Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Pia Sundhage: "Är som hjärtat brister"

Foto: Janerik Henriksson / Scanpix

Fotbollen har gett henne mer än hon någonsin kunnat ana.

Å andra sidan, den har också tvingat Pia Sundhage till hennes livs svåraste val.

Men handlar vägen till svenskt EM-guld om hängivenhet – då har landslaget en given förebild.

Idrottskarriären har tagit henne till många udda platser. Den här gången till Lilie Perssons garage i Trångsund. Inne i huset håller assisterande förbundskaptenen på att lägga sina barn efter att man planerat inför den kommande landskampen. På en stol i garaget slår sig Sundhage ned. Om ett par timmar ska hon se sin förra klasskamrat från GIH leda Sverige mot Tyskland i VM-kvalet.

– Jag hoppas att de som sätter sig framför tv:n och herrlandslaget får samma känsla när damlandslaget spelar EM-premiär, säger hon.

– Fotbollen som tjejerna presterar är värd det.

Vare sig hon vill eller inte kommer hon att bli högst delaktig i intresset för EM nästa sommar.

En frälsare

Pia Sundhage har redan innan hon fick jobbet som förbundskapten setts som den som ska frälsa damlandslaget. Men är det någon som är van vid press och vågar gå sin egen väg är det hon. Uppvuxen i Ulricehamn stack hon ut redan i tonåren. Fotbollsspelande tjej, politiskt åt vänster när klasskamraterna var moderater eller centerpartister. Senare proffs, förbundskapten för USA och nu tillbaka hemma.

– I USA förstod man direkt mitt val. Att bli förbundskapten för ditt hemland och med EM på hemmaplan, det tillfället kommer aldrig igen.

TT: Har du blivit mer hemmakär?

– Det tror jag. Borta bra, men hemma bäst. Sedan skulle jag villigt erkänna att får jag ett erbjudande att åka till Japan som är världsmästare eller Brasilien. . . fotbollen är min hemvist.

Tuff och rak

I medier beskrivs din ledarstil som tuff och rak. Känner du igen dig?

– Jag står inte och pekar så här, säger hon och visar med näven. I USA fick jag höra att jag måste säga till spelarna. Men för att vi ska få ut det mesta av laget ska de agera, inte reagera.

– Det blir en rivstart, tuta och kör. Vi kan inte hålla på testa och det kan bli en och annan spelare som tycker att de inte fått en ärlig chans.

Pia Sundhage är snabb i tanken, verbal, drar liknelser och är rättfram. Det är lätt att förstå hennes popularitet.

Det är egentligen bara en gång som svaret inte kommer direkt. Det är en lång tystnad och kommer på frågan om det finns något hon försakat.

– . . .jag har brutit upp två förhållanden, nej tre förhållanden på grund av fotbollen.

– Någon sa till mig: "du är fan gift med fotbollen".

Är de spruckna förhållandena också ditt livs största motgångar?

– Vad ska jag säga? Att förlora i fotbollen är en sak men det var vid ett tillfälle när ett förhållande bröts upp – då är det som hjärtat brister och det är mycket större än fotbollen.

– Men jag skulle ändå gjort samma sak igen.

Drömmen

Att bli svensk förbundskapten har varit hennes stora dröm. Tidigare fanns ytterligare en om att få leda ett lag i herrallsvenskan, något hon nu släppt.

När tror du man får se en kvinnlig tränare i herrallsvenskan?

– Den dag våra manliga fotbollsspelare är modiga nog. Det är inte tal om att det inte finns kvinnor som kan leda män. Det handlar om fördomar, det handlar om att vara öppen och känna att vi kan vinna genom att bli ledda av en skicklig coach.

Drygt en timme har gått, Sundhage reser sig upp för att se förre klasskamraten Erik Hamrén leda Sverige.

Har ni någon kontakt numera?

– Jag har skickat grattis till honom och han till mig. Vi har samma jobb, samtidigt är det så olika.

Vem har det roligaste jobbet?

– Det har jag. Ingen har så roligt som jag.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.