Sverige i sommarens EM.

– När man sett den resan så... ja, de har en bra bakgrund och de har upplevt flera mästerskap och de har varit framgångsrika med VM-bronset. Det gör att de kan vinna EM.  

Du har haft del i flera spelares utveckling, är det någon du är extra glad för?

– Jag tycker det är fantastiskt med Stina Blackstenius. Om man tittar på hennes historia, hur hon flyttade till Frankrike och sedan flyttade tillbaka.

– När man lyssnar på henne nu och ser henne spela, det har hänt så mycket. Fotbollen, alla tränare och lagkamrater hon haft, har format henne och det tycker jag är väldigt roligt. 

– Sedan måste jag få nämna Fridolina Rolfö för jag är svag för vänsterfötter. Hon var tyvärr skadad under vår tid, men nu är hon pigg och frisk och då blir hon väldigt bra. Det är två spelare som har varit i min närhet och utvecklats och det tycker jag är fantastiskt kul att se. 

Pia Sundhage med Stina Blackstenius under en landslagsträning 2017.
Foto: CARL SANDIN / BILDBYRÅN

”Går inte att bli gammal och gaggig här”

Sundhage tycker att generationsväxlingen i Brasilien är utmanande. Hon har varit med om liknande resor, som när hon ersatte Kristine Lilly och Shannon Boxx i USA. 

– Nu har några klivit av och då förväntar vi oss att några kliver fram också, säger Sundhage. Jag har inget recept för hur man ska bära sig åt utom att man är respektfull och uppmuntrar någon som tar initiativ. Och det är precis vad som händer nu. Men den som tar initiativ nu gör totalt fel, men det får man också utstå för ibland blir det helt briljant. Så för mig har Brasilien blivit en berg- och dalbana. Jättebra ibland och riktigt dåligt ibland, med allt. 

Berg- och dalbanan håller henne pigg och alert.

Det går inte att bli gammal och gaggig här, det är helt omöjligt, säger hon och skrattar. 

Sundhage försöker ta det bästa från sina tidigare landslag, USA och Sverige, när hon nu skapar ett nytt Brasilien. 

– Jag har lärt mig väldigt mycket i USA med att man vägrar förlora, deras uttryck ”grit” och tron på laget. Sedan är jag uppvuxen med svensk laganda och hur vi organiserar oss, och att man respekterar sin roll. Det tycker jag att vi är jätteduktiga på, och försöker ta med mig det. 

Hon vill samtidigt inte tappa det som gör hennes spelare unika. 

– Det finns något här, säger hon. Det finns spontanitet, det finns en skicklighet, det finns en explosivitet, överraskningsmoment på fotbollsplanen, som jag gärna skulle vilja organisera lite mer och få att vara lite uthålligt. 

– I bland går det riktigt bra, och ibland går det skitdåligt. Så är det brasilianska spelet också, säger hon och skrattar. 

Brasilien tränar inför tisdagens match mot Sverige. Pia Sundhage följer träning med de assisterande förbundskaptenerna Lilie Persson och Anders Johansson.
Foto: HENRIK ISAKSSON/TT / HENRIK ISAKSSON TT NYHETSBYRÅN

Nästa superstjärna Kerolin mot Sverige

Hon trivs med livet i Brasilien. 

– Det jag verkligen gillar är utmaningen jag hamnat i, det är annorlunda från allt annat jag gjort. Brasilianarna, det jag gillar med dem är naturligtvis värmen, sedan är det en utmaning att få dessa varma människor att gå från ord till handling, men jag gillar utmaningen. Både på och utanför plan är det ledarskap som... jag får ändra min stil lite grann för att överhuvud taget nå fram. Det är spännande på ålderns höst. 

Hur måste du ändra dig då?

– En specifik sak är att följa upp saker. Jag har haft ledare runtomkring mig tidigare som har varit specialister och har varit delaktiga och jag har delegerat till höger och vänster. Jag har varit lyckosam där att välja rätt folk. Här har jag inte valt alla medarbetare ska man veta och en sak jag måste göra mycket oftare är att följa upp att saker som har bestämts verkligen har gjorts, att det går från ord till handling, och det är nästan så att jag kontrollerar. 

Jag är uppvuxen med organisation, både på och utanför fotbollsplan, så jag får ta tag i det där och jag får ha tålamod när saker inte blir riktigt som vi har tänkt oss. 

Framtidshoppet Kerolin mot Danmark senast. Hemmalaget vann mot Brasilien med 2-1
Foto: ULRIK PEDERSEN/CSM/SHUTTERSTOCK / ULRIK PEDERSEN/CSM/SHUTTERSTOCK SHUTTERSTOCK

En rekordstor publik väntar på Friends på tisdag, över 30000 supportrar. Flera svenska spelare har sagt att det ska bli extra kul att få möta och slå Pia Sundhage, bland annat Lina Hurtig.

– Jag har aldrig någon gång gått i gång på sådant, som när Sverige någon gång mött USA och vice versa, säger Sundhage. Jag vet när jag var i USA och det skulle vara revansch mot Kanada. Den känslan kommer inte till mig. Jag är så go och glad nu över att få komma till ett bra fotbollslag och att det dessutom är i Stockholm och mot gamla spelare som jag haft. Det är jättespännande och framförallt är jag så oerhört stolt över att spelarna är så mycket bättre och att det hänt en massa saker. Att vinna över Sverige, det vill vi ju jättegärna göra för det kommer ljuda eftersom Sverige nästan är världens bästa lag, det är viktigt, säger Sundhage.

Sundhage påminner den svenska publiken att hålla ett extra öga på Brasiliens stora framtidshopp, anfallaren Kerolin, 22.

– Hon har hamnat i North Carolina nu och jag tror att när jag lämnar Brasilien är hon världens bästa fotbollsspelare. Hon har allt. Eller, hon kan inte nicka så himla bra, inte så bra som jag gjorde i alla fall, men jag ser hennes driv. Jag är svag för det där när den enskilda spelaren har ett sådant driv. Sedan är det kul att hon är så teknisk. Men hon är brasilianare så det kan gå skitbra mot Sverige, men det kan också gå skitdåligt. Bara så du är beredd. 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.